Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, preşedinte al Partidului Creştin Democrat, le-a transmis românilor, sâmbătă, să respecte „litera şi spiritul punctelor de la Alba Iulia”, precizând că va acorda tot sprijinul comunităţii maghiare din Transilvania.
El a explicat, la Congresul UDMR care se desfăşoară la Zalău, că prin autonomie maghiarii nu au solicitat ceva ce nu există în altă parte a Europei. „Maghiarii din Transilvania niciodată nu au solicitat, nu au revendicat absolut nimic ce nu există în altă parte şi nu ar exista în altă parte a Europei. Niciodată dvs nu aţi cerut nimic care să nu fie cerut şi obţinut de altcineva, de alte minorităţi. Adresez aceste cuvinte şi prietenilor români: trebuie să acceptaţi că există drepturi minoritare care sunt acceptate de statele europene, nu puteţi spune că există drepturi minoritare care sunt acceptate în alte părţi ale Europei, dar nu sunt acceptate pentru minoritarii maghiari, pentru că, dacă acceptăm, acest lucru înseamnă că suntem mai prejos decât celelalte naţii din Europa, dar acest lucru, evident, nu este adevărat. Noi, maghiarii, nu suntem mai prejos decât celelalte naţii din Europa, suntem egali. Deci, dacă au alţii acces la alte drepturi şi noi trebuie să avem acces la acele drepturi. Şi nouă trebuie să ni se asigure aceleaşi drepturi minoritare. Dacă unii au dreptul la ceva, şi noi avem voie la acelaşi lucru”, a afirmat Semjen Zsolt.

Vicepremierul Ungariei i-a invitat pe români să vadă cum funcţionează autonomia locală în alte state, precum Spania, fiind de părere că aceasta a adus beneficii regiunilor respective.

„Apropo de 100 de ani de la înfiinţarea statului român, dragi prieteni români, uitaţi-vă în jur, întrebaţi românii care lucrează în străinătate, verificaţi modelele începând din Spania, dar şi alte ţări, unde există comunităţi de români şi unde există autonomie, oare autonomia aceea realizată acolo a dăunat ţării respective? Oare nu stau lucrurile chiar invers? Autonomia a adus beneficii atât majorităţii, cât şi minorităţii. Atât din punct de vedere economic, cât şi social, regiunile unde s-a acordat autonomie – a adus beneficii, a contribuit la dezvoltarea regiunii respective. Declaraţia de la Alba Iulia, dragi prieteni români, vă rog să respectaţi litera şi spiritul punctelor de la Alba Iulia”, a susţinut Semjen Zsolt.

El i-a îndemnat pe maghiari să îşi trimită copiii la grădiniţe în limba maghiară, subliniind că va fi acordat tot sprijinul comunităţii maghiare din Transilvania.

„Vreau să vă dau un exemplu: dacă copiii dvs merg la grădiniţă cu limba de predare maghiară, cu siguranţă acest lucru reprezintă o garanţie pentru a susţine şi a menţine sistemul de învăţământ educaţional şi toate celelalte instituţii culturale de limbă maghiară. Nu există nicio limită din punct de vedere financiar. Vreau să vă îndemn să creaţi grupuri la grădiniţe, să începeţi grădiniţe şi ceea ce am început în Ucraina subcarpatică şi ceea ce am început în sudul Slovaciei cu comunităţile maghiare de acolo, acelaşi lucru va continua şi aici. Este foarte important să ai cuvântul care te menţine, limba, dar ai nevoie şi de pâine, nu poţi numai să supravieţuieşti cu identitate culturală, cu acele cuvinte rostite în limba maternă şi să ai expresia identităţii culturale. Este foarte important să ai şi locuri de muncă, să ai un venit decent, salarii decente ca să poţi să supravieţuieşti în ţara în care te-ai născut şi să te dezvolţi acolo”, a afirmat Semjen Zsolt.

Liderul ungar a adăugat că pentru sporirea natalităţii Guvernul de la Budapesta va acorda alocaţii în valoare de circa 200 de euro fiecărei mame care are cetăţenie maghiară.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.