Viceprimarul municipiului Cluj Napoca, Anna Horvath, a fost trimisă în judecată pentru corupție de procurorii DNA. În același dosar a fost deferit justiției, în stare de libertate, omul de afaceri Zsolt Fodor, acuzat de cumpărare de influență și spălare a banilor.  Potrivit surselor judiciare, Horvath i-a pretins omului de afaceri, în schimbul intervențiilor sale, procurarea și remiterea unui număr de 60 de abonamente, în valoare totală de circa 20.000 de lei, la două festivaluri de muzică. Biletele intenționa să le ofere ulterior, ca stimulent, voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale.

 

În cursul acestei săptămâni, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Anna Horvath, viceprimarul municipiului Cluj Napoca, pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare a banilor. În același dosar a fost deferit justiției, în stare de libertate, omul de afaceri Zsolt Fodor, acuzat de cumpărare de influență și spălare a banilor.

DNA precizează că faptele de care sunt acuzați cei doi au fost săvârșite în perioada februarie – mai. „Inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care inculpatul Fodor Zsolt avea interese economice. Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizațiilor de construire”, se arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, pe 13 mai, Anna Horvath i-a pretins omului de afaceri, în schimbul intervențiilor sale, procurarea și remiterea unui număr de 60 de abonamente, în valoare totală de circa 20.000 de lei, la două festivaluri de muzică. Biletele intenționa să le ofere ulterior, ca stimulent, voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale.

„Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de inculpatul Fodor Zsolt și o firmă ‘agreată’ de inculpata Horvath Anna”, se menționează în comunicatul DNA.

 

Gulaș de imobiliare

Sursele judiciare susţin că milionarul în euro care a fost invitat la audieri pentru a fi întrebat de procurorii DNA, despre modul cum a obţinut autorizaţia de construire a unui complex imobiliar în zona Borhanci din Cluj Napoca, unde se construieşte pe rupte, dar şi a unei terase restaurant, situată în cea mai veche piaţă pietonală a Clujului, piaţa Muzeului, este Fodor Zsolt, potrivit evz.ro. Clădirea din Piaţa Muzeului, nr. 4, din Cluj este una care este inclusă în patrimoniul Ministerului Culturii, aceasta fiind cunoscută în Cluj Napoca ca Palatul Mikeş. Surse judiciare susţin că în faţa acestei clădiri funcţionează şi o terasă.

Potrivit acestor informaţii, viceprimarul UDMR al Clujului, Ana Horvath şi-ar fi traficat influenţa pe lângă angajaţii de la Direcţia de Urbanism Cluj, în concret la Corina Ciuban, pentru a emite avizele necesare lucrărilor la Palatul Mikeş. În dosar se vorbeşte de infracţiunile de cumpărare de influenţă, trafic de influenţă şi luare de mită. Luni seară, după ce a ieşit din sediul DNA Cluj, viceprimarul Horvath a refuzat să facă declaraţii publice pe motiv că ar afecta bunul mers al anchetei.

Sursele judiciare mai susţin că numele lui Fodor Zsolt apare pe lista sponsorilor organizaţiei de tineret a UDMR Cluj.

 

Viceprimarul invizibil

Anna Horvath (UDMR) face parte din Comisia pentru învăţământ, cultură, culte, drepturile omului şi minorităţi, în cadrul acesteia având potrivit raportului său de activitate publicat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca 57 de intervenţii. Potrivit unei radiografii realizate anul trecut de monitorulcj.ro, Horvath a acordat 263 de audienţe şi a oficiat 79 de căsătorii. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca se remarcă prin faptul că cele mai multe postări ale sale de pe Facebook sunt în limba maghiară, ceea ce relevă faptul că nu se adresează tuturor clujenilor. Anna Horvath a coordonat în calitate de preşedinte, 15 comisii de specialitate. Alături de echipa din Consiliul Local şi de primarul Emil Boc  ea a iniţiat peste 50 de proiecte de hotărâre. Cele mai multe dintre aceste proiecte au vizat repartizarea unor locuinţe sociale.

Viceprimarul Anna Horvath nu stă rău la capitolul avere, având 3 terenuri, o casă de locuit şi o casă de vacanţă. De asemenea, Horvath are bani în conturi, dar şi datorii, mai exact credite în bănci. De la primărie a obţinut aproape 47.000 de lei, iar soţul său a obţinut de la UBB. De la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca acesta a mai obţinut aproape 60.000 de lei. Anna Horvath ocupă funcţia de viceprimar din 2012, dar de-a lungul carierei sale a ocupat şi funcţii politice, cum ar fi cea de consilier guvernamental, în perioada 1998-2007. De asemenea, înainte de a ajunge la Primăria Cluj-Napoca, ea a mai lucrat şi pentru Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului. Anna Horvath este şi foarte „şcolită”, fiind absolventă a 3 facultăţi de renume – Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj şi Facultatea de Geografie, tot din cadrul UBB Cluj.

 

Sechestru pe averea lui Horvath

În acest caz, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil care îi aparține Annei Horvath.

În cazul Annei Horvath, măsura controlului judiciar impune respectarea unor obligații și interdicții. Printre acestea, se află aceea de a nu desfășura activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, și anume viceprimar al municipiului Cluj-Napoca; de a nu depăși limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului, precum și de a nu comunica, direct sau indirect, cu persoanele menționate în ordonanța de prelungire a controlului judiciar.

Deoarece Anna Horvath este și avocat, competența de judecare revine Curții de Apel Cluj, instanță la care a fost trimis dosarul, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse de procurori.

zsolt-silvia-fodor

 

Cine este Fodor Zsolt

În anul 2014, Fodor Zsolt era plasat pe locul 15 în topul celor mai influenţi români cu afaceri în zona de IT, care are doar 25 de poziţii.

În 2015 Euro GSM, firmă deținută de Fodor Zsolt a avut o cifră de afaceri de 99.479.160. Acesta mai deține firma. Omul de afaceri are 42 de ani şi deţine mai multe societăţi comerciale care au o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro. Printre acestea amintim Sunflower SRL, GI Consulting SRL, Home Style & Deco SRL, Corvinul Restaurant SRL, Home Construct SRL, Telecom Logistic & Services SRL, Voltrade Energie SRL, Home Lifestyle SRL, Silver Flora SRL, Jump Solutions SRL.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.