Victor Ponta se leapada de romanii din Serbia

Ignorand apelurile repetate ale romanilor din Timoc la sprijin din partea statului fata de abuzurile autoritatilor sarbe, Victor Ponta l-a asigurat pe omologul sau de la sud-est ca Romania va sprijini candidatura vecinilor la UE. In plus, acesta a lasat problema romanilor pe mana sarbilor, fara a cere in mod categoric sa le fie asigurate si acestora drepturile de care minoritatile nationale se bucura in tara noastra.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Belgrad, ca nu doreste sa existe o legatura intre problema minoritatii vlahe si continuarea procesului de integrare europeana a Serbiei, potrivit realitatea.net. „Anul trecut, in calitate de lider al opozitiei, am criticat legatura facuta intre problema vlahilor si candidatura Serbiei la UE. Nici acum, cand sunt premier, nu mi-am schimbat parerea, deoarece si noi am suferit presiuni inainte de aderarea la UE si nu dorim sa facem altora acelasi lucru”, a declarat Ponta, relateaza agentia Beta.
De asemenea, premierul Ivita Dacic a reiterat ca Serbia si Romania au bune relatii traditionale, ca trebuie cautate interesele comune si eliminate problemele care pot deranja bunele relatii. Referindu-se la „problema vlahilor” si problema minoritatii romane din Serbia, Dacic a spus ca nu doreste ca la aceste teme sa lucreze sub presiune, ci trebuie sa fie parte a politicii duse de Serbia – politica egalitatii in drepturi a minoritatilor nationale.

Ce patimesc romanii timoceni

Aceste promisiuni au fost facute si de Tadici, fara a fi respectate, aminteste Romanian Global News (RGN). „Chiar sub coordonarea lui Dacic , care la vremea aceea era ministru de interne a fost declansata o campanie represiva impotriva romanilor/vlahilor din Timoc fara precedent. Peste 300 de romani luati in toiul noptii de acasa si anchetati, iar mai apoi fraudarea  masiva a alegerilor pentru Consiliul National al minoritatii rumane din Timoc. Aceeasi campanie, care continua chiar in aceste zile, a lovit Biserica Ortodoxa Romana din Timoc si pe parintele Boian Alexandrovic, Protopop al acesteia, somat sa paraseasca cladirea Protopopiatului, adica propria sa proprietate.
Pentru a-si acoperi refuzul de a introduce cateva ore de limba romana in scolile din Timoc, autoritatile au facut si fac presiuni uriase asupra parintilor pentru a-i determina sa nu semneze pentru a cere aceste ore sau sa-si retraga semnaturile daca cumva au semnat. In acelasi simulacru de consultare se inscrie si alegerea care le este pusa la dispozitie: alegeti intre limba romana si informatica! Optiunea este in sine otravita pentru ca foarte putini parinti intr-o era in care informatica este ceruta peste tot, vor alege limba romana”, scrie RGN.

Senatul a luat pozitie

Amintim ca la inceputul acestui an Senatul, prin Biroul Permanent, a aprobat amanarea discutarii proiectul legii de ratificarea a Acordului de stabilizare si de asociere al Serbiei la Uniunea Europeana in Comisiile de specialitate ale Senatului. Presedintele Comisiei romanilor de pretutindeni din Senat, senatorul Viorel Badea, a facut acest anunt pentru Agerpres, precizand ca propunerea de amanare a dezbaterii proiectului a fost inaintata de presedintele Comisiei pentru politica externa, Titus Corlatean , ca urmare a faptului ca discutiile cu autoritatile sarbe privind respectarea drepturilor comunitatii romanilor din Serbia nu au avut nici un rezultat.
Desi au promis in repetate randuri ca politica agresiva a Serbiei fata de romanii din Timoc se va schimba, autoritatile de peste granita nu au reusit sa ajunga la un acord cu delegatia din Romania asupra acestui subiect. In cadrul vizitei lui Traian Basescu in Serbia, omologul sau a declarat, alaturi de o seri de alti oficiali sarbi, ca va rezolva problema presiunilor la care sunt supusi romanii din Timoc. Promisiunile politicienilor s-au dovedit a fi vorbe in vant la intalnirea comisiei mixte romano-sarbe, care urma sa traseze niste termene clare si sa stabileasca etapele in ceea ce priveste masurile pe care autoritatile sarbe trebuiau sa le ia in problema respectarii drepturilor romanilor din Timoc. Insa, in cadrul acestei intalniri, sarbii au refuzat sa-si ia angajamente in aceasta directie. Acelasi lucru s-a repetat la intalnirea din 22 februarie, cand o delegatie sarba a venit in Romania pentru a se intalni cu parlamentarii romani.

Si deputatii i-au lasat balta

Una din ultimele sanse de a le atrage sarbilor atentia asupra importantei respectarii drepturilor romanilor din Timoc a ramas, astfel, votul asupra acordului de asocierea a Serbiei la Uniunea Europeana. Camera decizionala la acest proiect de lege este Senatul Romaniei, unde Presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni, senatorul Viorel Badea, a declarat ca respectivul acord nu va fi ratificat in lipsa unei actiuni clare a Serbiei de acordare de drepturi pentru romanii/vlahii din Timoc.
Camera Deputatilor a trecut in 18 octombrie 2011, in urma cu un an, proiectul de lege prin care Romania isi da acordul de asociere a Serbiei la Uniunea Europeana (UE).  Decizia asupra acestei probleme era un instrument politic de negociere considerabil pentru ca Romania sa se asigure ca cei 300.000 de romani din valea Timocului isi pot exercita dreptul la identitate nationala. Lucrul cu adevarat rusinos este faptul ca proiectul a trecut cu 272 de voturi pentru, doua abtineri si doar doua voturi impotriva.

Diana Gabor

Declaratia premierului Serbiei, Ivita Dacic

„Aceasta vizita reprezinta inca o dovada a relatiilor prietenesti dintre cele doua tari, dintre Romania si Serbia. Datoria noastra, ca premieri, este sa inlaturam toate problemele care ar putea sa afecteze relatiile bune dintre cele doua tari. Consider ca ar trebui sa adoptam pragmatic toate problemele care exista intre cele doua tari, am participat personal la multe intalniri dintre Romania si Serbia, care au fost prietenesti si care in final au rezultat cu obiectiunile pe care Romania le-a ridicat atunci cand a fost vorba despre acordarea statutului de candidat Serbiei.
In ceea ce priveste problema vlahilor, vreau sa spun ca Serbia nu doreste sa se implice si sa abordeze aceasta problema sub presiuni, ci consideram ca ea ar trebui sa fie parte componenta a politicii Serbiei. Si consider, intr-adevar, ca este vorba de o problema de stat, ar trebui sa se ocupe statul de aceasta problema si vom depune toate eforturile sa gasim solutii pentru aceste probleme, problema vlahilor in toate domeniile, atunci cand este vorba de educatie, de mass-media.
(…) Relatiile dintre Romania si Serbia nu au fost afectate nici de sanctiuni, nici de bombardamente, nici de autoproclamarea suveranitatii Kosovo, nu vom permite ca problema vlaha sa fie, practic, o problema in aceste relatii”

Declaratia premierului Victor Ponta

„In primul rand, am asigurat Guvernul Serbiei de sprijinul total pe care Romania il acorda procesului de negociere si de integrare in Uniunea Europeana. Pentru Romania, o Serbie integrata in Uniunea Europeana reprezinta o bucurie si un avantaj si Romania trebuie sa fie un sprijin, nu o piedica. (…) Si in Romania exista o vorba: "Ce tie nu-ti place, altuia nu trebuie sa-i faci". Am crezut si cred ca Romania trebuie sa fie primul sprijinitor al Serbiei si nu cel care se opune, in vreun fel.
In al doilea rand, cunosc bine Serbia si respect Serbia si stiu ca tot ceea ce tine de drepturile minoritatii romanesti poate fi rezolvat de catre Serbia, prin discutii, prin prietenie si nu prin presiune. Pentru noi este foarte important ca toate drepturile pe care comunitatea sarba le are in Romania sa fie garantate minoritatii romanesti din Serbia si sunt convins ca, asa cum intotdeauna sarbii din Romania au fost priviti cu prietenie si considerati o parte importanta a societatii romanesti, la fel este si in Serbia si o relatie cat mai buna cu propriile minoritati inlatura singurul punct pe care Romania si Serbia ar putea avea o contradictie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.