Cetățenii comunei Mihai Viteazu plănuiesc să iasă în stradă pentru a protesta împotriva transporturilor de piatră de la cariera din apropierea comunei.  Potrivit acestora, de când s-au început lucrările la tronsonul 4 pentru autostrada Sebeș- Turda, au început să apară fisuri în pereții caselor aflate pe strada Principală.

Peste  100 de camioane traversează zilnic comuna Mihai Viteazu, prin strada Principală cu viteze neregulamentare și  cu transport dublu față de limita de tonaj legală.Deoarece în data de 2 martie, prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, prezent la ședința de Consiliu Local nu a luat pănă în prezent o măsură de stopare a acestor acțiuni, cetățenii vor ieși în stradă pentru a protesta.

Scrisoare către președintele României, Klaus Iohannis

Unul dintre locuitorii comunei Mihai Viteazu, Raoul Soloși, a redactat și trimis o scrisoare, președintelui Klaus Iohannis pentru a-i aminti acestuia de sloganul campaniei electorale, „România lucrului bine făcut” și a-l ruga să ia măsuri cu privire la situația critică în care se află oamenii din zonă. De asemenea Raoul Împreună cu câțiva dintre oamenii ale căror pereți au început să crape din cauza transporturilor făcute în zona pentru tronsonul 4 al autorstrăzii Turda-Sebeș, au mers din casă în casă și au străns aproximativ 100 de semnături de la oameni aflați în aceeași situație.

În scrisoarea, trimisă președintelui Klaus Iohannis, Soloși puncta:

Problema gravă este că prin localitatea noastră trece convoiul de camioane care transportă piatră pentru autostradă şi care sunt şi supraîncărcate şi circulă şi cu foarte mare viteză prin localitate, din care cauză pereţii caselor de pe strada principală au început să crape. Am făcut sesizări tuturor organelor care speram că ne pot ajuta, însă se pare că ori nu se VREA, ori nu se POATE, pentru că doar atunci când  echipele de control vin în  teren se circula şi cu viteză normală, şi cu încărcătură normală.

Desigur că aceste echipe nu se pot muta în localitatea noastră până la terminarea lucrărilor pentu a ne putea ajuta. Am fost la Consiliul Local, unde am participat la o şedinţă unde a fost prezent şi domnul prefect, însă chiar şi dânsul spunea că puterile îi sunt limitate (???). Şi atunci care ar mai putea fi speranţa noastră că, la terminarea lucrărilor, casele noastre vor mai fi întregi? Ne punem întrebarea de ce nu se poate construi ceva fără să se producă atâtea alte pagube în jur, de ce la noi nu se poate „LUCRUL BINE FĂCUT”, cum bine spuneaţi dvs.?”(fragment scrisoare)

Acesta a primit un mail de confirmare de la administrația prezindențială cum că în decursul a 45 de zile i se va răspunde oficial de către președinte.

Cine i-a luat în seamă pe cetățeni?

După ce în 2 martie a venit prefectul Gheorghe Vușcan,prezent în ședință, alături de primarul Ioan Zeng, consilieri locali, reprezentanți ai instituțiilor abilitate să ia măsuri în problema sesizată de cetățeni (Poliție, Drumurile Județene, Control Trafic etc.), dar și reprezentanți ai constructorului porțiunii de autostradă Turda – Sebeș, până la ora actuală nu s-a luat nici o măsură.

„Cand aud ăștia, șoferii de pe bascule, că vine persoane de la Cluj, sau că se implică autoritățiile, trag pe dreapta și își opresc mașinile pentru că așa legea nu le poate face nimic. De exemplu când a fost domnul prefect, pe toată durata vizitei lui, nu a circulat nici un camion. Ei zic că vor veni cu soluții dar noi încă nu am văzut nici una. Am vorbit cu primarul comunei, Ioan Zeng, cu Gheorghe Vușcan, cu cei de la ISCTR, până și președintelui Iohannis și încă nu s-a soluționat nimic” a declarat  Raoul Soloși.

Cetățenii propun două soluții la problemă  sau vor intra într-o grevă pentru a le da o lecție șoferilor.

„ Prima soluție ar fi motarea a mai multor dâmburi de asfalt pentru a-i forța să încetinească viteza cu care circulă. Acum, dacă trece o mașină de-a lor, încarcată, la ce viteză circulă, se poate vedea cum tremură apa în pahar de la vibrații. Noi am propune și soluția de a le interzice să mai treacă prin comună, că ar avea pe unde să meargă. Patronul unei alte firme ce transportat materiale cu tonaj ridicat  și-a făcut drum la marginea comunei. E adevărat ca nu e asfalt și că ar putea fi amenajat, dar ar trebui ca și firma ce lucrează la autostradă să îl folosească. Dacă nu se ajunge la vreuna dintre soluțiile propuse de noi, vom ieși în stradă, la trecerile de pietoni și îi vom bloca! Măcar un protest ” a mai adăugat Raoul.

1 COMENTARIU

  1. Aduc o corectie materialului postat (Oamenii din Mihai Viteazu ies în stradă. S-au săturat să fie luați în bătaie de joc).Prin Com Mihai-Viteazu trec 100 de camioane care lucreaza pentru autostrada Sebes.
    La ora actuala se lucreaza 30% din capacitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.