Atât viaţa politică internă cât şi cea internaţională mi se par într-o confruntare de contradicţii acute care tind înspre o degringoladă totală. Nu vreau să exagerez şi nici să anticipez ce se va întâmpla în viitor, deoarece predicţiile, chiar şi pe termen mediu, vorba lui Lucian Boia, nu le pot face nici istoricii serioşi. Cu atât mai mult nu le pot avansa cu un grad mare de probabilitate nişte comentatori care încearcă să păstreze simplul măsurii.

 

Pe plan intern problemele majore sunt dispariţia lui Sebastian Ghiţă, cazurile Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi împotriva cărora s-au coalizat toţi aceea care au probleme penale, începând cu Sebi Ghiţă şi terminând cu Elena Udrea, un model de moralitate şi de gestionare a afacerilor, îndeosebi a celor proprii. Nu am spus nicicând că justiţia este perfectă, ca orice activitate umană, dar este evident că în cei zece ani de când a funcţionat Mecanismul demis de Cooperare şi Verificare – MCV, cea de-a treia putere în stat a făcut progrese substanţiale. Din acest motiv, nu mă deranjează faptul că vom fi monitorizaţi şi în anul 2017. Nu avem motive să avem jenă pentru această situaţie. În cazul detractorilor doamnei Kovesi şi a domnului Coldea, ultimul a demisionat, deşi comisia internă SRI nu i-a găsit nicio vină. Ţambalagiul şef în această campanie anti-Coldea şi Kövesi este domnul Cristoiu care a rămas cunoscut în istoria presei româneşti, fiind singurul ziarist mai important care l-a aprobat pe Miloşevici înainte ca acesta să dispară într-o închisoare a Tribunalului penal internaţional, fiind trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii. Poate ar fi fost bine ca Ioan Cristoiu să fi rămas critic literar, înainte de 1989 lecturându-i o carte de acest gen. Ciudată a fost reacţia lui Cristoiu şi cu privire la prezenţa lui Ioahannis la ultima şedinţă de guvern. Despre graţiere într-un alt editorial.

Deocamdată Coldea a ieşit bine, dar a părăsit serviciul în slujba căruia s-a remarcat în special în operaţiunea de eliberare a celor trei ziarişti români, capturaţi la Bagdad. Probabil, a făcut şi alte lucruri importante, dar specificul instituţiei şi a funcţiilor ce le-a avut, nu permit, deocamdată, devoalarea lor.

Nu văd de ce a demisionat nici doamna Codruţa Kovesi chiar dacă acum, când familia Băsescu are probleme penale, fostul preşedinte nu o mai agreează. Dar, în definitiv, nu prea există constanţă în opinii şi convingeri. Problemele care vor trebui să mai fie elucidate în activitatea SRI să sperăm că vor fi lămurite de comisia de anchetă a Parlamentului, care a intrat în funcţiune.

La Washington, la 20 ianuarie a.c. momentul sosirii la Casa Albă a lui Donald Trump, din păcate un personaj imprevizibil, se pun multe probleme. Pe noi, românii ne interesează relaţiile Americii cu NATO pe  are actualul lider nu o agreează prea mult, apoi relaţiile cu Republica Populară Chineză, politica excesiv partizană faţa de statul Israel şi dorinţa de a modifica acorduri cu Iranul, prin care s-a stopat producerea de către această ţară a unor arme nucleare.

Ce se întâmplă Ucrainei nu prea-l interesează pe Trump, deoarece vrea să ridice sancţiunile economice aplicate de lumea civilizaţiei faţa de Federaţia Rusă şi doreşte un nou focar de confruntare cu Republica Islamică Iran, una din marile producători de petrol din lume.

Păguboase mi se pare şi intenţiile lui Trump faţa de China. Încă din 1974 Nixon şi Mao au acceptat că există o singură Chină, iar relaţiile cu Taiwanul au fost limitate de Statele Unite la cele comerciale şi culturale. Am revenit la politica a două Chine este o întreprindere hazardată, care nu aduce avantaj nimănui, nici măcar SUA. Apoi să nu uităm că acum China este o mare putere economică, ştiinţifică şi militară. În consecinţă, nu trebuie să declanşăm artificial surse noi de conflicte.

Pentru România, America este un aliat strategic, iar prezenţa la ceremoniile de la Washington a preşedintelui PSD şi a Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi a premierului Sorin Grindeanu este o dovadă în acest sens. Cele mai importante argumente sunt prezenţa militarilor americani la Deveselu şi Constanţa. În menţin din nou speranţa că vom beneficia în continuare de sprijinul Statelor Unite.

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.