Sumele pe care statul le pierde anual pe prestaţii sociale acordate în mod ilegal sunt enorme. Controalele efectuate în ultimele luni au scos la iveală o serie de nereguli, atât în ceea ce priveşte dosarele de venit minim garantat, cât şi pensiile de handicap şi invaliditate. Au fost anulate zeci de mii de dosare, cu economii importante la buget. În judeţul Cluj au fost identificate 46 de persoane încadrate cu grad de handicap ale căror dosare conţin nereguli, iar 321 de persoane nu vor mai beneficia de ajutor social.

Statul român plăteşte peste 200 de categorii de ajutoare sociale, în bani sau produse, către 7 milioane de beneficiari. Acestea costă lunar pentru 700 de milioane de lei, potrivit Incont, ajungând anual la sume de 2 miliarde de euro cheltuite din bugetul statului, adică aproximativ banii care lipsesc de la bugetul de pensii.

26.000 de dosare sociale ilegale

Doar în Bucureşti sunt peste 400.000 de beneficiari ai prestaţiilor sociale. Un beneficiar poate cumula mai multe tipuri de ajutoare sociale, ajungând la venituri mai mari decât un salariu. De exemplu, prin cumularea a cinci indemnizaţii de la stat, un beneficiar din Cluj primea 4.664 de lei lunar.
Aceasta este doar una din neregulile scoase la iveală de verificarea persoanelor asistate social. În urma acestora, zeci de mii de persoane au pierdut ajutoarele primite de la stat. Ministerul Muncii a descoperit 26.000 de dosare sociale ilegale în urma controalelor din luna iulie. Au fost verificare jumătate din dosarele pentru acordarea venitului minim garantat, 24% fiind anulate pentru că au fost acordate în mod ilegal. Unele din familiile care beneficiau de ajutor social aveau vile şi maşini luxoase, iar mulţi dintre cei care primeau prestaţii de la stat erau plecaţi la muncă în străinătate. În unele localităţi din judeţele Bacău, Prahova, Timiş şi Prahova au fost anulate toate dosarele încheiate pentru venitul minim garantat, numărul acestora ridicându-se la peste 10.000 persoane.

Orbi cu permis de conducere

Au fost verificaţi şi beneficiarii indemnizaţiilor pentru handicap. Din cele peste 40.000 de dosare verificate, 6.000 au fost suspendate, fiind aplicate sancţiuni juridice şi penale. În Dâmboviţa, de exemplu, 70 de persoane cu handicap vizual au permis de conducere. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan a arătat că au fost verificate şi 39.000 dosare pentru pensii de invaliditate, iar rezultatul controlului a condus la anularea a 3.200 dintre ele. Controalele vor dura până la sfârşitul anului, instituţia sperând să verifice cele 917.000 de pensii de invaliditate.
Ministrul, care este de părere că România este o ţară de asistaţi sociali, a declarat că ” am ajuns să avem unul dintre cele mai generoase, ineficiente sisteme din Europa referitoare la asistenţa socială. E paradoxal să fie generos, dar să fie şi ineficient, dar realitatea spune acest lucru. Avem peste 12 milioane de indemnizaţii per om într-o lună, asta înseamnă, sigur, că nu 12 milioane de oameni profită, sunt 5-6 milioane de oameni care profită de astfel de sprijin, unii profită de câte două, trei sau patru. Am ajuns să creăm un sistem pervers care încurajază nemunca”.

Nereguli şi sancţiuni la concedii medicale

De când a fost creată ”poliţia concediilor medicale”, în urmă cu o lună, Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu peste 900.000 lei din amenzile aplicate şi sumele încasate ca urmare a respingerii de la plată a concediilor medicale care au fost eliberate ilegal. Aceasta înseamnă că într-un an pierderile de la buget se ridicau la 2,5 milioane de euro doar pentru concedii medicale acordate ilegal.
În perioada 14 iunie – 9 iulie, au fost verificaţi peste 800 de medici care au încheiat convenţii privind eliberarea certificatelor de concediu medical şi 74 de beneficiari de concedii medicale. Din cele 9.410 certificate de concediu medical verificate de către echipele de control, în cazul a 334 au fost identificate o serie de nereguli, motiv 103 medici fiind sancţionaţi.
În total, în primul trimestru al acestui an au fost acordate circa 7 milioane de ajutoare sociale. Aceasta înseamnă că, în medie, unul din trei români beneficiază de prestaţii sociale din bugetul de stat. Din acestea, aproximativ patru milioane sunt alocaţii pentru copii, iar restul de aproape 3 milioane sunt ajutoare sociale pentru persoanele cu venit minim garantat, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap, indemnizaţii pentru cei bolnavi de HIV sau ajutoare pentru familii cu mai mulţi copii sau cu un singur părinte. Doar pentru cei 3 milioane de români statul a plătit pe primele trei luni din 2010 aproximativ 800 de milioane de lei.

46 de dosare de handicap reevaluate în Cluj

La solicitarea Gazetei de Cluj, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj a confirmat că s-au făcut verificari ale persoanelor adulte care sunt încadrate în grad de handicap. ”În urma verificărilor efectuate au fost propuse spre reevaluare complexă (socială, medicală, psihologică) un număr de 46 persoane încadrate în grad de handicap, fapt pe care îl cunoaştem din conferinţele de presă ale echipei de control. Menţionăm că urmează să primim raportul final al echipei de control pentru a vedea motivele acestor solicitări de reevaluare şi lista nominală a beneficiarilor. După primirea raportului final  persoanele vizate vor fi reevaluate complex şi se va stabili dacă au fost sau nu corect evaluate în vederea încadrării în grad de handicap”, ne-a comunicat Direcţia de Asistenţă Socială.
Echipa de control la care fac referire reprezentanţii Direcţiei a fost alcătuită dintr-un inspector social din cadrul ITM Cluj, un medic din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi un medic din partea Direcţiei de Sănătate Publică. Aceştia  au  verificat 452 dosare, iar 116 cazuri au fost controlate la domiciliu. Potrivit directorului Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, Emilian Roşca, citat de presa clujeană, “printre neconformităţile constatate se numără starea clinică a persoanei care nu confirmă stadiul bolii consemnate în actele medicale. În 30% din cazuri au fost depistate discrepanţe între două anchete sociale succesive, deşi boala este confirmată de înscrisuri medicale, iar în 10% din cazuri persoanele cu handicap nu au fost găsite la domiciliu. A fost constatat un caz în teren în care persoana, care beneficiază de certificat de handicap permanent, se află la muncă în străinătate de şase ani, în Italia, acasă fiind găsit doar fiul persoanei. Unele persoane cu handicap nu au fost găsite la domiciliu, deşi, conform diagnozei medicale, acestea nu se puteau deplasa sau se puteau deplasa foarte greu, în 50 la sută din cazurile verificate.”.
Tot potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj 321 de persoane din 81 de localităţi din judeţul Cluj nu mai au dreptul să încaseze ajutorul social, economia la buget fiind de 53 de mii de lei. "Din 3.794 de dosare de ajutor social verificate au suspendat din plată 321 de dosare, cu o sumă totală aferentă de 53.033 lei. Aceştia sunt bani salvaţi din cornul risipei", a declarat Emilian Roşca, citat de Ştiri de Cluj. În foarte multe cazuri anchetele sociale nu erau refăcute la 6 luni cum prevede legea, actele de identitate şi stare civila nu erau actualizate şi au fost depistate multe absenţe de la orele de muncă obligatorii.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.