La începutul acestei luni, Tribunalul Cluj a dispus ca Liceul Teoretic Elf, una dintre cele mai mari și cunoscute școli private din România, să plătească despăgubiri de mii de euro. Un copil de grădiniță care nu era supravegheat s-a urcat pe un tobogan, s-a dezechilibrat, a căzut și și-a rupt mâna. Accidentul a avut loc în luna februarie 2020, iar până acum două instanțe au dat dreptate părinților copilului care au cerut daune în valoare de 20.000 de euro. Taxa anuală pentru programul de grădiniță este de 21.120 lei, iar pentru programul de liceu ajunge la 23.650 lei. Școala ”Elf” a fost prima școală particulară din Cluj acreditată de Ministerul Educației, Cercetării și Inovării pentru clasele I-VIII.
Părinții unei fetițe care era la grădinița din cadrul Liceului Teoretic Elf, una dintre școlile private din Cluj Napoca, au deschis un proces împotriva unității de învățământ pentru a cere daune morale în valoare de 20.000 euro.
Potrivit cererii de chemare în judecată, la data de 5 februarie 2020, în jurul prânzului, minora (…) a rămas nesupravegheata, a urcat pe scara toboganului şi, aflată în vârful scării de urcare a toboganului din curtea grădiniţei, a căzut şi a suferit o fractură a paletei humerale cu deplasare de os la mâna dreaptă, fractură ce a necesitat intervenţie chirurgicală cu inserţie de două broşe metalice pentru fixarea oaselor, respectiv construcţia anatomica a mâinii. Ulterior, pentru scoaterea celor doua brose metalice a mai fost necesară încă o intervenţie chirurgicală ce a avut loc în luna martie 2020. Cu privire la leziunile suferite a fost emis şi certificatul medico-legal nr. (…) din data de 21.02.2020 de către Institutul de Medicina Legală Cluj Napoca.
În opinia părinților, ”fapta ilicită a pârâtului constă în încălcarea obligaţiei contractuale stipulată la art. 7.2.8 din contract, respectiv în lipsa supravegherii din partea educatorului care avea aceasta obligaţie de supraveghere permanentă a copilului, fapt ce a făcut ca minora să sufere un accident prin căderea de pe scara care urca la toboganul din curtea grădiniţei, cădere în urma căreia şi-a fractura mâna dreaptă”.
În replică, reprezentanții școlii au încercat să demonstreze că nu poate fi vorba despre o lipsă de supraveghere sau ”altă carență în îndeplinirea obligațiilor doamnei educatoare, ci despre un caz fortuit de căzătura care din nefericire a condus la o fractura a mâinii minorei, pârâtul fiind astfel exonerată de răspundere. Este vorba despre un eveniment imprevizibil care nu putea fi împiedicat”, au arătat ei în cadrul procesului. Astfel că nu poate fi un caz în care să fie trași la răspundere.
În plus, ei consideră că suma de 20.000 euro reprezintă o compensație nejustificată a suferințelor produse fetiței pentru că ”mâna reclamantei este funcțională, evenimentul în concret nu a fost traumatizant, iar potrivit documentelor medicale de la dosarul cauzei gradul de recuperare a mobilității mâinii este total. Mai mult, nu se poate discuta despre o infirmitate permanentă sau despre o restrângere a posibilităților de viață, brațul fetiței fiind vindecat”, mai arată reprezentanții școlii private.
Probele video arată că fetița nu era supravegheată
În cadrul procesului a fost depusă și o probă video. Potrivit înregistrărilor video cu locul de joacă de la Gradinita el de pe strada Câmpului din 05.02.2020, data la care a avut loc accidentul, se observă cum copilul, nesupravegheat, se urcă pe scara toboganului din curtea grădiniţei şi aflată în vârful scării de urcare a toboganului s-a dezechilibrat şi a căzut.
”Faptul că minora era nesupravegheată de către educator rezultă din înregistrarea video de unde reiese că grupa la care era înscrisă minora C.R.M. era însoţită de un singur educator, iar la momentul la care minora a căzut de pe scara toboganului educatorul nu se afla în apropierea sa, ci era în partea opusă a curţii grădiniţei, orientată cu spatele spre tobogan”, se arată în motivarea judecătorului.
Iar acest fapt este contrar susținerilor reprezentanților Liceului Teoretic Elf care au declarat că la momentul respectiv ”educatoarea supraveghea întreaga curte”.
Raportul medico-legal arată că fetița a suferit leziuni traumatice care necesită 40-45 zile de îngrijiri medicale, în condițiile în care nu intervin complicații..
În opinia judecătorului, ”pârâtul (Liceul Teoretic Elf, n.red.) nu şi-a executat corespunzător obligaţia asumată la art. 7.2.8 din contract, respectiv de a asigura securitatea şi siguranţa minorei C.R.M. în unitate, ci în lipsa supravegherii permanente a copilului de către educator minora s-a urcat pe scara toboganului din curtea grădiniţei de unde a căzut şi şi-a fracturat mâna dreaptă.
Raportat la prejudiciu instanţa reţine că acesta constă în consecinţele negative, de natură patrimonială sau morală, suferite de o persoană ca urmare a faptei ilicite săvârşite de altă persoană, iar în speţă acesta constă în tulburările şi suferinţele psihice cauzate reclamantei ca urmare a leziunilor suferite în urma incidentului din data de 05.02.2020, respectiv durerile provocate de rănile suferite în urma fracturării mâinii. ”
Afaceri garantate: ”Elfii” plăteau o singură educatoare la 17 copii
Ceea ce este frapant constă în faptul că, potrivit înregistrărilor video, la momentul producerii accidentului în curtea grădiniţei erau un număr de aproximativ 17 copii şi un singur educator, care, în opinia instanţei, nu putea asigura supravegherea corespunzătoare a tuturor minorilor din acea grupă, astfel cum rezultă inclusiv din înregistrarea video.
”Or, în lipsa asigurării unui număr de educatori suficient, care să asigure supravegherea corespunzătoare a copiilor, pârâtul putea să prevadă evenimentul din data de 05.02.2020. (…) Nu este îndeplinită nici condiţia ca evenimentul să nu fi putut fi împiedicat şi nici evitat (imprevizibilitate relativă şi inevitabilitate), ci în măsura în care pârâtul ar fi asigurat un număr de educatori corespunzător numărului de copii înscrişi în grupa mare evenimentul putea fi împiedicat. Din înregistrarea video rezultă că pe platforma toboganului s-au urcat mai mulţi copii, iar la momentul accidentului C.R.M. era nesupravegheata, educatoarea aflându-se în cealaltă parte a curţii grădiniţei, orientată cu spatele spre tobogan. Or, dacă era asigurat numărul de educatori corespunzător numărului de copii şi vârstei acestora educatorii ar fi putut supraveghea toţi minorii şi împiedica urcarea mai multor copii pe platforma toboganului, respectiv ar fi putut evita accidentarea minorei”.
În procesului de la Judecătoria Cluj Napoca, Liceul Teoretic Elf a fost obligat să plătească daune de 10.000 de euro și cheltuieli de judecată în valoare de 5.700 lei.
Sentința de la judecătorie a fost contestată. Atfel că, la începutul acestei luni, Tribunalul Cluj a dat o a doua sentință în acest dosar prin care menține în totalitate decizia primei instanțe.