Coșurile, numite și acnee, apar atunci când glandele de sebum ale pielii sunt hiperactive și porii se inflamează. Unele tipuri de bacterii ale pielii pot agrava coșurile. Acneea poate apărea oriunde pe piele, dar apare cel mai adesea pe față.

Deoarece coșurile sunt de obicei declanșate de hormoni androgeni și, în unele cazuri, de genetică, nu există o modalitate sigură de a le preveni complet. Cu toate acestea, există mai multe metode pentru a le reduce severitatea și a le ține sub control. Iată câteva dintre ele.

1. Spălați-vă corect fața

Pentru a preveni coșurile, este important să eliminați zilnic excesul de sebum, murdărie și transpirație. Cu toate acestea, spălarea feței mai mult de două ori pe zi poate agrava acneea.

Nu vă spălați fața cu produse de curățare dure care usucă pielea. Folosiți un produs de curățare fără alcool.

2. Cunoașteți-vă tipul de piele

Oricine poate face coșuri, indiferent de tipul de piele. Pielea grasă este cea mai predispusă la acnee, deoarece aceasta este cauzată de glandele sebacee ale pielii care produc prea mult sebum.

Un alt tip de piele care poate provoca coșuri este pielea mixtă sau combinată. Aceasta înseamnă că aveți atât zone uscate, cât și zone grase. Zonele sebacee tind să fie fruntea, nasul și bărbia, numite și zona T.

Cunoașterea tipului de piele vă va ajuta să alegeți produsele potrivite pentru îngrijirea pielii. De exemplu, dacă pielea dvs. este grasă, alegeți produse noncomedogene care sunt formulate pentru a nu bloca porii.

3. Hidratați-vă pielea

Cremele ajută pielea să rămână hidratată. Totuși, multe creme hidratante conțin sebum, parfum sintetic sau alte ingrediente care pot irita pielea și provoca coșuri.

Pentru a ajuta la prevenirea coșurilor, utilizați creme hidratante fără parfum, noncomedogenice, după ce vă spălați fața sau când pielea este uscată.

4. Hidratați-vă corpul

Dacă sunteți deshidratat, corpul dumneavoastră vă poate semnala glandele sebacee ale pielii pentru a produce și mai mult sebum. Deshidratarea îi oferă, de asemenea, pielii un aspect tern și favorizează inflamația și roșeața.

Pentru a vă menține corpul bine hidratat, beți cel puțin opt pahare de apă în fiecare zi. Beți mai multă apă după exerciții fizice, dacă sunteți gravidă sau alăptați sau vă petreceți timpul într-un mediu cald și umed.

5. Limitați cantitatea de machiaj folosită

Este tentant să folosiți machiajul pentru a vă acoperi coșurile. Cu toate acestea, acest lucru poate bloca porii și poate declanșa acneea.

Când purtați machiaj, evitați fondul de ten gras și greu și folosiți produse care sunt noncomedogenice și fără parfum. Dacă folosiți pensule de machiaj, asigurați-vă că le curățați constant, pentru a preveni transferul de bacterii. 

Șampoanele, gelurile de duș corporale, cremele de ras și produsele pentru coafat grele sau sebumoase pot provoca coșuri. Pentru a ajuta la prevenirea acneei, alegeți opțiuni fără sebum, noncomedogenice.

6. Nu vă atingeți fața

Mâinile dvs. se confruntă cu murdărie și bacterii în mod constant pe tot parcursul zilei. Și, de fiecare dată când vă atingeți fața, unele dintre aceste impurități care înfundă porii pot fi transferate pe piele.

Spălați-vă mâinile în mod regulat și încercați să vă atingeți fața cât mai puțin posibil.

7. Limitați expunerea la soare

Soarele poate usca coșurile pe termen scurt, dar provoacă probleme majore pe termen lung. Expunerea frecventă la soare deshidratează pielea, ceea ce o determină în timp să producă mai mult sebum și să blocheze porii.

Este important să purtați protecție solară pentru a preveni cancerul de piele. Cu toate acestea, multe produse de protecție solară sunt sebumoase. Atât pentru protecția împotriva soarelui, cât și pentru prevenirea coșurilor, purtați o protecție solară noncomedogenă, fără sebum.

8. Nu vă stoarceți coșurile

Oricât de tentant ar fi să vă stoarceți acel coș mare și alb de pe vârful nasului, nu o faceți. Stoarcerea coșurilor poate provoca sângerări, cicatrici severe sau infecții. De asemenea, poate crește inflamația și poate înfunda porii din jur, agravând problema.

9. Evitați anumite alimente

Dacă mama dvs. v-a spus vreodată că junk food-ul cauzează coșuri, avea dreptate. Potrivit unei analize din 2010, consumul unei diete glicemice ridicate poate provoca acnee.

Alimentele și băuturile cu conținut ridicat de glicemie, precum chipsuri, produse de patiserie făcute cu făină albă și băuturile răcoritoare cresc nivelul zahărului din sânge și sunt adesea mai puțin nutritive decât alimentele cu conținut scăzut de zahăr. De asemenea, studiul a constatat că consumul de lactate poate declanșa coșuri.

10. Reduceți stresul

Stresul nu provoacă coșuri, dar le poate agrava. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, cercetările au arătat că atunci când sunteți stresat, corpul dvs. produce mai mulți hormoni stimulatori ai sebumului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.