Joi, 7 noiembrie, a avut loc evenimentul de celebrare a celor 100 de ani de la înființarea Facultății de Medicină în limba română din Cluj-Napoca. Centenarul a fost marcat de o serie de evenimente de omagiere a celor care au pus bazele școlii medicale clujene.

Gala de aniversare a celor 100 de ani a avut loc începând cu ora 18, în Aula UMF „Iuliu Hațieganu” de pe strada Gheorghe Marinescu. La eveniment au participat rectorii universităților din Cluj-Napoca și din țară, decani ai celorlalte Facultăți de Medicină din România, reprezentanți ai autorităților locale, cadre didactice și studenți.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Prof. Dr. Alexandru Irimie a ținut un discurs despre cei 100 de ani de învățământ medical din Transilvania.

“Aș intitula ceea ce vreau să vă spun Facultatea de Medicină, un secol de excelență. Acum 100 de ani Universitatea Daciei în cadrul căreia a fost întemeiată Facultatea românească de medicină își deschidea porțile pentru studenți. Abia după Marea Unire din 1918 printr-o nouă refondare s-a putut face loc limbii române în universitatea națională. În lecția inaugurală rostită la Cluj în 3 noiembrie 1918 într-un discurs care se chema datoria vieții noastre și rămas așa până astăzi marele savant spunea că în centrul universului colectiv al învățatului se află națiunea, o națiune animată de spirit și de idee, trăitoare demnă între celelalte națiuni. La un secol de la înființarea universității românești suntem datori să ascultăm trecutul, sa ne cunoaștem tradiția și să extragem noi seve pentru performanțele pe care le dorim în viitor. Întemeietorul școlii medicale clujene, profesorul Iuliu Hațieganu, renumit pentru cercetările sale în domeniul medicinei, membru al academiei române, a fost cel care a pus bazele temeinice ale învățământului medical din inima Transilvaniei iar Facultatea de Medicină și Farmacie îi poartă astăzi cu recunoștință și mândrie numele. Primul decan al Facultății de Medicină Iuliu Hațieganu a fost și primul profesor care a ținut cursuri în limba română definind noțiunea universității ardelene prin cuvintele “Îndeplinind cele cinci mari funții, creație științifică, învățământ, educație, cultură, viață și extensiune universitară, integrându-se în viața statului și neamului, universitatea a devenit școala de trezire a conștiinței demnității și voinței.” Și contura importanța realizării unei igiene universitare pozitivă, vivantă, constructivă care să favorizeze formarea omului caracter. La aniversarea celor 100 de ani Facultatea de Medicină dovedește că a păstrat valorile întemeietorului ei prin disciplină, învățământ. Astăzi, numele Iuliu Hațieganu este rostit tot mai des înafara țării la superlativ. În prezent studenți din peste 30 de țări trec pragul facultății de medicină pentru a învăța să devină medici la Cluj. Îndeplinirea misiunii principale de instruire de educație și de disciplină se realizează prin cultivarea valorilor și încrederii prin intermediul cărora universitatea funcționează ca instituție de educație a lumii. Școala medicală clujeană înseamnă astăzi la 100 de ani de la înființarea ei ca facultate în limba română, trăiți și profesionalism puse în slujba sănătății”, a declarat acesta în cadrul ceremoniei.

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop a vorbit și el despre istoria universității românești la Cluj.

“La fondarea Universității românești din Cluj numite acum un secol în amintirea rădăcinilor noastre romane și occidentale care ne-au dat numele originea și limba Universitatea Națională a Daciei Superioare au prezidat mari spirite ale științei între care figura profesorului și rectorului Iuliu Hațieganu rămâne emblematică. A fost fondatorul școlii românești de medicină clujeană dar a edificat și o școală de viață onestă trăită cu demnitate. Cu profesori ca Iuliu Hațieganu și ca mulți dintre colegii săi, facultatea, institutul și apoi universitatea de medicină și farmacie din Cluj dăruită cu numele acestui mare întemeietor au devenit adevărate embleme ale învățământului superior românesc și european”, a spus Ioan Aurel Pop.

De asemenea în cadrul conferinței a vorbit și decanul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, prof. Dr. Anca Dana Buzoianu.

“Acum 12 ani când am fost aleasă prima dată decan, totul era o necunoscută pentru mine și atunci m-am gândit să învăț și cel mai mult ai de învățat de la cei care sunt mai buni ca tine. Împreună cu colegii mei am făcut un drum la Viena, la Universiattea de Medicină din Viena și acolo am dat peste niște oameni de cre nu aș fi sperat vreodată să dau. Este vorba despre cel care ne-a ajutat să învățam, să facem proiecte, ne-a evaluat, ne-a spus unde stăm bine și unde mai avem de lucrat. Este vorba despre domnul profesor didactic Rudolf Malogher, actual rector al Universității de acolo”, a povestit Anca Dana Buzoianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.