Proiectul își propune să întâmpine problemele cu care se confruntă copiii care suferă de tulburări din spectrul autismului și familiile acestora, prin organizarea unui WORKSHOP, în data de 3 martie 2016, atât pentru copii cât și pentru părinți, cu tema “Terapia 3C”.
Proiectul „Sport pentru autism” a demarat în anul 2013, din dorința studenților de a ajuta la recuperarea copiilor cu autism. Terapia 3C (conștientizare, concentrare, coordonare), pe care o utilizăm în proiectul nostru, este o terapie practică ce se realizează prin exerciții fizice specifice. Practic, proiectul constă în efectuarea a două şedințe de terapie pe săptămână, de câte o oră, la două centre din Cluj Napoca (Centrul de Autism Transilvania şi Şcoala Specială pentru deficienți de auz nr. 2), în zilele de vineri şi sâmbătă. La fiecare şedință este prezent un instructor – care va executa exercițiile corect şi va număra mişcările – şi un număr de voluntari egal cu numărul copiilor, fiecare voluntar fiind aşezat lângă copil, asigurând, când este nevoie, promptarea şi colaborând cu copilul la unele exerciții. O şedință de terapie începe întotdeauna cu o încălzire, urmată de exerciții cu obiecte – popice, bastoane, cercuri -, un traseu, reprezentat de un itinerar cu obstacole pe care copilul trebuie să îl parcurgă ajutat şi ghidat de partener, urmând încheierea ședinței.
Terapia 3C este o metodă de recuperare pe care antrenorul de arte marțiale Paul Cojocaru, a pus-o la punct în ultimii ani, alături de copiii autiști, învățând odată cu ei. Aspectul esențial este că terapia 3C funcționează – există mulți copii recuperați psihomotric cu ajutorul ei și sperăm că vor exista și mai mulți în viitor. Terapia 3C pornește de la ideea optimistă că în fiecare copil autist există în stare latentă potențialul unui copil normal (celelalte tehnici terapeutice care au succes în recuperarea autiștilor o demonstrează din plin). Noi oferim o alternativă, o nouă metodă de a trezi la viață acest potențial, de a reda copilul autist lumii celor normali – sau cel puțin de a-l aduce cât mai aproape de aceasta.
Workshopul are ca scop aducerea la cunoștință a modului în care copiii care suferă de afecțiuni din spectrul autismului pot beneficia de o recuperare psihomotorie, aplicând o serie de exerciții și principii specifice Terapiei 3C. Părinții vor învăța atât teoretic, cât și practic, modul în care să aplice aceste exerciții, atât într-un mediu organizat, cât și într-un mediu domestic.