Un clujean a câştigat procesul cu Fiscul, după ce a fost pus să plătească retroactiv TVA pentru mai multe apartamente personale pe care le-a vândut, conform Digi24.ro. În total, suma ajungea la patru milioane de lei, dar avocaţii săi au reuşit să-i convingă pe judecători că atunci când au fost făcute tranzacţiile, înainte de 2010, nu exista o lege clară privind taxa pe valoare adăugată pentru locuinţe. Decizia nu este definitivă şi a fost deja atacată cu recurs de ANAF.
Între 2007 şi 2011, bărbatul din Cluj-Napoca a vândut şi a cumpărat, ca persoană fizică, mai multe apartamente şi garaje, informează sursa mai sus menționată.
La circa doi ani după ce şi-a încheiat business-ul, adică în 2013, ANAF a venit și i-a spus acestuia că datorează retroactiv statului plata TVA-ului aferent tranzacțiilor încă din 1 februarie 2008.
Clujeanul a refuzat să plătească TVA-ul de patru milioane de lei şi a dat în judecată ANAF. Avocaţii lui au invocat tocmai legislaţia ambiguă, care lasă loc oricărei interpretări privind obligaţia la plata taxei pe valoare adăugată pentru persoanele fizice.
„Declaraţiile oficialilor Fiscului erau în sensul că nu există o obligaţie pentru a aplica în aceste cazuri TVA-ul la persoanele fizice”, spune Anamaria Măstăcăneanu, avocat.
„Codul fiscal prevedea în contextul vânzărilor de locuinţe că se consideră activitate economică doar activitatea desfăşurată de persoanele fizice în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate. Nu aducea clarificări ce înseamnă caracter de continuitate, trei, patru, cinci pe an, şase…”, spune Mircea Dumitrașcu, consultant fiscal.
Conducerea ANAF are, însă, o altă variantă. Ei susţin că exista încă din 2007 un formular prin care persoanele fizice se puteau înregistra, voluntar, ca plătitoare de TVA.
„Începând cu anul 2007, persoanele fizice române, altele decât cele care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, au obligaţia să completeze şi să depună formularul 020 – Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române”, precizează ANAF.
Lipsa unei legislaţii clare nu este, însă, singurul lucru reproşat de avocaţi. Ei mai spun că Fiscul i-a refuzat clientului lor să-şi deducă TVA-ul. În decizia favorabilă dată de Curtea de Apel, judecătorii au ţinut cont şi de o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, din iulie anul trecut, care spune că refuzul deducerii TVA-ului contravine dreptului european.
„În condiţiile în care organul fiscal nu şi-a îndeplinit această obligaţie legală care îi revine, practic el îşi invocă propria culpă, aspect care nu poate fi valorificat în instanţă”, spune Anamaria Măstăcăneanu, avocat.
ANAF a atacat deja decizia Curţii de Apel Cluj şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este cea care va stabili un termen de judecată.