Începutul lunii martie i-a determinat pe cei din organizația COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice) să lanseze campania “Stop disparitiei medicamentelor din Romania!”. Campania are scopul de a aduce atenția autorităților și a publicului cazurile pacienților care nu mai beneficiază de tratament din cauza că există un blocaj al respectivelor medicamente pe piață.

Conducerea Spitalului Județean Cluj asigură că bolnavii de SM nu rămân fără tratament, chiar dacă și la Cluj pacienții întâmpină această problemă.

,,In cazul pacientilor cu scleroza multipla, a existat o întrerupere de 3 luni pentru pacientii care sunt tratati la Spitalul Militar Central, care a afectat aproximativ 300 de pacienti. In prezent, situatia s-a rezolvat la Bucuresti, insa a reaparut la Cluj”, au informat aceștia.

Cei de la COPAC aduc în discuție mai multe cazuri de pacienți în cazul cărora tratamentul medicamentos ar fi fost oprit pe piața românească.

După ce a fost diagnosticat cu scleroză multiplă, Dragoș Zaharia a înființat o asociație, convingând mai mulți psihologi kinetoterapeuți și asistenți sociali să i se alăture pentru a-i susține pe cei care se confruntă cu aceeași problemă. În prezent, el este președinte al Asociației M Speromax Alba unde lucrează zilnic cu bolnavi diagnosticați cu această maladie.

,,O pacientă de a mea de la Alba a fost joi dupa tratament si i-a dat pe o singura lună. Aia înseamnă că spitalul încă n-a semnat contractul și se termină avariile, dau tratamentul pe o lună de zile. Dacă dă pe o lună de zile, înseamnă că e ceva pentru că de obicei dau pe două, trei luni de zile la pacienți, pentru că sunt pacienți alungați din toată zona Ardealului și de la Bihor și de la Satu Mare și de la Alba și de la Sibiu vin aici pentru că e Centru Universitar, Clujul. Atunci, toată zona Ardealului are două centre: Târgul Mureș și Cluj Napoca și atunci foarte mulți. Cred că suntem în jur de 300 de pacienți în programul național, acum, care primim medicamentație. Sunt pacient de 10 ani de zile, știu ce înseamnă să dai pe o lună de zile, înseamnă că se termină avariile”, explică acesta.

În ceea ce privește procurarea tratamentului pentru bolnavii de scleroza multiplă, conducerea Spitalului Județean Cluj asigură că acești pacienți nu sunt lipsiți de tratament și că problema amintită nu există.

,,Deci, în primul rând ca scleroză multiplă este program național. Avem alocare de la minister, pe anul 2016, o sumă de 7.616.310 de lei. Din această sumă, noi am primit banii pe trimestrul întâi de 2.500.000 de lei. Din această sumă, s-au cumpărat medicamente de un milion de lei, iar referatul, pe 1,5 milioane este acum pe procedură de rezolvare. Cum pacienții sunt cu scleroză multiplă, nu se poate pune problema, nu-i putem amâna și nici nu am auzit ca să fie vreo problemă cu vreun pacient de genul acesta. Nici nu se poate, pacientul nu e încadrat ca să poată fi amânat sub nicio formă. La momentul acesta, eu nu am nico sesizare, nici n-a spus nimeni că e o problemă sau că ceva se întamplă cu pacientul de scleroză multiplă”, asigură Monica Costin, directorul adjunct al Spitalului Județean Cluj.

 

Sursă: Ziar de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.