Data de 12 august este declarata Ziua Internationala a Tineretului, o initiativa adoptata de Adunearea Generala a Natiunilor Unite in urma cu 14 ani.

In vreme de criza, ziua de 12 august nu este deloc un prilej de sarbatoare deoarece tinerii se confrunta azi cu mari probleme in ceea ce priveste gasirea unui loc de munca. Cei care au reusit totusi sa se angajeze stau permanent cu teama somajului si sunt nevoiti sa se multumeasca cu salarii mici in raport cu pregatirea pe care o au si cu munca pe care o presteaza.

Cele mai recente date oficiale ale Organizatiei Mondiale a Muncii arata ca peste 70 milioane de tineri, de pe glob, nu au un loc de munca, adica 6% din totalul persoanelor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Statistica Bancii Mondiale arata si mai grav : 260 de milioane de tineri sunt someri. Insa, potrivit calculelor publicatiei britanice „The Economist”, nivelul real al somajului in randul tinerilor se ridica la 290 de milioane.

Din cauza lipsei de experienta, este de trei ori mai probabil pentru un tanar sa fie somer, decat pentru un adult. Paradoxal, cele mai afectate tari din UE sunt cele cu economii dezvoltate. In Grecia, rata somajului pentru segmentul 15-24 de ani se ridica la peste 59%, in timp ce in Spania ea se apropie de 56%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here