Asociaţia producătorilor de lavandă din Alba participă cu un stand la evenimentul Târgul Grădinarului de la Alba Iulia, care se desfăşoară pe latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina în perioada 24-26 martie şi atrage numeroase persoane care vor să-şi redecoreze casa sau grădina conform Mediafax.

Mai multe familii care vor să-şi întregească veniturile din cultura de lavanda s-au constituit într-o asociaţie, numărul lor ajungând în prezent la 22 de membri, care au împreună zece hectare de pământ cultivat.

Preşedintele asociaţiei producătorilor de lavandă Alba, Radu Călin, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că afacerea este foarte profitabilă pentru familiile care au timp să producă şi produse hand-made.

”Mă refer la ceaiuri, săpunuri, tincturi, săculeţi cu lavandă care au un miros deosebit, buchete de lavandă uscată, care se comercializează în pieţe şi târguri. Uleiul se produce industrial, cu ajutorul unui generator pe care l-a achiziţionat asociaţia producătorilor de lavandă, iar un produs secundar rezultat în urma extracţiei uleiului este apa de lavandă. Este o afacere foarte profitabilă. De anul trecut se caută foarte mult plantele aromatice din care face parte şi lavanda. Este o plăcere să lucrezi în natură să îţi întreţii cultura de lavandă. Uleiul se vinde en-gross firmelor specializate care se ocupă de partea de industrie, farmaceutice. Noi căutăm firme pentru a avea desfacere”, a spus Radu Călin.

Acesta susţine că afacerea cu lavandă este profitabilă, întrucât cultivatorii nu au foarte mult de lucru şi investiţia se amortizează în unu-trei ani, în funcţie de suprafeţe, iar din anul patru se intră pe profit. Potrivit acestuia, pentru a cultiva un hectar de lavandă ai nevoie de o investiţie iniţială de circa 25.000 de lei.

O parte dintre membrii asociaţiei au decis fie să renunţe definitiv la culturile tradiţionale, fie să le diversifice, întrucât cererea pe piaţă de pomi fructiferi sau alte produse pe care le cultivau a scăzut mult.

”Până în prezent nu a spus nimeni că vrea să renunţe la cultivarea acestei plante pentru că este nemulţumit. Nu este mult de lucru, asta e clar. Ai plantat o dată, doar o întreţii, o sapi, şi 15 – 18 ani doar tai floarea şi o valorifici. O parte din producători o vând în florării, la nunţi, la botezuri. Nu rămâne nimeni cu ea, ci o valorifică sub diverse forme”, a mai spus Radu Călin.

Unul dintre producători, Adrian Oniga, prezent la Târgul Grădinarului de la Alba Iulia, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că investiţia iniţială presupune achiziţionarea butaşilor de lavandă, pregătirea terenului, aratul, discuitul şi curăţarea terenului de buruieni în primii patru ani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.