După un periplu de mai bine de trei ani, Dosarul Motanul a ajuns la final. Este vorba despre cazul în care doi foşti poliţiştii ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj, Otniel Podea şi Daniel Mora, au fost judecaţi pentru că l-au bătut Alexa Vaida, un cetăţean inofensiv, după ce l-ar fi confundat cu un proxenet. Cei doi poliţişti, condamnaţi de instanţa de la Cluj, au făcut apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva soluţiei date de Curtea de Apel Cluj. Pe 5 martie 2014,  instanţa finală  a dat decizia definitivă în aceasta cauză. A mai rămas pe rol doar speţa colaterală, cea în care medicul legist care a făcut expertiza în cauză, Paul Mucichescu, este judecat pentru abuz în serviciu şi pentru mărturie mincinoasă.

 

Hotărârea Înaltei Curţi

În data de 5 martie 2014, completul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care judeca apelul formulat de foştii poliţişti ai BCCO, Otniel Podea şi Daniel Mora, a dat sentinţa finală, menţinând din sentinţa Curţii de Apel Cluj pedepsirea celor doi poliţişti cu câte un an închisoare cu suspendare şi plata daunelor morale către partea vătămată, Alexa Vaida, în cuantumul stabilit de completul Curţii de Apel Cluj. Pe de altă parte, Înalta Curte a respins apelul declarat de Alexa Vaida şi soţia acestuia, Viorica Vaida, obligându-i la plata cheltuielilor de judecată.

“Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi apelanţii inculpaţi Mora Daniel şi Podea Otniel împotriva sentinţei penale nr. 9 din data de 28 ianuarie 2013 a Curţii de Apel Cluj – Sectia Penală şi de Minori. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi rejudecând: Menţine pedeapsa de câte 1 an închisoare aplicată inculpaţilor Mora Daniel şi Podea Otniel pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 296 alin. 1 şi 2 Cod Penal cu trimitere la art.193 Cod penal şi cu referire la art. 5 Cod penal, precum şi modalitatea de executare stabilită prin sentinţa apelată. În baza art. 12 din Legea nr. 187/2012 cu referire la art. 5 Cod penal, aplică inculpaţilor Mora Daniel şi Podea Otniel pedeapsa accesorie prevăzută de art. 66 lit. a, b Cod penal, conform art. 65 noul Cod penal. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de părţile civile Vaida Alexa Radu şi Vaida Viorica împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Onorariul parţial pentru apărătorii desemnaţi din oficiu pentru inculpaţi, în suma de câte 75 lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Obligă apelantele părţi civile Vaida Alexa Radu şi Vaida Viorica la plata sumei de câte 50 lei cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, rămân în sarcina statului”, se arată în hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Poliţişti bătăuşi

Vă reamintim că incidentul pentru care au fost traşi la răspundere în instanţă Podea şi Mora s-a petrecut în 13 aprilie 2010, în timpul unei acţiuni comune a poliţiştilor din Dej şi a Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), pentru combaterea traficului de persoane. Alexa Vaida se afla în apropiere de locuinţa sa, unde îşi căuta pisica ieşită din curte. Cei doi poliţişti l-au confundat cu un proxenet pe care îl căutau , l-au bătut zdravăn, l-au imobilizat şi l-au dus la sediul poliţiei din Dej, considerând că este suspect din moment ce nu a putut prezenta un act de identitate şi se afla într-o zonă în care prostituatele îşi racolau clienţii. Podea şi Mora au cerut să fie audiaţi de instanţă doar la ultimul termen al procesului care a durat mai bine de doi ani, susţinând că sunt nevinovaţi şi că nu au făcut decât să acţioneze conform legii, imobilizând o persoană care a refuzat să se legitimeze şi care s-a dovedit a fi agresivă. Poliţiştii nu recunosc decât o lovitură aplicată la unul din picioarele victimei, cu scopul de a o pune la pământ, pentru a putea fi imobilizată. Însă, raportul de expertiză final al Institutului „Mina Minovici” din Bucureşti a arătat că leziunile suferite de Vaida în data de 13 aprilie 2010 au fost multiple, cea mai gravă fiind o fractură de claviculă care a necesitat 35-40 de zile de îngrijiri medicale.

 

Un dosar adiacent

Cazul este notoriu şi datorită neregulilor întâlnite pe tot parcursul derulării procesului, atât în faza de urmărire penală, cât şi în cea de judecată. Astfel, în timp ce martorii cheie nu se prezentau în faţa instanţei pentru a da declaraţii, de frica răzbunării poliţiştilor care i-ar fi ameninţat, de la dosar au dispărut radiografii concludente în aflarea adevărului. Medicul care efectuat una dintre expertize s-a ales cu dosar penal, fiind urmărit sub acuzaţia de favorizare a infractorului.

Este vorba despre medicului legist Paul Mucichescu, care a efectuat prima expertiză şi care susţinea că îngrijirile medicale de care ar fi avut nevoie Vaida Alexa nu ar fi depăşit o săptămână. Intraţi în posesia acestui raport, procurorii s-au autosesizat, medicul Mucichescu alegându-se cu dosar penal pentru abuz în serviciu. A doua expertiză, efectuată de medicii de la Institutul de Medicina Legala (IML) Cluj, arată faptul că leziunile suferite de Vaida Alexa puteau fi cauzate de lovituri, practic confirmând varianta procurorilor. Conform experţilor din capitală, rănile suferite de către partea vătămată Vaida Alexa au fost urmarea atacului suferit  în data de 13 aprilie 2010 din partea celor doi poliţişti de la BCCO. Paul Mucichescu, medic legist din cadrul Institutului de Medicină Legală Cluj, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi pentru mărturie mincinoasă, fiind acuzat de procurorii clujeni că i-ar fi favorizat pe poliţiştii Podea Otniel şi Mora Daniel.

Mora-386x386

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.