În urmă cu cinci ani, la Suceava, într-un spațiu anexă al Spitalului Județean de Urgență (SJU) ”Sfântul Ioan cel Nou” a început construcția unui centru de radioterapie pentru bolnavii de cancer.

Licitația pentru edificarea acestui proiect a fost câștigată de o firmă din Cluj Napoca, proaspăt înființată la data respectivă, RT Lotus Center, controlată de oamenii de afaceri clujeni din afacerea imobiliară Arcada. De dotarea cu aparatură medicală a centrului de radioterapie s-a ocupat firma Medist, conectată la afacerile lui Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor, acum cercetat penal.

Potrivit declarațiilor făcute de reprezentanții firmei controlate de familia Vlădescu, de mobilarea cu aparatură nu se mai ocupă Medist, ci o firmă înființată anul trecut.

”Din câte știu, de aparatura pentru centrul respectiv nu ne mai ocupăm noi, ci cei de la Onco System. O să vă trimit datele de contact ale celor de la Onco System”, a declarat unul dintre angajații Medist.

Firma Onco System este deținută de Medist (50%), de compania turcească MEDITEL MEDIKAL TEKNIK ELEKTRONIK AS și de cetățeanul turc Gokay Celik.

Centrul medical ar fi trebuit finalizat în 2018. Nu s-a întâmplat acest lucru, ba mai mult, termenul a fost devansat de două ori, însă acum clădirea este gata. 

Cu toate acestea, centrul de radioterapie nu a fost inaugurat, surse din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava spunând că încă așteaptă aparatura.

”Clădirea este gata, este finisată, dar nu s-a dat drumul. Așteptăm să vină aparatura, dar nu știu când se va întâmpla acest lucru, mai ales cu nebunia de acum”, spune sursa menționată.

Întreaga afacere a fost făcută sub girul lui Vasile Rîmbu, managerul spitalului, și Gheorghe Flutur, șeful CJ Suceava.

În 2015, firma RT Lotus Center din Cluj Napoca a concesionat un teren de 1.000 mp în curtea Spitalului Vechi din Suceava pentru construirea unui centru de radioterapie oncologică. Prețul concesiunii s-a stabilit la 300 euro/lună timp de 49 de ani, iar investiția trebuia finalizată anul trecut.

La data respectivă firma clujeană avea zero cifră de afaceri și pierderi de câteva mii de lei. Această situație financiară a continuat până în prezent.

Construcția clădirii a cunoscut sincope, pănă când firma clujeană Arcada a devenit, în acte, acționarul majoritar al societății Lotus.

La sfârșitul anului trecut, Arcada Invest, firma lui Ciurchea a preluat pachetul majoritar de acțiuni de la firma de apartament RT Lotus Center.

”Societatea ARCADA INVEST – S.R.L.(…), reprezentata la semnarea prezentei hotarari prin administrator Ciurchea Ioan-Marius; în calitate de asociati ai Societatii RT LOTUS CENTER – S.R.L. (…) am hotarat:

1. Cesiunea, la valoarea nominala, a tuturor celor 90.090 parti sociale detinute in societate de asociatul cedent Colcer Zaharie in favoarea asociatei cesionare, Societatea Arcada Invest – S.R.L. Asociatul cedent declara ca a fost despagubit la valoarea nominala a partilor sociale si ca nu mai are alte pretentii fata de societate sau cesionara.

2. Ca efect al celor de mai sus, se modifica in mod corespunzator prevederile actului constitutiv al societatii, cu privire la: a) asociati, care vor fi: BLAGA SORIN OVIDIU si Societatea ARCADA INVEST – S.R.L.; b) distribuirea partilor sociale intre asociati, astfel: „Capitalul social subscris si varsat este de 1.001.100 lei si este divizat in 100.110 parti sociale egale, a 10 lei fiecare. Aportul asociatilor la constituirea capitalului social este urmatorul: BLAGA SORIN OVIDIU 100.110 lei, reprezentand 10.011 parti sociale; Societatea ARCADA INVEST – S.R.L. – 900.990 lei, reprezentand 90.099 parti sociale”;

c) participarea la beneficii si pierderi, proportional cu cota de participare a asociatilor la capitalul social, si anume: BLAGA SORIN OVIDIU – 10%; Societatea ARCADA INVEST – S.R.L. – 90%.”, arată una dintre hotărârile luate în cadrul societății Lotus Center. 

Potrivit declarațiilor oficiale, valoarea lucrărilor de edificare a centrului de tratament ar fi de aproximativ șase milioane de euro, în acești bani intrând finalizarea construcției și instalarea echipamentelor RT și CT. Pentru achiziția de echipamente medicale, care ar fi trebuit să însemne faza a doua a proiectului, au fost destinați opt milioane de euro.

Aparatura medicală va fi furnizată de compania Medist, societate ”blindată” de nume grele din politica românească.

În cadrul acționariatului Medist s-au perindat Sebastian Vlădescu și avocatul Doru Boștină. Dacă Sebastian Vlădescu a fost ministru al Finanțelor, Boștină a fost arestat în mai 2015, într-un dosar de evaziune fiscală în domeniile IT şi consultanţă cu un prejudiciu evaluat la peste un milion de euro, dar pus în liberate rapid de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție. De numele lui Boștină se leagă și o serie de afaceri cu Dorin Cocoș, Octavian Buzăianu sau Fathi Taher.

Sebastian Vlădescu

De-a lungul timpului, printre contractele cu statul câștigate de Medist pot fi enumerate unul din noiembrie 2005, când Serviciul de Telecomunicatii Speciale a dat peste 6 miliarde de lei vechi pentru aparatura medicală necesară la dotarea cabinetelor de stomatologie, microbiologie și medicină internă. Tot Medist a câștigat o licitație organizată de Agenția Antidoping, valoarea contractului ridicându-se la 3,3 miliarde de lei vechi. De asemenea, Serviciul de Pază și Protecție a atribuit un contract acestei societăți în valoare  2,3 miliarde de lei vechi.

Spre deosebire de cifra de afaceri a companiei clujene Lotus, cei de la Medist au avut pentru anul 2018 o cifră de afaceri de 60 de milioane de lei. Acționarul majoritar al companiei este Carmen Vlădescu, fosta soție a lui Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanțe.

Conexiuni cu Dosarul Bancherilor

La începutul lui 2006, firma Medist SA apare și în acționariatul firmei LEADER HIGH TECH SA (cu domeniul de activitate: Fabricarea de echipamente electrice si electronice pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule), alături de Manole Ionel (12,5%), Sebastian Vlădescu (18,5%), Nicolae Rotileanu (49%) și Călin Popescu Tăriceanu (10%). Administrator al firmei LEADER a fost Carmen Vlădescu. Merită precizat că auditor financiar, atât al Medist SA, cât și al LEADER HIGH TECH SA a fost aleasă PKF FINCONTA – S.R.L., deținută de Florentina Șușnea. Pe asociați și pe auditor îi vom regăsi în diverse funcții de putere în Guvernul Tăriceanu. Astfel, Florentina Șușnea a deţinut, în perioada 2007-2008, funcţia de director general al Direcţiei Mari Contribuabili de la ANAF, Sebastian Vlădescu a fost atât Ministru de Finanțe, cât și negociatorul contractului cu Ford, pentru preluarea Uzinelor Craiova, iar Rotileanu a ocupat funcția de consilier al premierului. Ulterior, Nicolae Rotileanu a fost și secretar de stat în Guvernul Ponta 1, acesta demisionând după ce a izbucnit scandalul din jurul Dosarului Bancherilor, un membru al echipei lui Rotileanu fiind citat în Dosar. Însă la plecare, firma acestuia a avut un noroc de consolare: a primit un contract cu statul de 1 milion de euro în județul Suceava.

Numele lui Șușnea a apărut menționat în materiale de presă ca făcând parte din grupul de interese din jurul lui Șerban Pop, ex-șeful ANAF în Guvernul Ponta, implicat într-un scandal în jurul unui offshore nedeclarat și intrat în atenția procurorilor în dosarul șefului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.

Firmele lui Vlădescu au instruit și personal medical

O investigație din vara lui 2010 a revistei Kamikaze a scos la iveală episodul în care Ministerul Finanțelor condus de Sebastian Vlădescu, a aprobat plăți substanțiale din fonduri UE către proiectul Medas, derulat de firma Romanian Soft Company SRL, a doamnei Vlădescu, proiect început în ajunul Crăciunului, 24 decembrie 2008. Iată ce scria Kamikaze în “Scopul proiectului este instruirea medicilor și a asistentelor medicale din spitale în management și utilizarea noilor tehnologii. Cererea de finanțare a fost depusă la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU). Iar AMPOSDRU este o direcție generală în cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale care stă drepți în fața ACIS (Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structurale), structură subordonată Finanțelor (ACIS aprobă plățile). Contractul de finanțare pentru proiectul Medas a fost semnat în decembrie 2009. Valoarea proiectului este de 18,2 milioane RON, din care 14,7 milioane vin din Fondul Social European, 2,6 milioane din bugetul național”, iar restul, 900.000 lei, a fost contribuția proprie a Romanian Soft Company (aici).

”Păsărele galbene” care i-au dat caș(h) lui Horia Uioreanu

Firma RT Lotus Center a fost înființată de COLCER ZAHARIE, care era acționar majoritar, și BLAGA SORIN OVIDIU, care deținea 10% din acțiuni. Spre finele anului trecut, Colcer a ieșit din schema societății vânzându-și pachetul de acțiuni firmei Arcada Invest, patronată de Marius Ciurchea, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania.

Blaga și Ciurchea fac parte dintr-un grup de oameni de afaceri care l-au ”întreținut” timp de mai mulți ani pe Horia Uioreanu, fostul șef al CJ Cluj, eliberat anul acesta din Penitenciarul Gherla pentru fapte de corupție. Din grupul oamenilor de afaceri respectiv mai fac parte Dan Nica, Mircea Medrea care prin societăți precum Rom Delta Exchange SA sau Balanța Cosmetics l-au încurajat pe fostul șef al administrației județene să facă năzbâtii până a ajuns după gratii.

4 COMENTARII

  1. 14 milioane euro este finanțarea privată pentru centru, niciun euro nu vine de la „spitalul groazei”! Titlul a fost gîndit că să dea articolul din coadă. Dacă l-ar fi scris Alexa, nu m-aș fi mirat, dar așa, Gazeta de Cluj, orșcît!

    • Corect spus dar, ai uitat sa spui ca după construirea acestuia vor fi minim 1000 bolnavi de cancer /an •30000 euro tratament decontat /persoana ar rezulta 30 milioane euro încasări decontate de stat și fără nici o alta bătaie de cap din partea” băieților destepti”. Plus alte multe încasări ale spitalului privat. Iar rahatul asta ridicat nu a costat mai mult de 700 euro/mp,finisat restul e umflat ca detinatorii afacerii. Dar, sa nu fim rai ca suntem in post …
      Ce dracul faceți cu atâția bani, nesatulilor ce sunteți ca nu mâncați mai bine decât mine sau alții, nu aveți mai mult loc in groapa decât altul și nici mai pomeniți nu veți fi, in schimb uitați cel mai rapid de partenerele de viața ce abia așteaptă sa ajungă la Cash-ul vostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.