şcoală online

Județul Cluj, fruntaș la examenul de Titularizare din anul 2020, a înregistrat o rată de promovare (promoția curentă și promoțiile precedente) de peste 64%, mai exact 69,66%. 16 candidați din județul Cluj au obținut nota 10. Parte dintre ei și-au exprimat părerea despre sistemul online de învățământ care reprezintă o provocare pentru majoritatea cadrelor didactice. 

Notele primite de profesori la concursul de angajare în școli în acest an au clasat județul Cluj în fruntea României în ceea ce privește rata de promovare. Astfel, județul Cluj prezintă o rată de promovare de 69, 66%. 

După Cluj, urmează județele Dolj (rată de promovare de 65,57%) și Brașov (rată de promovare de 64,16%), prezentând o rată de promovare de peste 64%. În Capitală, procentul de promovare înregistrat este de 64,43%.

Rezultatele de la Titularizare 2020, la nivel național, arată că 239 de candidați au obținut nota 10, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației, iar 14.269 de candidați au obținut note între 7 și 9,99. 

La proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar s-au prezentat 27.002 candidați din totalul de 30.113 de candidați înscriși.

În centrele de evaluare au fost notate 24.732 de lucrări, întrucât: 2.145 de candidați s-au retras din concurs din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, 32 de candidați au fost eliminați, iar lucrările a 93 de candidați au fost anulate din motive legate de nerespectarea metodologiei. Candidații eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu vor fi repartizați pe posturi didactice în anul școlar 2020-2021.

16 candidați din județul Cluj au obținut nota 10.

Rezultate titularizare în județul Cluj, pe tranșe de note

6 candidați au obținut note între 1 și 1, 99.

29 candidați au obținut note între 2 și 2, 99.

41 candidați au obținut note între 3 și 3, 99.

27 candidați au obținut note între 4 și 4, 99.

156 candidați au obținut note între 5 și 5, 99.

128 candidați au obținut note între 6 și 6, 99.

372 candidați au obținut note între 7 și 7, 99.

364 candidați au obținut note între 8 și 8, 99.

250 candidați au obținut note între 9 și 9, 99.

16 candidați au obținut nota 10. 

Cele mai mici note de titularizare au fost luate de profesori de educație fizică și sport, arte vizuale (educație plastică/ educație vizuală) și sport.

Notele de 10 au fost ale unor profesori de educație fizică și sport, limba și literatura română, religie ortodoxă, educație muzicală, biologie, istorie și psihopedagogie specială.

În anul 2019, în județul Cluj au fost 7 note de 10, trei dintre ele luate de profesori de religie, două de profesori de educație civică și educație social, una la geografie și una la biologie.

În 2018, 11 candidaţi au obţinut media 10 la examenul de titularizare, iar în 2017 județul Cluj a avut cele mai bune rezultate din ţară 

La vremea respectivă, un procent de 58,81% dintre candidați a obținut note de trecere (adică note peste 7, ceea ce le permite ocuparea unui post pe perioadă nedeterminată). 9 profesori clujeni au reușit să obțină nota maximă în 2017.

În 2020, procentul de note de trecere pentru județul Cluj este de 69, 66%. 

Ce spun candidați de 10 despre sistemul online de învățământ

„Dacă dai examenul de titularizare ai o stabilitate, se termină perioada de a fi suplinitor, de a participa an de an la concurs. Însă nota 10 nu-ți garantează un post, dar șansele sunt mari. La Cluj-Napoca există 3 posturi”, a declarat Mădălina Mereuță presei, unul dintre candidații care au obținut la examenul de titularizare notă maximă.

Tânăra a ales să rămână în învățământ pentru că îi place foarte mult să lucreze cu cei mici.

„Copiii sunt mici, iar grădinița e primul lor contact cu altceva decât familia. Și e foarte important pentru ei. Noi suntem mai mult mămici pentru copii, îi ajutăm cu problemele fizice, îi ajutăm să se încheie la șireturi, îi învățăm să numere, să diferențieze formele unor obiecte.

E foarte plăcut să-i formezi pe cei mici de la zero, iar la finalul grupei mari observi o diferență”, explică Mădălina Mereuță.

Aceasta speră ca cel puțin la grădiniță cursurile să înceapă față în față: „Consider că în învățământul preșcolar este obligatorie prezența fizică. Și cum distanțarea nu prea poate avea loc, pentru că cei mici au nevoie de o încurajare, ar fi destul de dificil în condițiile actuale. Decât online, mai bine cu puțini copii în grupe. Prezența fizică e foarte importantă în învățământul preșcolar”.

Un alt cadru care a obținut nota 10 este Alexandra Moldovan. La 25 de ani, este a treia oară când dă titularizarea, pentru că nu a găsit loc.

„Trebuie să-ți placă meseria, dacă îți place meseria, rămâi dincolo de orice obstacol. Eu iubesc foarte mult copiii și din acest motiv am și rămas”, a spus aceasta.

Pentru ea școala online a fost o provocare, „dar putem să o vedem și ca pe o evoluție, poate uneori am stagnat în tradiționalismul predării de la clasă. Iar o mică experiență de a preda online nu ne strică.

Să ne deschidem orizonturile pentru că elevii din zilele noastre sunt pasionați de așa ceva. Iar resurse educaționale online există, doar trebuie să le cauți și să le înveți și tu. Cred că treptat putem să evoluăm”, arată Alexandra Moldovan.

Cu toate acestea, pentru grădiniță ar vrea ca cei mici să vină fizic la clasă.

„E puțin mai dificil să faci grădiniță online. Cei mici au nevoie de suportul părinților pentru a putea realiza activitățile pe care noi încercăm să le desfășurăm cu ei.

Cred că ar trebui să înceapă la grădiniță, pentru că e puțin mai dificil să o facem la distanță, copiii au nevoie să simtă că suntem alături de ei și că-i iubim și că atenția noastră  e dedicată lor”, ne-a mai spus educatoarea.

Titularizarea reprezintă angajarea pe perioadă nedeterminată, iar pentru a obține titularizarea într-o școală candidaţii trebuie să obțină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat.

Amintim că în perioadele 2-3 septembrie și 4-8 septembrie va fi repartizarea și ocuparea posturilor rămase,la care participă inclusiv cei ce au susținut examenul de suplinire calificată sau necalificată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.