16 oferte pentru centrul de deseuri

Consiliul Judetean Cluj va decide castigatorul celei de-a patra licitatii din cadrul proiectului mai amplu de management integrat al deseurilor. Primele trei s-au referit la asistenta tehnica, supervizare si construirea centrului de depozitare a deseurilor. De data aceasta, a fost scos la concurs contractul pentru realizarea statiilor de transfer, in valoare de 5,6 milioane de euro.

Contractul statiilor de transfer din cadrul Proiectului de Management Integrat al Deseurilor derulat de Consiliul Judetean (CJ) Cluj pe fonduri europene este dorit de nu mai putin de 16 societati si asocieri de firme. Contractul, a carui valoare a fost estimata la 5,6 milioane de euro, va fi finantat in proportie de 70% de catre Uniunea Europeana, la fel ca toate celelalte noua lucrari care vor fi licitate in cadrul acestui proiect. Castigatorii licitatiei vor avea obligatia sa finalizeze statiile de transfer in 12 luni de la data emiterii ordinului de incepere a lucrarilor, la care se adauga o perioada de notificare a defectiunilor, de doi ani. Trei dintre acestea au avut deja loc, insa cea privind constructia centrului de depozitare a deseurilor a fost blocata in instanta, iar Curtea de Apel a decis sa dea dreptate CNSC, obligand CJ sa reia licitatia.

16 oferte

Contractul pentru constructia celor trei statii de transfer este evaluat la 23 milioane de lei fara TVA, echivalentul a 5,6 milioane de euro. Cele trei statii vor fi construite la Gherla, Huedin si Mihai Viteazu. „Pentru realizarea de statii de transfer avem oferte de la 16 societati, iar procedura este in curs. Pretul estimat prin caietul de sarcini a fost de 5 milioane de euro, iar ofertele ajung la 3 milioane de euro Pentru inchiderea rampelor am trimis catre Sistemul Electronic de Achizitii Publice caietul de sarcini si asteptam publicarea anuntului de licitatii in cazul in care documentatia este in regula. Pentru dotarea centrului cu echipamente si pentru serviciile de audit suntem in curs de pregatire a caietelor de sarcini”, a declarat presedintele CJ Alin Tise.
Ofertele depuse vin din partea asocierii Hidroconstructia-Iridex, a companiilor Confort SA, Keviep Debrecen, Cyes Infraestructuras SA Spania, Panpetrol Paniceni, Strabag Bucuresti, Gavella Com Oradea,  Acsa, Concefa SA, TCI Contractor General SA, ACI Cluj, asocierilor Euroconstruct Trading 98-I&C Transilvania Constructii, Alpine BAU GMBH& Consinit Austria, Compania Romprest Service SA – SC Grup Arcons SA – Constructii Rutiere Cluj, Construcciones Lujan SA – Dinamica Medioambiental SA – Novafor Construct Bec si Conforest SA – Tong Construct. Termenul pentru evaluarea ofertelor, de 20 de zile, ar putea fi extins din cauza numarului mare de aplicatii.

Hidroconstructia mai vrea o data

Despre mai multe din aceste firme si colaborarea lor cu institutiile clujene Gazeta de Cluj a scris in repetate randuri. . Hidroconstructia si Iridex au castigat si contractul pentru construirea centrului de depozitare a deseurilor, insa rezultatele licitatiei au fost contestate de un alt concurent, Confort SA, care are si oferta cea mai mica. ACI Cluj a efectuat lucrari in valoare de peste 10 milioane de lei la noul sediu al Consiliului Judetean. Insa cel mai mare proiect din Cluj-Napoca al ACI a fost contractul pentru construirea stadionului Cluj Arena. SC ACI Cluj SA a castigat licitatia pentru lucrarile aditionale necesare pentru stadionul Cluj Arena, proiect in valoare de 38,6 milioane de lei fara TVA. Firma a participat si la concursul pentru atribuirea proiectului de constructie a Salii Polivalente. ACI Cluj a propus atunci pretul cel mai ridicat, aproape dublu fata de firma care a castigat licitatia, cu care Primaria Cluj-Napoca a semnat contractul amanat de contestatia depusa de ACI. O alta firma care a executat lucrari la stadion, Concefa Sibiu, a mai castigat la Cluj contractul pentru reabilitarea statuii lui Matei Corvin, proiect in valoare de peste 4 milioane de lei.
Istoria firmei Panpetrol este cel putin interesanta. Dupa ce a fost acuzata de administratia locala ca exploateaza ilegal pietrisul din comuna Mihai Viteazu, TurdaNews a facut o investigatie privind firmele din spatele societatii Panpetrol. Astfel, s-a aflat ca societatea are asociati doua persoane juridice, Ben&Ben Company SRL si Ben&Ben SA,  si ca figureaza cu incidente bancare, adica a emis bilete la ordin care ulterior nu au fost achitate. „Buna ziua, Ardeal!” a dezvaluit in  2005 legaturile lui Ioan Bene, directorul celor doua firme, cu mai multe companii italiene, dar si cu o buna parte din greii PSD Cluj de atunci, printre care Ioan Rus, Mihaela Rozor, Danut Canta si Sorin Dan, societatile fiind „recomandate” pentru diferite lucrari la autostrada. Tot la Autostrada Transilvania, Panpetrol a furnizat Bechtel carburanti pentru masini neachitati din iunie 2009.

Greii constructiilor

Compania Euroconstruct Trading, a oamenilor de afaceri Dan Besciu si Sorin Vulpescu, patronii Golden Blitz din capitala, a reusit sa faca un profit mai mare cu aproape 50% in 2010 fata de 2009 in conditiile unei cifre de afaceri aproape egala. Aceasta face parte din concernul care a castigat contractual pentru reabilitarea liniei de tramvai din municipiu. Firma patronata de controversatul om de afaceri a castigat, printr-o licitatie organizata de CNADNR, un contract in valoare de 16,2 milioane de euro pentru decontaminarea amplasamentului autostrazii Transilvania, in zona Turda, unde pe o portiune de circa 12.000 metri pamantul este infestat cu cianuri, mercur si alte deseuri toxice. Firma turdeana  I&C Transilvania Constructii, condusa de copiii lui Ioan Calugar, Claudia Iuliana Hada si Daniel Constantin Calugar, a fost asociata cu Euroconstruct si in cadrul acestui contract.
Alpine Bau se numara printre firmele care au ridicat caietul de sarcini pentru noua pista a Aeroportului International din Cluj-Napoca. Alpine Bau a participat si la licitatia pentru constructia stadionului “Ion Moina”. Szabo Laszlo, directorul societatii Alpine Bau GmbH, s-a ales cu un an inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de 2 ani pentru savarsirea infractiunii de dare de mita. Romprest Service, firma infiintata de patronul “U” Cluj Florian Walter, este de asemenea o societate implicata in mai multe contracte cu statul. Aceasta a preluat, la scurt timp de la infiintare, un contract cu valoare mare pentru serviciile de curatenie de pe Aeroportul Otopeni. Ulterior, a obtinut un contract de 18 milioane euro pentru intretinerea si salubrizarea autostrazilor din Romania. Patronul si-a schimbat numele din Florian Busca in Florian Walter cand a pus ochii pe un contract cu Armata Statelor Unite pentru serviciile de salubritate in bazele militare de la Kogalniceanu si Babadag. Cazierul lui Busca nu permitea obtinerea avizului de securitate necesar pentru castigarea licitatiei, drept pentru care acesta a trebuit sa-si schimbe numele.

Licitatie contestata

Cel mai valoros contract din cadrul proiectului de management al deseurilor este cel legat de constructia centrului de depozitare in localitatea Feleacu, in apropierea actualei gropi de gunoi de la Pata Rat. Costurile pentru acest proiect au fost evaluate la 32,4 milioane de euro. Castigatorul licitatiei pentru construirea centrului de management integrat al deseurilor in Cluj a fost desemnat in luna februarie de catre Consiliul Judetean Cluj. Este vorba de societatea Hidroconstructia SA, care a oferit pretul cel mai mic, cel mai important criteriu pentru selectia castigatorului. Aceasta s-a asociat cu Iridex Group Constructii SRL si Argif Proiect SRL pentru construirea sistemului de management a deseurilor. Grupul de firme a concurat pentru contractul cu CJ alaturi de alte patru asocieri de societati: Confort SA – Atzwanger SpA – Ladurnet Impianti SRL – Vel Service SA, Copisa Constructora Pirenaica SA – Marcor Ebro SA – Unio SA si Strabag – ACI Cluj SA, respectiv sucursala din Romania a societatii elene Mesogeos SA. Toti cei cinci ofertanti s-au angajat sa execute lucrarea in 14 luni de la semnarea contractului si au oferit o garantie de buna executie de 60 de luni.
Oferta concernului condus de Hidroconstructia a fost de 31 de milioane de euro, insa rezultatul procedurii a fost contestat si s-a ajuns in instanta. „Decizia instantei, care va fi ea, este irevocabila. In functie de aceasta, vom sti ce avem de facut. Fie Curtea de Apel admite contestatia iar contractul va fi semnat cu castigatorii, fie o respinge si atunci pe baza deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor vor trebui reanalizate ofertele si sa dispunem altceva”, a declarat Alin Tise. Saptamana trecuta, Curtea de Apel Cluj a decis ca masura CNSC este indreptatita si a dispus reluarea licitatiei pentru construirea depozitului de deseuri.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.