În ediţia anterioară publicaţia v-a dezvăluit numele celor patru evazionişti prinşi de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, în urma percheziţiilor din 14 octombrie. Însă, în încheierea penală formulată faţă de Nagy Nicolae, Dig Ionela-Cristina, Berki Zoltan-Klaudio şi Cornăcel Marin-Iulian de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se menţionează zeci de capete de acuzare pentru evaziune fiscală la trei societăţi comerciale.
Gaşca infracţională ce a păcălit statul cinci ani
Potrivit autorităţilor, gaşca infracţională a ieşit din sfera legalităţii în perioada 2009 – 2014, folosindu-se de diferite societăţi comerciale la care aceştia erau asociaţi, administratori sau împuterniciţi pentru a avea acces la conturile bancare.
„În baza unei rezoluţii infracţionale unice şi prin acte materiale repetate, Berki Zoltan-Klaudio, în calitate de asociat şi administrator al SC Gold Luxury Cars SRL (perioada 2009-2011), cu aceleaşi atribuţii şi la Gold Luxury Grup SRL (perioada 2009-2011), asociat şi angajat la SC Domax Consulting SRL (perioada aprilie 2012-decembrie 2012), asociat şi administrator la SC MAU 0087COMPANY SRL (perioada mai 2012-ianuarie 2014), angajat al SC GMT Confort Consulting SRL şi împuternicit pe conturile bancare ale SC Domax Consulting SRL, SC D&Z FINANCIAL SRL, SC W Greend SRL, SC New Eco Build SRL, SC Superimob SRL, SC ELCORA SRL, le-a ajutat cu intenţie, pe Dig Ionela Cristina şi S.R.N., furnizându-le documente care atestă tranzacţii fictive în numele altor persoane, ca să evidenţieze în actele contabile şi în celelalte documente legale ale SC ELG MOTORS SRL – CUI, cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, precum şi operaţiuni fictive provenind dintr-un lanţ de tranzacţii succesive de la un grup de societăţi comerciale structurate pe 4 paliere, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 12.177.089 lei, reprezentând TVA eludat, echivalentul a 2.706.019 euro”, se arată în încheierea penală.
17 capete de acuzare pentru patru infractori
Numărul total al capetelor de acuzare aduse la adresa celor patru inculpaţi se ridică la 17. Astfel că media este undeva la patru acuzaţii per individ.
Berki şi Dig au câte cinci capete de acuzare, lui Nagy i se impută 4 ilegalităţi iar Cornăcel a scăpat cu un control judiciar pentru trei acuzaţii precum fals în înscrisuri, evaziune fiscală.
Nicolae Nagy este considerat „creierul” grupului infracţional şi e acuzat de instigare la evaziune fiscală pentru două societăţi comerciale.
Berki, „locotenent” al infractorilor
Berki Zoltan a fost clasificat de către DIICOT pe cea de a doua poziţie de „locotenent” al liderului grupului, fiind persoana prin intermediul căreia NAGY NICOLAE a controlat, în principal, firmele din palierul 2.
„De asemenea, există date şi indicii rezultând în principal din activităţile de supraveghere tehnică, conform cărora, la solicitarea inculpatului NAGY NICOLAE, inculpatul Berki Zoltan-Klaudio intră în legătură cu reprezentanţii firmelor de leasing şi coordonează activitatea desfăşurată de către inculpatul CORNĂCEL MARIN-IULIAN, administrator al SC ECO JOBS SRL, firmă care se pare că a preluat în prezent activităţile desfăşurate anterior de către SC ELG MOTORS SRL şi SC WEB MOTORS SRL”, arată încheierea penală a Tribunalului Cluj.
Cu excepţia lui Cornăcel Claudiu, ceilalţi trei identificaţi de DIICOT au primit arest la domiciliu pentru 30 de zile.
„Pentru numiţii Nagy de Nagy Nicolae, Dig Ionela-Cristina, Berki Zoltan-Klaudio s-a dispus punerea în aplicare a sancţiunii arest la domiciliu pentru 30 de zile. De asemenea, Cornăcel Claudiu Marian, un alt suspect sancţionat, a primit control judiciar pe 60 de zile”, informează purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj.
Cornăcel dă cu subsemnatul până la Crăciun
Tribunalul Cluj a decis ca Marian Cornăcel să rămână sub control judiciar până la sărbătorile de Crăciun.
Timp de 60 de zile, acesta va fi nevoit să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, ori de câte ori va fi chemat.
Aceste nu are voie să îşi schimbe domiciliul fără a informa ÎCCJ-ul şi DIICOT-ul şi are obligaţia să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, respectiv la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul I.P.J. Cluj, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
Pe durata măsurii controlului judiciar, inculpatul Cornăcel Marin-Iulian are obligaţia de a nu părăsi ţara fără ordin judecătoresc şi i se interzice cu desăvârşire să comunice cu celelalte persoane care au calitatea de inculpat sau suspect în cauză, respectiv Nagy Nicolae, Dig Ionela-Cristina, Berki Zoltan-Klaudio.
Tunul de 4,5 milioane de euro dat Statului Român
Suspecţii ce se află în vizorul DIICOT au reuşit să cauzeze Statului Român un prejudiciu de 4,5 milioane de euro, echivalentul a 700 de maşini Dacia Logan sau refacerea din scoarţă a unui oraş de dimensiuni medii. Potrivit autorităţilor, se opera prin intermediul a 40 de societăţi.
„Prejudiciul produs bugetului de stat este de aproximativ 4.500.000 euro, reprezentând TVA eludat de la plată prin evidenţierea de documente atestând cheltuieli nereale cu achiziţii fictive provenind de la o structură cuprinzând peste 40 de societăţi comerciale „fantomă” care nu au declarat achiziţii interne, nu au evidenţiat în contabilitate livrările, ulterior fiind cesionate unor cetăţeni din Ungaria”, conform DIICOT.
Au încercat să scape
Cei patru inculpaţi au depus contestaţii în termenul a cele 48 de ore de la decizia Tribunalului Cluj, însă degeaba. În data de 22 octombrie, Curtea de Apel a stabilit că respinge contestaţiile depuse de aceştia. De asemenea, s-a luat aceeaşi decizie şi în ceea ce priveşte contestaţiile depuse de DIICOT pentru ca inculpaţii să primească o sancţiune mai mare. Înaintea deciziei Curţii de Apel Cluj, Berki Zoltan şi-a retras contestaţia, probabil pentru că a primit doar sancţiunea de control judiciar şi nu arest la domiciliu, ca ceilalţi trei.
„Ia act de retragerea contestaţiei formulate de inculpatul BZ-K împotriva încheierii penale nr. 261 pronunţată la 16.10.2015 de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Cluj. Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de DIICOT- STC şi inculpaţii DI-C şi NN împotriva aceleiaşi hotărâri. Obligă pe inculpaţii DI-C, N N şi BZ-K la câte 200 lei fiecare cheltuieli judiciare în favoarea statului, restul rămânând în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din 22.10.2015”, arată decizia Curţii de Apel Cluj.