Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, condusă de Ion Pantelimon, a atribuit un contract de aproape 1,7 milioane de lei, fără TVA, firmei Metabet CF SA, patronată de un om de afaceri condamnat penal, Constantin Pănescu. Patronul firmei a fost condamnat la trei ani cu suspendare, neexecutarea pedepsei fiind datorată ”vârstei”, a ”prezenţei la termenele de judecată” şi a faptului că ”provine dintr-o familie organizată”.

 

La sfârşitul lunii trecute, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, instituţie condusă de Ion Pantelimon, a acordat un contract estimat la 3.323.800 de lei, fără TVA, firmei Metabet CF S.A. din Piteşti, care a sublicitat oferta la aproape jumătate de preţ.

Contractul intitulat ”Furnizare elemente de semnalizare rutieră şi mobilier rutier- LOT 1. Indicatoare rutiere; LOT 2. Parapeţi tip “New Jersey”; LOT 3. Gărduleţe metalice, stâlpişori şi parapeţi de protecţie; LOT 4. Stâlpi pentru susţinerea semafoarelor” a fost atribuit pentru suma de 1.690.224 de lei, fără TVA, firmei menţionate anterior.

Firma este patronată de familia Pănescu (Constantin, Cătălin şi Bogdan) şi anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 85 de milioane de lei, datorii de aproape 38 de milioane de lei şi aproximativ 500 de angajaţi. Compania este specializată în construcţii metalice şi a reabilitat, în asociere cu Arcada Company  SA şi Compania Construcţii Feroviare SA., două poduri feroviare peste Dunăre, la Cernavodă şi peste braţul Borcea. Valoarea contractului a fost de 27 milioane de euro.

De asemenea, firma face parte dintr-un grup de firme, alături de Selca SA şi Alcadibo Trading, conduse de Constantin Pănescu, care câştigă licitaţii de la stat pe bandă rulantă. RADP Cluj nu este la primul contract cu firmele lui Pănescu. El a vândut RADP-ului clujean produse petroliere în valoare de aproximativ 4 milioane de lei şi pentru că administraţia clujeană a întârziat cu plata facturilor, firma lui Pănescu a deschis un proces.

 

Condamnat cu suspendare pentru că provine dintr-o ”familie organizată”

În urmă cu doi ani, Pănescu a fost judecat pentru fapte de corupţie, dosarul fiind instrumentat de procurorul Doru Ţuluş care l-a trimis în judecată pe omul de afaceri pentru o pagubă de 14.000 de euro, bani pe care, de altfel, Pănescu i-a restituit în timpul procesului.

Potrivit datelor de la dosar, ”inculpatul PĂNESCU CONSTANTIN, în perioada 2010-2014, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de administrator al SC ALCADIBO TRADING SA şi SC METABET CF SA, a înregistrat, în documentele financiar-contabile şi în documentele justificative fiscale, operaţiuni nereale, de achiziţii de bunuri (bitum rutier) de pe teritoriul naţional, de la societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, controlate de acelaşi grup de persoane, în acest fel sustrăgându-se de la plata TVA, aferentă achiziţiilor nereale, în cuantum de 3.217.037 lei şi a impozitului pe profit, aferent cheltuielilor nereale, în cuantum de 2.144.691 lei, iar, în scopul disimulării provenienţei, circuitului şi proprietăţii asupra sumelor de bani, în cuantum total de 13.404.324 lei, obţinute din aceste activităţi ilicite, ele au fost transferate, prin mai multe circuite fiscale frauduloase (care au presupus transferuri succesive, prin societăţi cu comportament de tip „fantomă”), până la retragerea lor, în numerar, din societăţile cu acelaşi tip de comportament, care au închis circuitele financiare”, arată procurorii.

În primă instanţă, Pănescu a fost condamnat la trei ani cu suspendare, suspendarea executării pedepsei fiind datorată faptului că omul de afaceri a a avut o ”conduita exemplară înainte de săvârşirea faptelor, o vârstă destul de înaintată, persoane cu domicilii stabile şi care provin din familii organizate”.

ion pantelimon

Un ”diamant” la una dintre regiile primăriei clujene

De numele lui Ion Pantelimon se leagă ”centura de diamant” şi un scandal în care fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, îl ameninţa pe şeful regiei clujene că îl dă afară.

Ion Pantelion a devenit şef al RADP Cluj Napoca după ce a concurat împotriva nimănui pentru ocuparea postului. Întrebat de ce continuă să prefere banul statului, Pantelimon spune că ”experienţa şi dorinţa de a ajuta” l-au făcut să ocupe iar postul.

În urmă cu câţiva ani, pe vremea când ocupa funcţia de şef la Drumuri Judeţene Cluj, Pantelimon a fost demis după ce un control al Ministerului Transporturilor a venit la Cluj pentru a evalua motivele pentru care un segment din centura Vâlcele Apahida s-a surpat. În urma controlului, ministrul de anul trecut, Ovidiu Silaghi a declarat că îl demite pe Pantelimon.

“Conducerea DRDP Cluj a decis modificarea traseului variantei de ocolire Cluj – Est, fără a avea la bază o fundamentare corespunzătoare, în condiţiile în care proiectul tehnic şi indicatorii tehnico-economici erau deja aprobaţi prin HG nr.506/19.04.2006; a acceptat ca unul din cei doi antreprenori ai lucrărilor să renunţe la executarea lucrărilor aferente unui sector de drum, care avea probleme geologice; a organizat o procedură de atribuire neconformă, cu rezultate negative privind durata de execuţie a lucrărilor. Urmare a deciziilor manageriale defectuoase, valoarea lucrărilor aferente investiţiei, respectiv de 77.682.250 euro, s-a majorat ajungând la valoarea de 142.991.786 euro. Aceleaşi  decizii defectuoase au avut implicaţii negative majore asupra termenului  de execuţie al lucrărilor. Acesta era prevăzut iniţial la 24 luni (începând cu octombrie 2006) însă nici până la data controlului  – mai 2012, lucrările nu erau complet finalizate. Faţă de gravele abateri constatate, Corpul de Control a propus conducerii ministerului revocarea echipei manageriale a DRDP Cluj, măsură aprobată de ministru în data de 24.05.2012”, arăta un comunicat al ministerului.

În urma destituirii Pantelimon a deschis un proces pe care l-a câştigat.

2 COMENTARII

  1. Ideea e sa consume cat mai repede tot bugetul din acest an. Eventual sa faca contracte ferme multianuale, cu cine trebuie. Cand castigatorii reali ai licitatiilor vor fi repusi in drepturi banii vor fi deja cheltuiti.

  2. Ideea e sa consume cat mai repede tot bugetul din acest an. Eventual sa faca contracte ferme multianuale, cu cine trebuie. Cand castigatorii reali ai licitatiilor vor fi repusi in drepturi banii vor fi deja cheltuiti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.