170.000 de tone de deșeuri au dispărut din groapa temporară unde își depozitează gunoaiele clujenii. Consiliul Județean (CJ) Cluj întârzie finalizarea gropii de gunoi ecologice, iar proiectul este momentan pe ”hold”, așteptându-se redemararea licitației. Între timp, liderii CJ Cluj vor desemna o subordonată, RAADPP, condusă de Mircea Avram, să construiască o nouă groapă provizorie, deși aceasta este atribuția Primăriei Cluj-Napoca. Noua groapă temporară va fi situată pe amplasamentul Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID), respectiv noua groapă ecologică a județului. Cel puțin până când această investiție se finaliza.

 

 

170.000 de tone de gunoaie, bomba cu ceas a Capitalei Tineretului

 

Gunoaiele Clujului sunt o mare bombă cu ceas. Garda de Mediu și Consiliul Județean(CJ) Cluj le cer o explicație celor de la Salprest Rampă pentru 170.000 de tone care au ”dispărut” din rampa temporară precum ai zice ”hocus-pocus”!! Tic tac, tic tac…Timpul până când compania deținută de răposatul Eugen Vereș trebuie să dea o explicație pentru cele 170.000 de tone lipsă se aproprie cu pași repezi. 15 iunie 2015 este data când gunoaiele județului vor exploda în orașul de cinci stele, Capitala Tineretului. Între timp, conducerea CJ Cluj acuză Primăria Cluj-Napoca de șantaj, obligându-i să deschidă o rampă temporară, deși acest lucru nu se află în atribuțiile lor. Așa s-a trezit Mircea Avram, directorul RAADPP – instituție subordonată CJ Cluj, să vrea să construiască el groapa temporară pe spațiul actualei gropi ecologice prea mult întârziate.

 

Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) sau groapa de gunoi ecologică a județului, care trebuia construită de Consiliul Județean Cluj, trebuia finalizată până în prezent. RAADPP, instituție subordonată CJ Cluj, nu se mai ”băga în seamă” să construiască o groapă temporară dacă groapa finanțată european era finalizată până acum. Cu toate acestea, regulile jocului rămân aceleași: groapa rămâne exclusiv o datorie a Primăriei Cluj-Napoca și a lui Emil Boc. Singurul avantaj al construirii unei gropi temporare pe actualul spațiu al CMID, de către RAADPP, ar fi că nu trebuie să se mai aștepte șase luni până să se autorizeze.

 

”În prezent, RAADPP a formulat o solicitare privind emiterea, din partea Județului Cluj, a unui acord de principiu în scopul realizării (din fonduri proprii ale regiei) unui depozit temporar pentru deșeurile menajere. După cum se poate vedea din însuși titlul proiectului este vorba de un acord de principiu, el fiind condiționat, pentru a deveni definitiv, de următoarele demersuri din partea RAADPP:

– să obțină acordul de la Comuna Feleacu (ei fiind proprietari ai terenului)

– să realizeze o documentație tehnică ce va viza strict suprafața necesară platformei temporare (documentație ce va fi avizată de către proiectantul SMID);

– punct de vedere de la Agenția de Mediu

Am purtat aceste discuții cu Mircea Avram, însă la acest moment, se solicită doar acordul de principiu în vederea derulării demersurilor mai sus arătate”, a explicat Mariana Rațiu, director în cadrul Consiliului Județean Cluj.

 

Miza de 1 milion de euro

 

Primarul comunei Feleacu, Nicolae Bâlea, cere 1 milion de euro pentru terenul de 60 de hectare de sub actuala groapă de gunoi doar că cei de la CJ Cluj nu au nevoie decât de 4 hectare pentru a construi o groapă temporară. Cu toate că surse din CJ Cluj spun că această suprafață de care au nevoie ar costa 1 euro/mp și respectiv 10.000 de euro pentru toate cele 4 hectare, comuna Feleacu cere 1 milion de euro. Reprezentanții CJ Cluj ne-au spus că ar da 40.000 de euro pentru respectivul teren, care este o sumă mult mai mică decât pretențiile comunei învecinate. Problema este că Radu Bica, fostul vicepreședinte al CJ Cluj, condamnat ulterior pentru fapte de corupție, i-ar fi promis în cadrul unei ședințe de CJ Cluj că va acorda o sumă consistentă comunei Feleacul pentru terenul de sub CMID.

 

Conducerea CJ Cluj: Primăria Cluj-Napoca ne șantajează

 

Un oficial din conducerea Consiliului Județean Cluj ne-a declarat că Primăria Cluj-Napoca îi șantajează să deschidă ei o rampă, deși atribuția aceasta îi aparține exclusiv lui Emil Boc. Vă reamintim că Emil Boc a participat într-o ședință de consiliu județean unde a dat ordine consilierilor județeni să deschidă o rampă temporară ca și cum el ar fi șeful. Nervii celor de la CJ Cluj sunt aproape la pământ și nu garantăm că vor mai rezista presiunilor făcute de Emil Boc.

”Primăria ne șantajează că Salprest închide rampa. Când colo, toate primăriile au obligația prin lege să organizeze rampe publice. Noi aveam obligația să construim Centrul Integrat de Management al Deșeurilor. Nu l-am construit la timp, dar asta nu schimbă obligațiile primăriei. Toate primăriile au probleme la această chestiune, dar și le-au rezolvat. De ce nu și le poate rezolva Primăria Cluj-Napoca? Ar fi putut să o facă cei de la Primărie această rampă temporară. CJ nu are atribuții pe lege să facă o rampă temporară. Noi avem o singură atribuție: să implementăm acest proiect (n.r. groapa ecologică)”, a declarat o sursă de la conducerea CJ Cluj.

 

Garda de Mediu: Cele 170.000 de tone au dispărut de ani buni

 

Rampa temporară a celor de la Salprest ar fi ocupată în proporție de 70%, spun surse din apropierea companiei. Și asta pentru că au dispărut cele 170.000 de tone, despre care Garda de Mediu știa de mulți ani fără să facă nimic. Oare chiar atât de mare a fost influența lui Eugen Vereș în urbea de pe Someș? Dacă cele 170.000 de tone ar fi deja acolo, groapa ar trebui închisă demult.

 

”170.000 de tone care trebuiau să fie în rampa temporară și nu sunt. Asta de mult, de câțiva ani. Noi le-am dat termen să ne spună unde s-au depozitat și să le relocheze. El trebuie să vină cu acte până în 15 iunie să ne spună unde a relocat-o sau dacă le-a dus la incinerare. Noi am fost acolo și am zis că ați avut cantitatea asta care nu este. În primul rând e amendă, după aia vedem în funcție de ce răspuns ne dau. Până la epuizarea cantității care se poate depune au autorizația, după aia trebuie să autorizeze alta sau să transporte ce e acolo într-un depozit final: ori în alt județ, ori să îl incinereze”, a declarat pentru www.gazetadecluj.ro un oficial de la Garda de Mediu.

Salprest Rampă țipă când aude de dispariția celor 170.000 de tone

 

Reprezentanții societății Salprest Rampă au început să țipe la reporterii Gazeta de Cluj când au fost întrebați de dispariția celor 170.000 de tone de deșeuri din groapa lor temporară.

 

”Ce să explic domnule? Sunt acolo deșeurile pe pământ”, țipă la reporterii gazetadecluj.ro Vădean. ”Noi nu am primit nimic de la Gardă (n.r. Garda de Mediu). Domnule dragă, nu sunt lipsă. Noi vom discuta în iunie 2015 despre subiectul acesta. Până atunci nu am ce să spun”, spune Adriana Vădean, administratorul Salprest Rampă.

 

Vereș a vrut să profite de fondurile europene

 

Surse bine informate ne arată că Eugen Vereș a încercat să profite cu rampa sa temporară de proiectul european de închidere a gropilor ecologice. Având în vedere că cei de la Salprest Rampă percep 5 lei pentru fiecare tonă de gunoi, iar un transport are 180 de tone, ne întrebăm de ce nu și-a planificat din acești bani să închidă gropile? Pentru că la un moment dat știa că o să fie obligat. Între timp s-a stins din viață, iar compania sa are mari probleme atât cu Garda de Mediu, cât și cu alte instituții ale statului.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.