Zeci de oameni, între care şi persoane cu dizabilităţi, protestează, vineri, în Cluj-Napoca, Timişoara și Alba Iulia faţă de proiectul de buget care prevede ca autorităţile locale să susţină integral finanţarea asistenţei sociale. Manifestanţii cer şi înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate.

La Cluj-Napoca, un grup de părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi adulţi cu dizabilităţi au protestat, vineri, în Piaţa Unirii, contestând proiectul bugetului pe anul 2019. Oamenii au cerut modificarea proiectului astfel încât indemnizaţiile să fie plătite de la bugetul central nu din cel al primăriilor.

Participanţii la protest s-au adunat, vineri, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca având pancarte cu mesaje precum „Noi suntem românii nevăzuţi”, „#suntem mulţi”, „Dizabilitatea la bugetul central”, „Nu negociem viaţa copiilor noştri”, „În stradă pentru cei vulnerabili”.

„Contestăm proiectul de buget pe anul 2019 în condiţiile în care cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi le este alocat buget zero, fiind lăsate pe seama autorităţilor locale. Există riscul ca unele primării să nu aibă bani pentru plăţile aferente persoanelor cu dizabilităţi, de asta ne temen cel mai mult. Cerem modificarea proiectului de buget şi asigurarea cheltuielilor cu asistenţa socială de la bugetul central dar şi înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate pentru programe de inserţie pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, a spus una dintre mămicile participante la protest.

Protestatarii au cerut, de asemenea, şi decontarea terapiilor pentru copii şi adulţi.

Protestul a fost autorizat de Primăria Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.