O clujeancă a fost condamnată la 18 ani de închisoare pentru că și-a lăsat copilul de 9 ani, diagnosticat cu ADHD, să moară mâncat de viermi în propriile fecale. Din motivarea sentinței judecătorești se desprind imagini groaznice cu ultimele luni de viață ale băiatului. Chiar dacă medicii care l-au diagnosticat pe copil i-au spus femeii să îl interneze, ea nu a luat în considerare sfaturile, preferând să îl neglijeze în totalitate pentru a se putea concentra pe relația pe care o avea cu un bărbat.

Anul trecut, timp de trei luni (iunie, iulie și august) FULEKI ERZSEBET nu i-a acordat nicio îngrijire fiului ei, în vârstă de 9 ani, care era imobilizat în pat și l-a lăsat pe copil să moară acoperit de fecale și viermi.

Fiul ei fusese diagnosticat cu ADHD (sindrom hiperkinetic, tulburare de conduită, tulburări emoționale și dislalie polimorfă) și femeia, în loc să se comporte ca o mamă, a preferat să îl țină sedat cu o medicație pe care, în ultima perioadă, o obținea fără să îl mai ducă pe copil la vreun consult medical.

”În perioada 29.06.2020 – 24.07.2020, în împrejurările anterior descrise prin conduita sa pasivă, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a fiului său F. B.-Valentin, datorită vârstei și stării de sănătate, a condus la apariția progresivă pe corpul minorului a unor leziuni tegumentare multiple care majoritatea s-au suprainfectat, însă cu tot tratamentul medical de specialitate aplicat, a decedat la data de 09.08.2020, cauzându-i astfel suferințe prelungite, mărindu-i chinurile, moartea fiind violentă, datorându-se insuficienței multiple de organe și sisteme consecutive sepsisului cu punct de plecare cutanat pe fondul leziunilor tegumentare multiple neglijate, suprainfectate și colonizate microbian și cu larve aflate în diferite stadii evolutive extinse pe întreaga suprafață a corpului, consecința directă a neacordării unor minime îngrijiri în ceea ce privește toaletarea tegumentelor și mucoaselor, starea generală fiind agravată și de lipsa aportului de bază nutritiv și hidric, evoluția profund nefavorabilă fiind determinată de privarea minorului de șansa primirii unor îngrijiri medicale necesare și adecvate, din cauza anunțării tardive a cazului într-un moment când se afla în comă și practic resursele terapeutice erau depășite”, arată raportul de expertiză medico-legală nr. 7872/III/466 din 28.10.2020 al Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca.

Nu a vrut să își spele fiul de fecale pentru că era răsfățat

Din cuprinsul documentelor din cadrul procesului în care FULEKI ERZSEBET a fost judecată pentru omor calificat, transpare faptul că femeia a preferat să se concentreze asupra unei relații de iubire, în timp ce fiul ei zăcea plin de fecale și ulcerații în pat.

Pentru că cei doi se certau destul de des, Valentin i-a cerut mamei să se despartă de el, dar femeia nici nu a vrut să audă.

Pe fondul acestei relații pe care o avea cu cei doi adulți, copilul a decis să își ”pedepsească” mama. Este cunoscut faptul că cei care sunt diagnosticați cu acest gen de tulburare comportamentală sunt impulsivi.

”F. B.-Valentin a ales să nu doarmă, să se joace excesiv pe calculator, refuzând să le asculte, motiv pentru care martora Füleki ERZSEBET (bunica lui Valentin și mama femeii care a fost condamnată) a insistat asupra inculpatei Füleki EERZSEBET să-l prezinte pe nepotul ei la consult psihiatric, pentru a se convinge că într-adevăr prezintă afecțiuni psihice și pentru a nu-i mai reproșa că personal îl răsfață. Astfel, la data de 29.01.2020 minorul a fost prezentat de către inculpata Füleki ERZSEBET în vederea reevaluării stării psihice. Medicul a subliniat faptul că conflictualitatea majoră în mediul familial era generată urmare a rivalității minorului cu persoana cu care conviețuia inculpata.

Potrivit referatului de evaluare dispus în cauză de instanță, abaterile de conduită ale minorului s-au agravat de la vârsta de 7 ani (moment care coincide cu debutul relației inculpatei cu concubinul) când a refuzat participarea la orele școlare, a consumat coca-cola în exces, a petrecut nopțile la calculator și a devenit violent verbal și fizic inițial asupra mamei, iar în ultimele săptămâni și asupra bunicii. Comportamentul minorului a escaladat începând cu finalul lunii iunie 2020, de când a refuzat să se ridice din pat, inclusiv pentru uzul toaletei, pentru satisfacerea necesităților fiziologice și efectuarea igienei corporale minime”, se arată în dosar.

De la jumătatea lunii iunie 2020, Valentin a decis să nu mai coboare din pat deloc și doar să se joace pe un laptop. Bunica îi aducea să mănânce în pat, dar nu îl putea spăla de urină și fecale pentru că băiatul de 9 ani era prea greu pentru puterile ei.

”La finele lunii iunie minorul a refuzat să se mai ridice, satisfăcându-și necesitățile fiziologice în pat, refuzând și efectuarea igienei personale. Martora Füleki EERZSEBET (bunica, n.red.) a subliniat că a solicitat inculpatei Füleki ERZSEBET să intervină pentru a-l determina pe nepotul său să se conformeze normalității, însă inculpata a ales să nu se implice, plasând responsabilitatea asupra acesteia, deoarece „nu am decât să-l conving eu pentru că eu l-am răsfățat”, arată declarațiile.

Ulterior, bunica lui Valentin a cerut ca în această situație să intervină un medic, dar fiica ei a refuzat acest lucru. Între timp, zilele treceau și copilului îi era din ce în ce mai rău: acuza dureri abdominale, greață, vărsături, etc.

Nici de această dată mama lui nu a fost de acord, spunând că Valentin ”nu are nimic”.

Și-a lăsat copilul să moară pentru că îi era ”greață”

La mijlocul lunii iulie anul trecut, într-una din zile, bunica lui Valentin a încercat să îi facă toaleta nepotului său, dar acesta a devenit violent din cauza durerilor provocate de rănile pe care le avea. A încercat să îi îndepărteze pantalonii cu o foarfecă și a observat că băiatul avea leziuni cutanate la piciorul stâng și în partea posterioară a toracelui. Și atunci i-a cerut fiicei ei să meargă la spital cu copilul, dar și de această dată s-a izbit de un refuz.

În cursul dimineții de 24.07.2020, bunica lui Valentin a observat că nepotul ei avea dificultăți de respirare și a decis să cheme ambulanța. Până la sosirea echipajelor, ea a încercat să îl curețe pe copil de fecalele și urina cu care era acoperit.

Ulterior, Valentin a fost dus la spital, dar era prea târziu. A intrat în comă și a murit.

Pe parcursul procesului, mama lui a recunoscut că de la sfârșitul lunii iunie 2020 personal nu a efectuat niciodată toaleta fiului ei, susținând că a ales să nu se implice pentru că „nu aveam spațiu suficient” și pentru că „îmi era foarte greață”.

Potrivit declarațiilor membrilor echipajului de ambulanță care s-au deplasat la locuință, corpul minorului era acoperit de muște și larve, prezenta escare de decubit la nivelul membrelor inferioare și al bazinului și o tăietură mai veche la nivelul fesei stângi, iar așternuturile erau pline cu materii fecale și urină. Unul dintre ambulanțieri a subliniat că inculpata Füleki ERZSEBET nu era preocupată de starea propriului fiu, a stat doar și a privit, fără a le acorda vreun ajutor.

Raportul IML:  a putrezit de viu în pat

Potrivit raportului de expertiză medico-legală nr. 7872/III/466 din 28.10.2020 al Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca, moartea victimei a fost violentă datorându-se insuficienței multiple de organe și sisteme consecutive sepsisului cu punct de plecare cutanat pe fondul leziunilor tegumentare multiple neglijate, suprainfectate și colonizate microbian și cu larve aflate în diferite stadii evolutive extinse pe întreaga suprafață a corpului, consecința directă a neacordării unor minime îngrijiri în ceea ce privește toaletarea tegumentelor și mucoaselor, starea generală fiind agravată și de lipsa aportului de bază nutritiv și hidric, evoluția profund nefavorabilă fiind determinată de privarea minorului de șansa primirii unor îngrijiri medicale necesare și adecvate, din cauza anunțării tardive a cazului într-un moment când se afla în comă și practic resursele terapeutice erau depășite, între acțiuni/inacțiuni și deces existând legătură directă de cauzalitate.

O mamă ucigașă

Potrivit motivării judecătorești prin care femeia a fost condamnată la 18 ani de închisoare, ”infracțiunea care în prezenta cauză s-a consumat la momentul la care dezvoltarea fizică și psihică a minorului a fost pusă în primejdie gravă, adică la momentul la care, deși minorul a refuzat să își facă necesitățile la baie, preferând să și le facă în pat, să mănânce la locul de luat masa, preferând să mănânce în pat, să coboare din pat, să se hidrateze corespunzător, etc. inculpata, în loc să intervină prompt și, dacă nu se descurca cu ajutorul concubinului ori al mamei, să ceară ajutor de specialitate, s-a complăcut în situație, sperând fără nici un temei că situația se va rezolva de la sine, „ca prin farmec”, fără să necesite nici un fel de intervenție a ei. S-a complăcut în ideea că singura ei atribuție ca mamă este aceea de a da bani pentru nevoile curente ale minorului, constând în principal în mâncare, sucuri, haine și echipamente electronice pentru ca minorul să se poată juca pe laptop, tabletă, telefon, etc., transferând întreaga responsabilitate a acoperirii propriu-zise a acestor necesități mamei sale, uitând cu desăvârșire că acel copil avea nevoie și de afecțiune și atenție din partea mamei. Referatul de evaluare este deosebit de util în a ajuta pe oricine îl citește să înțeleagă cum a ajuns inculpata într-o astfel de situație și cum a putut să își neglijeze în asemenea măsură copilul încât să contribuie la decesul acestuia”, se arată în motivare.

Fuleki Erzsebet a contestat condamnarea la curtea de Apel Cluj, unde se judecă acum dosarul.


Citește și: Două escorte de sex masculin din Cluj vorbesc despre realitatea industriei în sens invers: „nu e doar o afacere”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here