Anul 2020 aproape că a închis muzeele din întreaga lume. Totuși, dincolo de toate aceste deficiențe ale societății, cultura continuă să existe. Desigur sectorul cultural este printre cele mai afectate: sondajele efectuate de ICOM și alte organizații internaționale prezintă o situație gravă pentru muzee și profesioniștii acestora, cu grave repercusiuni economice, sociale și psihologice pe termen scurt și lung, deopotrivă.

Dar această criză a servit și ca un catalizator pentru inovații cruciale care erau deja în curs de dezvoltare, în special un accent sporit pe digitalizare și crearea de noi forme de experiență și diseminare culturală.

Acesta este un moment esențial pentru societatea noastră și chemăm muzeele să îl îmbrățișeze și să conducă schimbarea. Este timpul să ne regândim relația cu comunitățile pe care le deservim, să experimentăm cu modele noi și hibride de fructificare culturală și să reafirmăm cu tărie valoarea esențială a muzeelor ​​pentru construirea unui viitor drept și durabil. Trebuie să pledăm pentru potențialul creativ al culturii ca motor pentru recuperare și inovație în era post-COVID.

Cu tema Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați, Ziua Internațională a Muzeelor ​​2021 invită muzeele, profesioniștii și comunitățile lor să creeze, să își imagineze și să împărtășească noi practici de creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituțiile culturale și soluții pentru provocările sociale, economice și de mediu din prezent.

Sursa: juridice.ro

Citește și: Rusia va realiza primul film în spațiul cosmic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.