Recent, primarul Emil Boc a anunţat că va aloca cultelor religioase 2,5 milioane de lei, dar a ţinut să precizeze că edilul are doar posibilitatea de a propune sumele totale alocate, însă repartizarea lor este decisă de Comisiile de Specialitate, în funcţie de criteriile şi regulamentele aprobate de Consiliul Local.
Comisia de analiză şi selecţie a solicitărilor de finanţări nerambursabile din fondurile bugetului local al municipiului Cluj-Napoca alocate pentru culte s-a întrunit în data de 17 aprilie pentru a stabili sumele propuse spre alocare, arată referatul Hotărârii de Consiliu Local (CL) aflat pe masa consilierilor luni, 28 aprilie. Din această comisie fac parte viceprimarul Anna Horvath, în acelaşi timp preşedintele comisiei, şi consilierii locali Ligia Mihaiu, Ioan Pop, Irimie Emil Popa şi Ioan Bâldea.
Două proiecte au picat proba interesului local
Din cele 34 de proiecte depuse, 32 au fost aprobate spre finanţare. Proiectele respinse de comisie nu au îndeplinit condiţiile legale pentru a fi finanţate sau nu au fost considerate de interes local prioritar, arată referatul.
„În ceea ce priveşte proiectele selectate spre a fi finanţate, acestea vizează domenii de interes comunitar, prevăzute de regulament, cum ar fi: reabilitarea unităţilor de cult, a clădirilor adiacente acestora, construirea de lăcaşe noi de cult, renovări la instituţiile de învăţământ teologi, conservării şi întreţinerii bunurilor de patrimoniu aparţinând cultelor religioase, amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural-religioase”, susţin reprezentanţii executivului Primăriei.
Astfel, au fost alocaţi 2.635.000 lei pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute oficial în România, sumă din care aproximativ 1,6 milioane de lei au fost împărţiţi proporţional cu numărul de enoriaşi, iar restul de bani merg spre executarea unor lucrări de construcţie, după cum susţinea primarul Boc.
Cum se împart banii
Seminarul Teologic Ortodox primeşte 120.000 de lei pentru Construirea Campusului Teologic şi Centrului „Sf. Nectarie”, şi încă 100.000 de lei pentru instalaţiile din cadrul campusului. Amintim că acesta a fost un obiectiv major al Mitropoliei clujene în ultimii ani, deşi atât sfinţirea terenului, cât şi inaugurarea acestuia au fost cu scandal. Primăria Cluj-Napoca a acordat, pe vremea lui Sorin Apostu, terenul de pe strada Coastei, de unde zeci de familii cu copii au fost evacuate în plină iarnă şi trimise la Pata Rât, mitropoliei ortodoxe, iar Andrei Andreicuţ, la adăpostul faptului că era nou în zonă, l-a acceptat fără să clipească. Pe lângă că terenul a fost acordat în mod gratuit, Primăria a mai alocat bani şi pentru construcţia în timp record a mitropoliei, şi va aloca şi anul acesta.
De fapt, Biserica Ortodoxă ia grosul alocărilor, mai bine de jumătate. 1.4 milioane de lei merg la ortodocşi, care pe lângă campusul teologic mai au nevoie de bani şi pentru pictura de la Catedrala Ortodoxa Mitropolitană,160.000 de lei, pentru construirea bisericii Sfântul Apostol Petru şi Pavel, încă 300.000 de lei (plus terenul acordat gratuit de Primăria Cluj-Napoca cu binecuvântarea Consiliului Local), pentru împrejmuiri şi amenajări exterioare la parohia Învierea Domnului 200.000 de lei, încă 20.000 de lei pentru reabilitarea bisericii Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, tot atâta pentru lucrări la Parohia Sfântul Apostol Matei, 100.000 de lei pentru extinderea bisericii şi amenajări exterioare la Parohia Soborul Maicii Domnului, 20.000 de lei pentru construirea unui lăcaş nou de cult în Parohia Sfântul Vasile cel Mare, 10.000 de lei pentru ridicarea unei case parohiale pentru preotul de la Biserica Sfântu Mihail şi Gavril, aceeaşi sumă pentru pictură şi placarea cu piatră a faţadei Parohia Întâmpinarea Domnului, amenajări exterioare la Parohia Sfântul Arhanghel Mihail, lucrări la Parohia Buna Vestire, Parohia Înălţarea Sfintei Cruci şi pentru pictura bisericii Pogorârea Sfântului Duh.
Pentru amenajări la Parohia Sfântul Ioan Gură de Aur, construirea unei biserici pe Valea Chintăului, cu hramul Sfântul Petru şi Pavel , şi alte lucrări la Parohia Sfântul Apostol Ioan administraţia locală sprijină cu câte 100.000 de lei.
Restul cultelor, care cum
Greco-catolicii vor primi 400.000 lei pentru lucrările de amenajare de la Liceul I.M. Klein.
Romano-catolicii au alocaţi peste 170.000 de lei. Sumele vor merge către consolidarea unui zid de sprijin la biserica Calvaria – 30.000 lei, reabilitare poartă şi gard edificiu Piaţa Unirii nr. 15 95.000 lei, reparaţii la biserica Sf. Maria, 24.000 lei, şi intervenţii de urgenţă la Mănăstirea Franciscană în valoare de 24.000 lei.
Reformaţii primesc peste 260.000 de lei pentru reabilitare liceu reformat (139.000 de lei), amenajări parohie (62.000 lei) şi pentru corp legătură parohie (62.000 lei).
Adventiştii primesc 15.000 de lei pentru construire grădiniţă. Penticostalii primesc pentru amenajări la biserica Logos suma de 64.000 de lei. Unitarienii primesc 100.000 de lei pentru restaurare imobil de la nr 9 de pe B-dul 21 Decembrie 1989. Lutheranii primesc 50.000 de lei pentru amenajare sală de rugăciune iar comunitatea evreiască 170.000 de lei pentru igienizare cimitire (20.000 lei) şi monumentul Holocaustului (150.000 lei).
Monumentul Holocaustului, inaugurat la Cluj la aniversarea de 70 de ani
Printr-o adresă emisă în 12 noiembrie, de Consiliul Municipal Cluj-Napoca şi semnată de primarul Emil Boc Comunitatea Evreilor Cluj a fost înştiinţată că ridicarea unui monument al martirilor clujeni ai Holocaustului a fost inclus în proiectul de bugetul local pe anul 2014.
În luna ianuarie, primăria a aprobat în bugetul local pe anul 2014, amenajarea unui monument al Holocaustului în centrul oraşului, pentru care au fost alocaţi 500.000 de lei, iar pentru studiile de amplasare, alte 10.000 de lei. În lista banilor pentru culte apare şi acest obiectiv, cu o alocare de 150.000 de lei.
În data de 26-27 mai vor avea loc două zile de comemorare a evreilor deportaţi în timpul celui de-al doilea Război Mondial şi tot atunci va fi organizată şi o ceremonie la monumentul amplasat în Parcul I.L.Caragiale. Anul acesta se comemorează 70 de ani de la deportarea evreilor din Nordul Transilvaniei în lagărele de exterminare nazistă.
BOR si PESEDEU sunt CANCERUL Romaniei. Cancer intretinut de 6 milioane de pensionari indobitociti de comunisti si amagiti de biserica. Romania evului mediu.