Inspecţia judiciară şi-a publicat raportul pe anul trecut. Comparativ cu anii anteriori, 2011 şi 2012, se constată că se înregistrează o creştere continuă, de la an la an, a numărului de sesizări formulate. În 2013, inspectorii au clasat 653 de sesizări, s-au respins 36 de cercetări disciplinare şi 28 de magistraţi au cerut apărarea reputaţiei profesionale. De asemenea, pe parcursul anului trecut, Inspecţia s-a sesizat din oficiu de doar 107 ori, chiar dacă în presă au apărut constant nereguli privitoare la activitatea magistraţilor. Mai mult, ca şi până acum, toate datele prezentate în raport sunt anonimizate, astfel că inspectorii ”au dat-o şi au semnat-o anonim”.
Anul trecut, la Inspecţia Judiciară a fost înregistrat un număr de 653 de sesizări (195 de reveniri) în care s-a dispus clasarea, în temeiul dispoziţiilor art. 47 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată (pentru lipsa semnăturii sau a condiţiilor de fond).
În anul 2013, la Inspecţia Judiciară au fost înregistrate 74 de cercetări disciplinare, dintre care 36 au fost respinse, în 28 au fost exercitate acţiuni disciplinare (3 au fost exercitate în ianuarie 2014), 8 se află în curs de soluţionare, iar 2 au fost conexate la alte lucrări. În comparaţie cu anii anteriori se poate observa că numărul acţiunilor disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară a crescut în mod constant. Au fost înregistrate la Inspecţia Judiciară 28 cereri de apărare a reputaţiei profesionale, independenţei şi imparţialităţii formulate de judecători şi procurori, dintre care 13 cereri au fost admise de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, 4 au fost respinse, 6 cereri au fost retrase de către magistrat, 5 cereri înaintate Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, urmând a fi analizate în perioada imediat următoare, respectiv 17 cereri având ca obiect apărarea independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar, dintre care 8 cereri au fost admise de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, 2 au fost admise în parte, 4 au fost respinse, iar o cerere a fost clasată.
Doar 100 din oficiu
În anul 2013 au fost înregistrate la Inspecţia Judiciară 107 de sesizări din oficiu, determinate de aspecte sesizate în mass-media referitoare la activitatea judecătorilor şi procurorilor sau de constatări ale inspectorilor judiciari, în cadrul controalelor desfăşurate la instanţe sau unităţi de parchet, precum şi a diferitelor activităţi de monitorizare.
În 6 situaţii s-a dispus exercitarea acţiunii disciplinare faţă de judecătorii sau procurorii vizaţi, în 84 de cazuri s-a constatat faptul că aspectele în privinţa cărora Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu nu au fost confirmate, în 7 situaţii se efectuează verificări prealabile, în 7 cazuri s-a dispus începerea cercetării disciplinare, fiind în curs de desfăşurare, în 3 cazuri dosarele au fost conexate la prima lucrare înregistrată la Inspecţia Judiciară, iar într-un caz s-a înaintat rezoluţia cu propunere de începere a cercetării disciplinare către titularul acţiunii, respectiv Ministerul Justiţiei. În comparaţie cu anii 2011 şi 2012, în anul 2013 numărul sesizărilor din oficiu a crescut, situaţie ce denotă, pe de o parte, o implicare mai accentuată a Inspecţiei Judiciare în asumarea rolului său pro-activ în materie, dar şi frecvenţa crescută a situaţiilor ce au impus sesizarea din oficiu.
De ce ajung magistraţii la Inspecţia Judiciară
În anul 2013, la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători au fost înregistrate 4205 lucrări în care au fost sesizate aspecte referitoare la activitatea sau conduita judecătorilor şi magistraţilor-asistenţi, au fost semnalate aspecte vizând activitatea instanţelor de judecată sau au vizat îndeplinirea altor atribuţii ale Inspecţiei Judiciare.
Dintre acestea, un număr de 571 reprezintă reveniri cu privire la memoriile anterioare. Raportând numărul de sesizări formulate la obiectul acestora, se constată că în anul 2013, ca şi în anii anteriori, petiţiile formulate au vizat în mod preponderent soluţia pronunţată, modul de instrumentare a cauzei şi nerespectarea normelor de procedură. Într-un număr mai redus de situaţii petiţionarii au sesizat temporizarea procedurilor, redactarea cu întârziere a hotărârilor, atitudinea nedemnă, nerespectarea normelor privind repartizarea aleatorie, imixtiunea în actul de justiţie, practica neunitară, refuzul de a îndeplini o îndatorire de serviciu etc.
Câţi au fost urechiaţi disciplinar
În anul 2013, Direcţia de Inspecţie judiciară pentru judecători a dispus într-un număr de 56 de lucrări efectuarea cercetării disciplinare. În 29 de cazuri s-au pronunţat soluţii de respingere a sesizării, 5 se află în curs de soluţionare iar 2 au fost conexate la alte lucrări. În celelalte 20 cazuri s-a dispus promovarea acţiunii disciplinare (2 dintre ele s-au exercitat în ianuarie 2014) şi sesizarea Secţiei pentru judecători din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii. Sub aspect disciplinar este de menţionat şi faptul că în trei lucrări, Inspecţia Judiciară a înaintat către titularul acţiunii disciplinare, respectiv Ministrul Justiţiei, rezoluţii cu propunere de începere a cercetării disciplinare. Una dintre aceste propuneri a fost respinsă de titularul acţiunii disciplinare, în alt caz s-a dispus începerea cercetării disciplinare(lucrare aflată în curs de soluţionare), iar în cea de-a treia lucrare nu a fost comunicată soluţia dispusă de Ministrul Justiţiei.
Astfel, pe parcursul anului 2013 au fost exercitate 19 acţiuni disciplinare, una dintre acestea fiind promovată ca urmare a cercetării disciplinare efectuată în anul anterior. n prezent, pe rolul Secţiei pentru judecători în materie disciplinară, se află 5 dosare, în două cauze fiind dispusă suspendarea judecăţii până la soluţionarea dosarelor penale. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a pronunţat 18 hotărâri în materie disciplinară, 6 vizând acţiuni exercitate în anul 2012 (2 acţiuni au fost conexate de Secţie) şi 12 hotărâri au fost pronunţate în acţiuni exercitate în anul 2013.