Anul 2008 se anunta un an zbuciumat pentru oamenii nostri politici. În mod normal, pâna în iunie trebuie sa avem alegeri locale, iar pâna la sfârsitul anului, alegeri parlamentare. Traian Basescu intra si el în perioada pre-electorala, în 2009, urmând sa se desfasoare alegerile prezidentiale.

PD-L, înjghebat în graba dupa rezultatele excelente ale PLD la alegerile europarlamentare, va fi si în acest an principala formatiune politica din România. Beneficiind de personalitati negrevate de scandaluri mediatice, cum sunt Teodor Stolojan, Emil Boc, Adrian Videanu sau Elena Udrea si de sprijinul „diviziei fantastice” de primari, PD-L va avea o cota mai buna la alegerile locale decât PD la alegerile europene. În Transilvania, la Cluj, Oradea, Bistrita, Alba-Iulia, Brasov si Arad sunt favoriti primarii pedisti actuali, sau în Oradea, unde Petru Filip a devenit europarlamentar, candidatul pedist care înca nu a fost nominalizat. Mai mult decât atât, este posibil ca la Cluj, Emil Boc si la Alba-Iulia, Mircea Hava sa câstige alegerile chiar din primul tur de scrutin. Pe fondul votului popular pentru PD-L, mai multe Consilii Judetene, actualmente controlate de PNL si de aliatii lor de la PSD, vor ajunge în mâna PD-ului. Sigur, acesta este cazul Clujului si probabil al judetelor Maramures si Bihor (unde vor fi eliminati udemeristii din guvernarea locala). Ca si acum patru ani, PD-ul va avea cele mai bune rezultate în Ardeal, dar nu trebuie neglijate nici Bucurestiu, Dobrogea sau Oltenia, unde PD-L este în fruntea sondajelor si chiar posibilitatea obtinerii unor scoruri bune în Moldova, fieful fostului PLD al lui Theodor Stolojan, unde Gheorghe Fluture a facut minuni în campania electorala pentru europarlamentare. PD-L se va consolida în alegerile locale, mentinându-si actualele primarii si cucerind altele noi si reusind sa-si adjudece mai multe Consilii Judetene decât în prezent, urmând ca si la nivel local, PD-L sa demonstreze ca este principalul partid politic din România. Nu întâmplator, în perioada de restriste 2000-2004 când Adrian Nastase si PSD îsi propusese sa „destructureze” PD-ul prin racolari masive de alesi locali, când multa lume dadea ca sigura disparitia PD de pe scena politica, PD a rezistat tocmai pentru ca avea baza locala din Ardeal – în special- pentru ca PD a fost si este un partid de primari.

Victoria, foarte probabila a PD-L în alegerile locale, va avea drept consecinta disparitia lui Mircea Geoana. Presedintele PSD a promis ca, daca PSD nu va câstiga alegerile locale, îsi va da demisia din functia de presedinte al partidului. Sigur ca mai ramâne sa o si faca, caz în care vom asista la schimbarea echipei de conducere a PSD si revenirea la conducere a grupului de la Bacau si a doctorului Oprescu, fostul presedinte al PSD Bucuresti.

Tot victoria scontata a PD-L în alegerile locale va avea drept consecinta amânarea de catre actuala majoritate tacuta din Parlament (PSD-PNL-UDMR-PRM) a alegerilor parlamentare în primavara lui 2009. Motivul este simplu. Un PD-L victorios în aceasta primavara ar avea sansa sa obtina un scor exceptional si în alegerile parlamentare, asa încât, amânarea alegerilor, adica înca o iarna grea si scumpirea utilitatilor, ar eroda PD-L.

În plus, PRM si UDMR trebuie sa-si puna la punct strategia de supravietuire. Participarea la alegeri a UCM ar scoate definitiv UDMR de pe scena politica româneasca. Nici PRM nu se simte mai bine. Pe de o parte, daca situatia ramâne stabila în Europa de Est si dosarul Kosovo va fi atent gestionat de comunitatea internationala, PRM nu mai are de unde sa obtina voturi, mai ales ca multi dintre fostii sai votanti au disparut din punct de vedere biologic.

Vom asista deci la o polarizare a fortelor politice în acest an. PD-L va mai câstiga teren cu ocazia alegerilor locale. Este posibil ca PSD sa obtina si el un scor mai bun ca la europene, dar inferior celui al PD-L, iar PRM nu va atinge 5% la alegerile locale. Si PNL va avea rezultate slabe, acestea fiind consecinta proastei administrari pe care o exercita Guvernul Tariceanu. În plus, PNL nu este un partid de primari, votul pro-PNL fiind dat în special în Bucuresti si în marile orase unde primarii sunt pedisti. S-ar putea ca PNL nici sa nu atinga bariera celor 10 procente la alegerile locale.

De altfel, alegerile locale vor prefigura alegerile generale care vor fi dominate de cele doua partide mari PD-L si PSD. Visul lui Traian Basescu de a avea doua partide importante în România s-ar putea sa fie mult mai aproape de realitate decât credem.

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.