Portalul Guvernului României, e-romania 2, ar fi trebuit finalizat în urmă cu doi ani, însă în momentul de față portalul este la faza de testare, iar autoritățile spun că site-ul care ar trebui să adune toate datele despre instituțiile publice va fi lansat la sfârșitul acestui an. IT-iștii care au testat acest portal spun că sumele plătite nu se justifică, iar lucrul cert care s-a întâmplat până acum în acest subiect constă într-o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care sunt sesizate neregulile referitoare la acest proiect informatic. Cu toate acestea, sesizarea este încă în lucru!
Proiectul eRomânia 2 a fost realizat de Omnilogic în baza unui contract încheiat în 2010, în valoare de 52,1 milioane de lei (TVA inclusă), sumă acoperită din fondurile statului.
În 2010 şi 2011, MSI a achitat către Omnilogic, conform contractului, tranşe egale de câte 17,4 milioane de lei. Anul trecut, ministerul a plătit 2,6 milioane de lei, iar până la finele acestui an va fi achitată suma de 3,5 milioane de lei. „Până în prezent, în 2013 nu au fost efectuată nicio plată, urmând ca suma de 3.526.000 lei (TVA inclusă) lei să se achite până la sfârşitul acestui an, numai în cazul în care lansarea aplicaţiei se va face în condiţii optime din punct de vedere tehnic, iar penalităţile în valoare de 528.086,86 lei datorate de către Omnilogic pentru nerealizarea aplicaţiei la termen şi aferente anului 2013, achitate. În total, incluzând suma aferentă anului 2013, furnizorul Omnilogic va plăti penalităţi de 1.625.657, 52 lei”, potrivit unui comunicat al MSI.
Cu toate acestea, Gabriel Marin, fondatorul Omnilogic spune că dificultățile de lansare a portalului sunt firești. ”Am avut cerinţe explicite pentru o anumită performanţă tehnică pentru accesul la informaţia din portal (număr maxim de utilizatori suportat, numărul de conexiuni simultane etc.) şi toate acestea se verifică cel mai bine în lumea reală, când nivelul de utilizare al site-ului creşte în mod organic. La sfârşitul perioadei de tranziţie, va urma desigur release-ul 1.1, care va rezolva toate potenţialele inadvertenţe, erori, disfuncţionalităţi pe care noi nu le-am identificat până la momentul lansării release-ului 1.0, dar care au apărut de la respectivul moment şi până în 31 martie 2014”, explică Marin într-un interviu.
Blog de milioane de euro
Pe de altă parte, specialiștii care au avut acces la acest portal spun că se ridică mari semne de întrebare vizavi de funcționalitatea portalului.
”Nu se înțelege sub nicio formă care este scopul site-ului, nu este explicat nicăieri în mod clar și pe înțelesul publicului larg ce își dorește site-ul, ce trebuie să reprezinte și cum îl poate ajuta pe utilizator. Nu există niciun fel de indicații privind calitatea și volumul de informație de pe site. Este o singură menționare în secțiunea Condiții de Utilizare, secțiune foarte puțin probabil de a fi citită, care spune: “La data lansării, realizatorul proiectului e-România a introdus un număr semnificativ de informații: peste 24.000 de fotografii, 150.000 articole și peste 60.000 de pagini de text”. Cum pot exista 150.000 de articole și doar 60.000 de pagini de text!? Restul de articole pe ce suport sunt?”, se întreabă unul dintre specialiștii care a făcut un raport despre acest portal. El mai adaugă și că ”nu există call-2-action, nu există niciun fel de mesaj dedicat clar utilizatorului, iar majoritatea mesajelor din cadrele banner-ului sunt confuze pentru utilizatorul de rând. Vă pot da ca un exemplu concret următoarea situație: slide-ul 3 al banner-ului “Transparența decizională-sisteme integrate”. Oare utilizatorul de rând înțelege ce înseamnă acest slide? De ce aș vrea să dau click pe el? Cu ce mă ajută? Unde este call-2-action? Trei slide-uri din banner duc către pagini cu același titlu, respectiv: “Despre e-Romania”! inclusiv slide-ul numit “Totul despre România” la care utilizatorul s-ar aștepta, probabil, să găsească informații despre țara noastră. În plus, sunt pagini neterminate, inutile la care se face trimitere din bannerul principal”, mai adaugă autorul raportului.
Plângerea așteaptă 31 martie?
În privința plângerii care așteaptă pe masa procurorilor de la ÎCCJ, se concluzionează că faptele comise de mai mulţi reprezentanţi ai MCSI pot întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată. De asemenea, reprezentantului MCSI, Andrei Săvulescu, şi reprezentanţii Centrului Naţional „România Digitală”, Adrian Stănescu şi Alexandru Dumitrache, care au atestat în procesele-verbale de recepţie împrejurări necorespunzătoare adevărului, se pot face vinovaţi de fals intelectual, precum şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Reprezentanţii S.C. OMNILOGIC S.R.L, firmă câştigătoare a licitaţiei, se pot face vinovaţi de infracţiunea de uz de fals şi înşelăciune. Raportul atrage atenţia asupra mai multor nereguli. Astfel, din conţinutul unei note justificative întocmite reprezentanţii Direcţiei generale pentru politici şi programe în domeniul societăţii informaţionale din MCSI reiese că valoarea estimată a contractului de achiziţie publică a fost determinată în mod netemeinic, prin enumerarea unor categorii de servicii şi a unor sume aferente acestora, fără a fi prezentate criteriile în baza cărora a fost stabilită fiecare sumă componentă a valorii totale.
Prietenii lui Năstase
Firma care a câştigat licitaţia pentru acest proiect este SC Omnilogic, o societate cunoscută pentru nenumăratele contracte încheiate cu instituţiile statului. Societatea a fost înfiinţată în 1992 şi este deţinută în totalitate de compania GT Holding Gmbh, înregistrată în Austria. Gazeta de Cluj a prezentat faptul că şeful Omnilogic este unul dintre apropiaţii fostului premier Adrian Năstase şi al omului de afaceri Alexandru Bittner. De asemenea, SC Omnilogic este una dintre partenerele constante de afaceri ale SC Siveco.