Aniversarea Zilelor Maghiarilor de Pretutindeni din 2008 şi controversatul meci de fotbal dintre Universitatea Cluj şi Steaua din luna februarie a anului trecut au un numitor comun: violenţa. Un termen mediu între aceste evenimente este Andrei Mihai Feşnic, care s-a ales cu amendă penală după fiecare episod. În urma primului eveniment, a primit o amendă de trei mii de lei după ce l-a bătut – gest aplaudat atunci de Gheorghe Funar – împreună cu doi amici, pe un tânăr maghiar ce flutura steagul Ungariei Mari pe stradă. După meciul de fotbal amintit, Feşnic s-a ales cu o amendă de o mie de lei şi cu interzicerea dreptului de a participa la orice competiţii sportive până în luna octombrie 2014.

 

În memoria clujenilor este încă  vie amintirea primului meci pe care Universitatea Cluj l-a disputat anul trecut în Liga I cu Steaua (scor 1-0), care a fost marcat de mai multe neînţelegeri între spectatori şi forţele de ordine. Problemele au început încă de la debutul reprizei întâi când, în primele zece minute ale meciului, au existat disensiuni între suporterii „şepcilor roşii“ şi forţele de ordine. Potrivit presei locale, totul ar fi izbucnit de la aprinderea unor fumigene. În minutul 18, la scorul de 0-0, un fan al Universităţii a pătruns pe teren şi s-a îndreptat către Ciprian Tătăruşanu, portarul echipei Steaua, însă a fost blocat la timp de forţele de ordine. La doar câteva secunde, în tribună lucrurile au degenerat. Fanii au aruncat cu torţe şi fumigene, iar portarul Stelei a avut de suferit din cauza fumului de pe gazon, acuzând usturimi de ochi. În urma meciului cu Steaua, clubul a primit o amendă de 40.000 de lei şi  a jucat următoarele două partide cu porţile închise.

„S-a identificat o persoană ce deţinea materiale pirotehnice, pe care le împărţea la diferiţi suporteri din peluză. S-a intervenit pentru reţinerea ei, moment în care suporterii au devenit recalcitranţi. S-au folosit gaze lacrimogene pentru restabilirea ordinii, iar pe numele posesorului de materiale pirotehnice s-a întocmit dosar penal“, a declarat, la acel moment, Ana Pop, oficial al Jandarmeriei din Cluj.

 

(s)Feşnic flutura o torţă aprinsă

De asemenea a fost identificat şi a fost începută urmărirea penală a unuia dintre cei care au aprins torţe în tribune. Ca urmare, la mijlocul anului trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj a înaintat în instanţă o ordonanţă prin care solicita menţinerea faţă de Andrei Mihai Feşnic a măsurii de siguranţă dispusă în faza de urmărire penală, ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni la Legea 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive. Mai exact, Andrei Mihai Feşnic era acuzat de “folosirea fără drept de produse incendiare în incinta arenei sportive în timpul unui meci de fotbal.”

 

Un suporter pe tuşă

Completul de judecată a considerat că fapta lui Feşnic nu prezenta pericol social, şi cum învinuitul a recunoscut şi a cooperat cu organele de urmărire penală, s-a dispus scoaterea lui de sub urmărire penală. Andrei Feşnic s-a ales totuşi cu o amendă de o mie de lei, plata cheltuielilor de judecată şi cu interzicerea dreptului de a participa la orice competiţie sportivă până pe 14 noiembrie 2014.

“În baza art. 51 raportat la art. 35 al. 2 al Legii 4/2008 ia faţă de Feşnic Andrei Mihai, până la data de 4.11.2014, măsura de siguranţă a interzicerii accesului acestuia la jocurile de fotbal organizate de către LPF, FRF, UEFA şi FIFA”, se arată în Hotărârea Judecătoriei. Ca urmare, Feşnic va fi o vreme pe lista neagră, fiind introdus în baza de date prin care poliţia monitorizează accesul la competiţiile sportive.

 

De unde îl cunoaştem pe Andrei Mihai Feşnic

Pentru Clujeni, Andrei Feşnic Mihai nu este un anonim. În 2008, cu ocazia Ziua Maghiarilor de Pretutindeni,  Leszai Lehel, atunci în vârsta de 17 ani, a plecat de acasă spre Piaţa Unirii din centrul municipiului Cluj-Napoca, având asupra sa steagul cu stema Ungariei Mari, pe care îl flutura în plină stradă. Dintr-un troleibuz au coborât trei tineri,  Răzvan Lucian Danci, Alexandru Marius Binder şi Andrei Mihai Feşnic, care i-au smuls cu forţa steagul din mână, l-au bătut zdravăn şi apoi au plecat spre Piaţa Mihai Viteazu pentru a participa la mitingul organizat de Asociaţia Noua Dreaptă. Poliţia i-a identificat pe cei trei tineri, care au fost reţinuţi douăzeci şi patru de ore de către Poliţie. A fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, care a întocmit dosarul penal şi a dispus trimiterea tinerilor în judecată pentru infracţiunea de tâlhărie şi a solicitat condamnarea lor la închisoare până la 18 ani. Instanţa de judecată clujeană a schimbat încadrarea juridică din infracţiunea de tâlhărie în infracţiunea de lovire. Ministerul Public a declarat recurs împotriva Deciziei penale nr.352/A/21 din decembrie 2009, pronunţată de către Tribunalul Cluj şi a solicitat condamnarea inculpaţilor pentru infracţiunea de tâlhărie.

Curtea de Apel Cluj, Secţia penală şi de minori, prin Decizia penală nr.254/R/25 din martie 2010, a respins, ca nefondat, recursul declarat de Parchet şi a menţinut condamnările stabilite de către instanţa de fond, şi anume, Andrei Mihai Feşnic – amenda penală de 3.000 de lei; Răzvan Lucian Danci – amendă penală de 1.500 de lei şi Alexandru Marius Binder  – amendă penală de 3.000 de lei. La aceste amenzi se adaugă, pentru fiecare, câte 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. La acel moment, Gheorghe Funar deschisese un cont unde “românii verzi” puteau dona pentru cei trei bătăuşi, să îi ajute să plătească amenda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.