Din cauza difuzării știrilor false despre conflictul dintre Israel și Hamas, Comisia Europeană va demara o investigație care vizează companiile Meta (Facebook, Instagram) și TikTok. Europenii cer detalii despre măsurile pe care acestea le pun în aplicare pentru a preveni difuzarea de „informații false” și „conținuturi ilegale”, transmite agenția AFP.

În data de 14 octombrie, serviciile Comisiei Europene au trimis în mod oficial platformei X o solicitare de informații în temeiul Digital Services Act (DSA). Această solicitare vine în urma indicațiilor primite de serviciile Comisiei cu privire la presupusa răspândire a conținutului ilegal și a dezinformarii, în special răspândirea conținutului terorist și violent și a discursului instigator la ură. Solicitarea se referă și la respectarea altor prevederi ale DSA, arată un comunicat de presă publicat joi, 12 octombrie.

În conformitate cu articolul 74 alineatul (2) din DSA, Comisia poate impune amenzi pentru informații incorecte, incomplete sau înșelătoare ca răspuns la o solicitare de informații.

DSA este o piatră de temelie a strategiei digitale a UE și stabilește un nou standard fără precedent pentru responsabilitatea platformelor online în ceea ce privește dezinformarea, conținutul ilegal, cum ar fi discursul ilegal instigator la ură și alte riscuri societale. Acesta include principii generale și garanții solide pentru libertatea de exprimare și drepturile altor utilizatori.

La 25 aprilie 2023, Comisia a desemnat 19 platforme online foarte mari (VLOP) și motoare de căutare online foarte mari (VLOSE) pe motiv că numărul lor de utilizatori depășește 45 de milioane, sau 10 % din populația UE. Aceste servicii trebuie să respecte setul complet de prevederi introduse de DSA de la sfârșitul lunii august 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.