Ioan Trifan, şeful unui composesorat din comuna clujeană Panticeu, sat Sărata, a încheiat un contract de arendă cu firma care se ocupă de afacerile cu bizoni din Cluj pentru o suprafaţă de sute de hectare de pădure şi păşune fără să aibă acordul membrilor composesoratului. O parte din membrii composesoratului au înaintat acţiuni în justiţie pentru anularea contractului, însă oamenii au adversari redutabili. În cadrul firmei BT Bison Ranch se află Alin Jeican, fiul unuia dintre fondatorii Băncii Transilvania, Constantin Jeican, şi Toma Rus Vasile, fost secretar de stat în Ministerul de Interne şi fostul şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate din Cluj-Napoca.
Ioan Trifan, şeful Composesoratului din Sărata, a arendat 328 de hectare de teren firmei BT Bison Ranch, care are o afacere de creştere a bizonilor în zona comunelor Recea Cristur – Panticeu. O parte din membrii acestui composesorat sunt nemulţumiţi de această afacere pentru că, spun ei, contractul încheiat nu îi avantajează deloc, clauzele fiind favorabile firmei în care sforile sunt trase de Alin Jeican, fiul unuia dintre fondatorii Băncii Transilvania, Constantin Jeican, şi fostul şef de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj, Toma Rus, care a fost şi secretar în Ministerul de Interne.
Conform unor informaţii, după încheierea contractului, fiul lui Ioan Trifan a fost angajat în cadrul fermei de bizoni cu un salariu de 1.500 de euro/lună. Cu toate acestea, şeful Composesoratului spune că trebuie crezut pe cuvânt că fiul lui nu este angajat la ferma de bizoni, iar despre cei nemulţumiţi spune că ar trebui să se supună deciziei majoritare.
”Fiul meu nu e angajat acolo, cine v-a spus aşa ceva! Acolo, în composesorat sunt vreo trei persoane care-s veşnic nemulţumite şi tot umblă să agite oamenii. Eu am arendat cele 328 de hectare pentru că am fost împuternicit de adunarea generală. Acuma ne pregătim să întabulăm terenul şi eu zic că e o afacere bună pentru oamenii din sat”, este de părere Ioan Trifan.
”Pentru închirierea acestui contract nu s-a făcut nici un studiu de fezabilitate, de oportunitate şi nici nu s-a organizat vreo licitaţie, aşa cum se întâmplă în mod normal la încheierea altor contracte de arendă sau închiriere”, spune unul dintre contestatarii acestui contract.
Spre exemplu, una dintre probleme este că în cadrul adunării membrilor composesoratului, s-a stabilit că acest contract nu se va semna dacă reprezentanţii APIA nu dau un răspuns clar privitor la subvenţiile pe care proprietarii de terenuri le pot primi.
”Semnarea contractului se va face în momentul în care Asociaţia Composesoratului va primi un răspuns explicit de la APIA Cluj din care să rezulte fără echivoc că asociaţia nu va pierde sumele de bani pe măsura fluturi şi că poate cesiona contractul încheiat în cursul anului 2013 cu APIA Cluj, către o terţă parte persoană juridică cu angajamentul şi suprafaţa aferentă”, arată procesul verbal din 25.02.2015
Potrivit unei corespondenţe purtate între APIA şi reprezentanţii firmei care se ocupă de afacerea de bizoni, cei de la APIA nu dau nici un răspuns clar vizavi de subvenţiile acordate pentru bizoni. Cu toate acestea, contractul a fost semnat.
Două contracte interesante
Însă, Composesorat şi ferma de bizoni au fost încheiate două contracte, unul de locaţiune, încheiat cu SC BT Wild Ranch SRL, şi cel de arendă, încheiat cu BT Bison Ranch. Cele două societăţi au acelaşi sediu, în comuna Recea Cristur, şi, aproximativ, aceeaşi acţionari. BT Wild Ranch este deţinută de KARNER RUDOLF şi de firma BT FARMING & AGRICULTURE SRL, iar BT Bison Ranch este controlată de firma germană BT CORPORATE FINANCE AG şi de societatea românească BT FARMING & AGRICULTURE SRL, care are ca acţionar societatea germană menţionată anterior.
Între cele două contracte există diferenţe la capitolul ”Preţul Contractului”. În contractul de arendă, care este folosit pentru acordarea subvenţiilor de la APIA preţul arendei este următorul: 35 de euro/ha/an, la care se adaugă 150 de euro/ha/an şi 265 de euro/ha/an. În cadrul acestui contract este stipulat că ”în cazul în care APIA nu va mai acorda nici o subvenţie Arendatorului, arenda prevăzută va fi în cuantum de 50 de euro/ha/an”.
În cadrul contractului de locaţiune, la acelaşi capitol, ”Preţul contractului”, este stipulat că locatarul va plăti o chirie de 25 de euro/ha/an la care se adaugă subvenţia APIA de 265 de euro/ha/an. Şi în cadrul acestui contract, există clauza conform căreia dacă APIA nu va mai acorda subvenţii, cei din composesorat vor primi 50 de euro/ha/an.
Astfel, dacă cei de la APIA nu vor mai acorda subvenţii, afaceriştii cu bizoni se vor putea mândri că au încheiat o afacere excepţională, iar cei din Sărata se vor uita din spatele unui gard la terenurile pe care le-au închiriat.
De menţionat ar mai putea fi şi faptul că BT Wild Ranch are, potrivit site-ului Ministerul de Finanţe, datorii de aproape un milion de lei pentru anul fiscal 2013 şi 0 angajaţi. Cealaltă societate, BT Bison Ranch, are potrivit aceleaşi surse datorii de aproximativ 500.000 de lei şi tot 0 angajaţi.
Afaceriştii cu bizoni pe cai mari
Prezentat drept “managerul viitorului complex”, Alin Jeican, “un tânăr clujean cu studii de drept comercial la Viena” se poate mândri şi cu tatăl lui, fost preşedintele-director general al BT Asigurări şi unul dintre fondatorii grupului bancar.
Însă, înainte de a se implica în acest business clujean, Jeican a fost angajat la SC Villa Tirol, o fermă din judeţul Bihor, care se ocupa de creşterea bizonilor. Asociatul şi administratorul acestei firme din Bihor, austriacul Friedl Christian, i-a făcut o plângere penală lui Jeican în care îl acuză de delapidare.
Toma Rus, fostul şef al BCCO Cluj şi fost subsecretar de stat, este acum director general al afacerii cu bizonii. În privinţa lui Rus, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat efectuarea de cercetări cu privire la un posibil fals în declaraţii, aparţinând fostului subsecretar de stat de la Interne, clujeanul Toma Rus. ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca pentru efectuarea acestor cercetări, după ce, în februarie anul trecut, Asociaţia 22 Decembrie Baia Mare a sesizat, la rândul său, Agenţia, cu privire la posibila nerespectare de către Toma Rus a dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere din perioada 2004-2008. În final, Toma Rus a fost găsit nevinovat de toate acuzaţiile care i s-au adus.
Oamenii din Recea Cristur aşteaptă ajutorul Prefecturii Cluj
Oamenii din localitatea Recea Cristur spun că au mari probleme din cauza afacerii cu bizoni care se derulează în zonă. Localnicii care au animale spun că primăria nu le-a mai închiriat păşuni pentru hrana animalelor şi, pe de altă parte, Toma Rus, împreună cu primarul, care îi este văr, încearcă să îi convingă pe proprietarii de terenuri să le închirieze terenurile. În momentul de faţă, cei nemulţumiţi spun că se vor trimite plângeri la Prefectura Cluj şi vor să îşi angajeze un avocat pentru a deschide un proces pentru remedierea situaţiei.
IN COM.Panticeu este un haos total.primarul impreuna cu Toma Rus fac legea si impart veniturile.Nu numai afacera cu bizonii ci si F.E. pt. drumuri comunale si apa si canalizare din Cublesu Somesan incepute in 2013 inca nu au fost terminate. S-au facut 2,5 km.de asfalt si restul a ramas in paragina.S-AU ACOPERIT CAPACELE DE LA CANALE CU ASFALT SAU PIETRIS DRUMUL LA APA NU SA DAT iar oamenii nu pot spune nimic ca nu-i aude nimeni si sunt batrani.Padurile sunt toate taiate podetele de la p[oti le-au daramat in ideea ca fac altele,pt. asa este specificat in proiectsi pana acuma nimic. Te duci acasa si nu poti sa intri cu masina in curte iar daca il intrebi primar cand le face sau daca face podetele iti raspunde ironic cand va avea bani .Asa nu se mai poate.Va rog sa mergeti sa fimati sa vedeti ca toate lucrarile sunt facute de mantuiala si acuma abandonate. Nu ia nimeni nici o masura ca acolo oamenii sunt batrani si nu se poate sta de vorba cu d-l Primar (Aronita)SPER SA MA AUDA CINEVA.