Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a fixat patru obiective de investiții la nivelul Administrației ”Apele Române”, valoarea totală propusă fiind de 39.236.000 lei, dintre care cea mai mare parte a sumei va merge pentru protejarea inundațiilor provocate de râul Someșul Mic.

Astfel, realizarea obiectivelor de investiții se va baza pe gospodărirea calitativă și cantitativă a apelor, în scopul apărării împotriva inundațiilor, dar și a păstrării și conservării biodiversității ecosistemului.

Următoarele obiective propuse în cadrul acestei activități, în lista de investiții la nivelul județului Cluj, propuse pentru anul 2019 sunt:

  • Amenajarea pentru apărarea împotriva inundațiilor provocate de râul Someșul Mic, pe sectorul Cluj-Napoca – Dej (valoarea propusă fiind de 31.500.000 lei)
  • Amenajare Valea Olpret în zona municipiului Dej (4.136.000 lei)
  • Amenajarea râului Someșul Mic în municipiul Cluj-Napoca (3.000.000 lei)
  • Reprofilare albie Valea Salca amonte de municipiul Dej (600.000 lei)

Într-un comunicat remis presei, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a precizat că depinde de Consiliul Județean Cluj pentru realizarea lucrărilor împotriva inundațiilor, menționând că forul județean condus de Alin Tișe s-a angajat să realizeze exproprierile necesare pentru finalizarea lucrărilor și să predea instituției CF-urile terenurilor în cauză libere de sarcini.

Totuși, reprezentanții Consiliului Județean Cluj susțin că suma de 3 milioane de lei alocată pentru devierea Someșului în zona Aeroportului Cluj-Napoca, este neînsemnată pentru amploarea lucrărilor.

În ședința forului județean de săptămâna trecută, președintele CJ Cluj, Alin Tișe a declarat: „S-au alocat 3 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de deviere a Someșului. Am verificat, împreună cu constructorii și am ajuns la concluzia că ar putea să mai facă vreo 10 metri de deviere cu acei bani. Finanțare “foarte bună”, vreo 6 mii de euro au fost alocați. Sunt banii de o vilă frumoasă în acest oraș. Trebuie 40 de milioane de lei ca să se termine aceste lucrări, adică 8-10 milioane de euro. Vom face și exproprieri, dar lucrările pot continua și fără”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here