Claudiu Florică

Firma S&T România, implicată în Dosarul Microsoft, a câștigat un contract de 40 de milioane lei de la Ministerul Afacerilor Interne. Societatea a fost în portofoliul lui Claudiu Florică, implicat în dosarul menționat anterior și judecat până la prescrierea faptelor. Printre subcontractanții S&T România se numără și societatea SOLVIT NETWORKS SRL, care îi aparține lui Mihai Scemtovici, trimis în judecată de DNA pentru obținerea frauduloasa a unor fonduri europene și achitat.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a acordat contractul ”Furnizare Sistem informatic central în cadrul proiectului „Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă” – SIIEASC” firmei S&T România pentru suma de 39.177.805,25 lei, fără TVA.

Din această valoare,  15,6 % reprezintă fonduri din bugetul de stat, iar diferența de 84,4 % reprezintă finanțare din fonduri externe nerambursabile, prin Programului Operațional Competitivitate, cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

”Unul dintre beneficiile finale ale proiectului va fi crearea unei platforme ce va putea fi accesată de cetăţeni pentru a descărca și completa on-line diverse formulare, dar și pentru a obține informații utile referitoare la proceduri de lucru, tarife și etapele ce trebuie parcurse pentru obținerea documentelor de stare civilă. Operaționalizarea Sistemului Informatic Central are ca obiectiv specific reducerea timpului și a costurilor pentru procesarea informațiilor la nivelul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor şi al oficiilor de stare civilă, contribuind la eficientizarea colaborării între structuri, indiferent de zona de responsabilitate. Termenul de finalizare a proiectului este 24 iunie 2022”, arată un răspuns al ministerului

S&T România nășită de Claudiu Florică

Acum, acționarii S&T România sunt două companii din Austria: COMPUTER BETTING COMPANY și S & T AG. Din 2016 până acum firma a declarat cifre de afaceri de peste 130 de milioane de lei, pierderi în fiecare an. Spre exemplu, în 2018 S&T România a declarat o pierdere de 3,4 milioane de lei.

Printre persoanele implicate în traficul de influenţă şi dare de mită, în Dosarul Microsoft, în colaborare cu Claudiu Florică sau în mod direct, se numără Dan Roman – director S&T România, Bogdan Cocora S&T România, Metodiu Mehmet acționar la Fair Value, societate preluată de S&T România, şi ulterior coacţionar cu Claudiu Florică într-una din firmele acestuia.

În martie, Tribunalul București a decis încetarea procesului penal împotriva lui Claudiu Florică şi a fostului jucător de tenis Dinu Pescariu, inculpaţi pentru spălare de bani în dosarul Microsoft, deoarece faptele de care erau acuzaţi s-au prescris.

Pe de altă parte, magistraţii au dispus ca Dinu Pescariu şi Claudiu Florică să plătească fiecare suma de 10.858.479 dolari, în urma confiscării speciale.

De asemenea, instanţa a decis confiscarea sumei de 1.070.557 dolari de la suspectul Stan Dragoş Şerban.

Pentru recuperarea acestor sume, judecătorii au menţinut sechestrul pe conturile deţinute de Dinu Pescariu şi Stan Dragoş Şerban la Banca Leu Elveţia (succesor cu titlu universal Banca Clariden Leu – în prezent Credit Suisse AG) şi au instituit sechestrul asigurător pe toate bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Dinu Pescariu, Claudiu Florică şi Stan Dragoş Şerban.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Claudiu Florică şi Dinu Pescariu au fost trimişi în judecată de DNA în februarie 2018 pentru spălare de bani, fapte comise de cei doi în calitate de reprezentanţi ai societăţilor Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd.

Un subcontractant a fost trimis în judecată de DNA, dar judecătorii l-au achitat

Printre subcontractanții firmei S&T România se numără firmele SOLVIT NETWORKS SRL (7%), MWARE SOLUTIONS SRL (5%), BUSINESS SMART & INTEGRATED PROJECTS SRL (5,8%) și TEMA ENERGY SRL (2,2%).

SOLVIT NETWORKS SRL îi aparține omului de afaceri Mihai Scemtovici. El a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru tentativă la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Mihai Scemtovici
Potrivit procurorilor, ”între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (în prezent Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), în calitate de autoritate de management pentru Programul Operațional Regional și societatea administrată de inculpatul Scemtovici Mihai, în calitate de beneficiar, a fost încheiat un contract de finanțare privind proiectul „Îmbunătățirea activității de producție cinematografică prin tehnologii noi”.

Conform contractului respectiv, valoarea totală eligibilă a proiectului a fost stabilită la suma de 1.180.834,91 lei, din care 850.000 lei reprezenta finanțarea nerambursabilă.

Obiectivele proiectului le-au constituit achiziția de echipamente tehnologice performante pentru postproducție cinematografică, video și televiziune și angajarea a șase persoane pentru funcționarea optimă a investiției, urmărindu-se în aceste fel creșterea competitivității societății inculpatului.

În acest context, la data de 17 aprilie 2014, inculpatul Scemtovici Mihai a prezentat Agenției pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov (A.D.R.B.I.) documente inexacte (de calificare ofertanți, declarații privind eligibilitatea, împuterniciri ofertanți, documentație de atribuire, contract de vânzare – cumpărare), întocmite cu ocazia simulării unei proceduri de achiziție în care se atesta în mod fraudulos calitatea de câștigător unei alte societăți comerciale, în scopul decontării sumei de 160.340 euro.

Fondurile solicitate nu au mai fost obținute de inculpat ca urmare a inițierii unui control de către Departamentul pentru Lupta Antifraudă”.

Dosarul a fost judecat de Tribunalul București care a decis să îl achite pe Scemtovici.

”Achită pe inculpatul SCEMTOVICI MIHAI, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, în vederea obţinerii de fonduri europene”, arată soluția pe scurt a instanței.

Procurorii au depus apel împotriva acestei soluții, dar instanța superioară a respins definitiv acțiunea DNA.

Dosarul Microsoft

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2003 – octombrie 2004, au fost emise mai multe hotărâri de guvern, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers a unui contract comercial de închiriere de licenţe educaţionale Microsoft.

Procurorii spun că, în cuprinsul hotărârilor respective, s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru licenţele Microsoft, cu scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe şi pentru produsele educaţionale Microsoft a fost aprobată prin HG 1778 din 21 octombrie 2004, fără a exista un necesar fundamentat.

DNA mai arată că suma de 22.787.515 dolari, reprezentând aproximativ o treime din folosul necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, a făcut obiectul infracţiunii de spălare de bani. Pentru disimularea originii ilicite a banilor, a fost încheiat un contract de consultanţă fictiv între Fujitsu Siemens Computers şi Profinet AG.

Conform procurorilor, persoanele implicate în operaţiunile privind disimularea originii ilicite a banilor au fost Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, ultimul fiind şi beneficiarul final al unei părţi din suma de peste 22 de milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.