„De la 1600 nici un român n-a mai putut gîndi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată si desăvîrşită poezie tragică.”(N.Iorga).
În timpul domniei lui Mihai Viteazul la 27 mai 1600, s-a realizat pentru prima data unirea politica a celor trei tari romanesti cu un singur conducator. În punctul cel mai inalt al destinului sau Mihai Viteazul se intitula intr-un hristov emis la 27 mai „Domn al Tarii Romanesti, Ardealului si Moldovei” si îșii confectiona bine cunoscuta pecete pe care figureaza cele 3 tari romane surori, transmite Romanian Global News.
Fiind simultan domnitor în Ţara Românească (1593 – 1601), Transilvania (1599 – 1600) şi Moldova (1600), Mihai Viteazul a realizat pentru prima dată unirea unui teritoriu apropiat ca întindere de cel al României de astăzi, fiind perceput de mulţi români ca unul dintre cei mai importanţi eroi naţionali.
Din acest motiv, el este considerat de istoriografia românească primul unificator al poporului român şi erou naţional. Faptele marelui domnitor s-au impus ca simbol al luptei pentru unitate şi au exprimat o aspiraţie fundamentală a poporului român. Faptele sale trebuiesc continuate, iar visul sau trebuie întregit prin readucerea Basarabiei acasă.
Romanian Global News