Dacă ești proprietarul unui imobil ai o mulțime de avantaje, însă ai și responsabilități. Printre responsabilități se numără și obligațiile impuse de stat, cum ar fi plata impozitelor sau existența unor documente care să certifice anumite calități ale construcției.

Dintre aceste documente, unul dintre cele mai importante este certificatul energetic. Acesta este gândit cu scopul de a ajuta la reducerea poluării și a consumului de energie. Cu o valabilitate de 10 ani și cu costuri minime, certificatul energetic vine și cu o serie de avantaje adiacente pe lângă cele pentru care este gândit. În primul rând, poate să ajute vânzatorii de imobile să stabilească mai ușor un preț. De asemenea, oferă încredere și oferă un punct de plecare pentru cei care vor să își reabiliteze construcțiile.

Pentru că obligativitatea existenței certificatului energetic apare doar în momentul în care un imobil trebuie să fie vândut sau închiriat, mulți dintre proprietari nu știu cu exactitate ce este un astfel de document și au o serie de întrebări în ceea ce îl privește.

5 răspunsuri despre certificatul energetic pe care orice proprietar trebuie să le știe

Ce este, de fapt, certificatul energetic și ce informații oferă? Un astfel de document este o notare a eficienței energetice pe care o are clădirea. Pe orice certificat de performanță energeticăexistă două notații, una referitoare la consumul de energie iar cea de-a doua la eficiența energetică. În principiu, atunci când vine vorba despre consum, orice imobil va fi introdus în clase de la A la G, iar atunci când vine vorba despre eficiență, imobilul va fi notat cu note de la 1 la 100.

Certificat energetic sau audit energetic. Este același lucru? Nu! Foarte mulți oameni confundă certificatul energetic cu auditul energetic. Dacă certificatul este un simplu document care oferă câteva informații importante despre clădire, auditul energetic este un proces complex prin care imobilul este analizat și prin care i se găsesc soluții pentru imbunătățirea consumului și a modului de încălzire. Auditul energetic poate să fie realizat doar de către auditori de gradul I, în timp ce certificatul energeticpoate să fie realizat atât de auditori de gradul I, cât și de auditori de gradul II.

Câți bani costă un certificat energetic? Atunci când vine vorba despre obligații birocratice, majoritatea oamenilor se sperie de costuri și de pierderea de timp. Din fericire, în cazul certificatului energetic nici costurile, nici timpul pierdut nu sunt de speriat. Un certificat energetic poate să coste doar 130 de lei pentru o garsonieră, iar prețul crește în funcție de mărimea apartamentului/imobilului și de diverse alte criterii. Dat fiind faptul că are o valabilitate de 10 ani, suma investită este una relativ mică. În ceea ce privește timpul pierdut, certificatul se poate obține chiar și în doar 24 de ore.

Toate clădirile au nevoie de un document de acest fel? Nu! Există și excepții. Majoritatea clădirilor, însă, trebuie sa aibă un certificat energetic. Clădirile care sunt considerate monumente, lăcașurile de cult, depozitele de marfă, clădirile provizorii sau imobilele independente cu o suprafață desfăsurată de sub 50 m2etc. sunt scutite de o astfel de obligativitate.

Ce informații trebuie să fie oferite pentru redactarea unui certificat energetic corect? Auditorul va preciza toate actele și informațiile de care are nevoie pentru a redacta certificatul. În principiu este vorba despre suprafața imobilului, modul în care acesta a fost construit (inclusiv materialele folosite), consumatorii ce se regăsesc înăuntru și mici detalii referitoare la elementele care ar putea influența gradul de confort termic.

Certificatul energetic este un document foarte important și merită să fie achiziționat, chiar și în eventualitatea în care nu ar fi obligatoriu. Până la urmă, reușește să ajute la economii și să protejeze mediul înconjurător, ceea ce este un mare câștig.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here