Asociaţia Naţionala a Proprietarilor Funciari şi Imobiliari Persoane Juridice şi Fizice din Romania (ANPFIPJFR), organizaţie care reprezinta interesele tuturor proprietarilor din ţara noastra şi membra a federaţiei Europene a Proprietarilor de Paduri, paşuni şi terenuri agricole cu sediul la Bruxelles reclama neregulile privind noile reglementari in materie funciara propuse de un anumit grup parlamentar. Atat proprietarii care-şi justifica dreptul in baza unor titluri vechi din perioada imperiului austro-ungar, cat şi proprietarii imobilelor şi terenurilor confiscate in mod abuziv de catre regimul comunist au invederat faptul ca libera circulaţie a imobilelor este incalcata.
Conform memoriului trimis atat autoritaţilor autohtone cat şi forurilor europene, ANPFIPJFR reclama nereguli cu privire la noua Lege a Proprietaţii, care a fost ceruta, susţinuta şi semnata de catre un anumit grup parlamentar, care la ora actuala nu işi mai recunoaşte iniţiativa legislativa. Mai precis, este vorba despre o modificare legislativa in materie de proprietate funciara propusa de un grup parlamentar format din şapte deputaţi PSD, doi deputaţi PNL şi unul PDL, care a primit aviz favorabil de la Comisia de Administrare şi Amenajare Teritoriala şi Echilibru in unanimitate. Acst proiect votat şi aprobat de Camera Depuţaţilor şi Senat in urma cu trei ani nu mai este recunoscut de respectivul grup parlamentar.
Nereguli constatate pe noul text
Potrivit ANPFIPJFR, noua lege a proprietarilor este lipsita de temei juridic, existand in acest sens mai multe incalcari ale drepturilor fundamentale de dispoziţie ale posesorilor imobilului. In acest sens, noul cadrul legislativ aduce atingere dreptului de dispoziţie datorita faptului ca aduce limitari cu privire la opţiunile de vanzare al unui imobil, care are la baza de pornire preţul de grila notariala, care de fapt nu are titlu de lege şi nici nu poate opera ca element sau bariera intre vanzator şi cumparator. Cu alte cuvinte, asociaţia ridica un semn de intrebare referitor la libera circulaţie a imobilelor in circuitul civil, intrucat preţul imobilelor naţionalizate nu poate fi stabilit decat de libera circulaţie a pieţei imobiliare sau de catre evaluatorii specializaţi in acest sens.
Reprezentanţii asociaţiei care intruneşte mai multe organizaţii de proprietari de fonduri funciare şi de imobile naţionalizate au cerut şi constituirea unor delegaţii care sunt imputernicite de catre organele statului pentru rezolvarea problemele privind retrocedarea. Aceste delegaţii ar avea atribuţii in domeniul terenurilor agricole şi ar urma sa stabileasca cine este responsabil pentru producerea frecventa de pagube prin intarzieri şi abuzuri iar aceştia sa fie traşi la raspundere. Daunele la care se face referire in documentul inaintat atat organelor competente din Bucureşti cat şi forului de la Bruxelles se refera la proprietatea privata a satelor improprietarite de Reforma Agrara din 1921 şi prin Decretele de Improprietarire date de Iosif al 2-lea şi Maria Teresa pentru toţi cetaţenii romani care şi-au satisfacut stagiul militar in cadrul celor patru regimente granicereşti, in perioada regimului austro-ungar. Abuzurile constatate impotriva proprietarilor cu titluri vechi aduc a naţionalizare camuflata, existand exproprieri fara existenţa unor titluri de utilitate publica şi fara consimţamantul cetaţenilor. Asociaţiile de proprietari au mai atras atenţia asupra faptului ca se incerca muşamalizarea unor grave abateri de la normele Constituţiei precum şi incalcare jurisprudenţei CEDO in materie funciara şi de retrocedare.
Iniţiativa asociaţiilor susţine şi formarea unor organizaţii intre toţi cei care au revendicat diferite drepturi pentru a-şi satisface problemele legale, prin intermediul carora s-a cerut respectarea regimului silvic in exploatarea padurilor. In acest sens s-a propus constituirea unor organe de indrumare şi control cu caracter privat pe langa asociaţii şi intreg fondul forestier apartinand persoanelor juridice private.
Sabin Ripan