Miniştrii de Finanţe ai zonei euro urmează să discute planurile de realizare a unei uniuni bancare în Europa, înaintea summitului liderilor UE de săptămâna viitoare. Eurogrupul va trebui să încerce să armonizeze poziţiile prezentate de Banca Central Europeană şi Germania, care au opinii diferite cu privire la cât de rapid ar trebui introdus un sistem pentru soluţionarea băncilor cu probleme. De asemenea, există o diferenţă de opinii cu privire la obligarea marilor deponenţi de a suporta o parte din pierderile băncilor cu probleme, aşa cum s-a întâmplat în cazul Ciprului.

Joerg Asmussen, membru în boardul BCE, a cerut recent înfiinţarea unei scheme unice la nivelul zonei euro pentru închiderea băncilor cu probleme. În plus, acest mecanism unic ar urma să intre în vigoare la începutul anului următor, atunci când BCE ar urma să înceapă să supervizeze băncile din zona euro. Însă declaraţiile lui Asmussen au venit în conflict cu opiniile ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, potrivit căruia următorul pas ar trebui să fie coordonarea schemelor naţionale pentru a închide băncile cu probleme, mai degrabă decât un sistem care să împartă riscul la nivelul zonei euro.

‘Vrem un regim unic de soluţionare a băncilor cu probleme la nivel european, împreună cu o singură agenţie de soluţionare şi un singur fond de soluţionare care este finanţat de pe urma unei taxe în industria bancară’, a declarat Asmussen.

sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here