Nu mai puțin de 605 dosare DIICOT (288 aflate în faza de urmărire penală şi 317 pe rolul instanţelor) ar putea fi închise ca urmare a aplicării deciziilor Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind prescripţia faptelor. Prejudiciul stabilit în aceste cauze fiind de 1,1 miliarde de euro.

Informaţia a fost difuzată de Asociaţia Forumul Judecătorilor, care citează un răspuns pe această temă primit de la DIICOT, potrivit Agerpres.

Dosarele vor fi închise ca urmare a deciziei Curții Constituționale și a ÎCCJ privind prescrierea faptelor, dar și a faptul că parlamentarii nu au modificat la timp un articol care reglementa acest lucru.

Astfel, din cele 288 de dosare aflate în faza de urmărire penală la DIICOT, în 162 de dosare s-a împlinit termenul de prescripţie generală cu privire la anumite persoane sau cu privire la anumite infracţiuni (cauze susceptibile a fi clasare parţial cu privire la o parte din persoane/fapte), iar în 126 de dosare s-a împlinit termenul de prescripţie generală cu privire la toate faptele sau la toate persoanele cercetate (cauze susceptibile a fi clasate integral).

În cele 288 de dosare aflate la urmărire penală prejudiciul se ridică la 564.969.518 euro şi 11.202 BTC.

De asemenea, din cele 317 dosare instrumentate de DIICOT, care se află pe rolul instanţelor (cameră preliminară sau judecată), s-a apreciat că 143 de dosare intră sub incidenţa deciziilor CCR şi ÎCCJ privind prescripţia (doar cu privire la anumite persoane sau anumite infracţiuni), iar în alte 174 de dosare există posibilitatea pronunţării unor soluţii de restituire a cauzei la procurori sau încetarea procesului penal.

În acest al doilea caz, prejudiciul estimat se ridică la 541.907.512 euro.

Citește și: Prințesa Clujana, siluită din 2014 de călăi

2 COMENTARII

  1. Natie de CRETINI.Platim salarii speciale,pensii speciale si beneficiarii lor coalizeaza cu vinovatii,coruptii,gunoaiele politice care au devalizat economia nationala.De acord cu prescriptia dar atunci pagubele sa se recupereze de la cei care se fac vinovati de intrarea in prescriptie a infractiunilor,adica politisti,procurori,magistrati care au taragant intentionat solutionarea unor cauze.Sunt curios cate din cele aproape 1000 de dosare ale grupului de firme a lui Bene,Panpetrol,Ben Ben,Napocamin,Napoca Constructii vor beneficia de prescriptie.Sau cate din dosarele de coruptie generate de ele vor fi finalizate.De ex dosarul de mita CICEO din 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here