Cornel Melinte, Liviu Alexa

Un ordin al Ministerului de Interne, nr 330.472/DML (Direcţia Management Logistic) adresat instituţiilor din subordine (Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră), Inspectoratului General al Pompierilor Militari, Comandamentului Naţional al Jandarmeriei, Comandamentului Protecţiei Civile şi Direcţiei de  Gospodărire, ferit până acum de ochii presei, aruncă pur şi simplu în stradă sute, dacă nu chiar mii de foste cadre ale M.I., fără a le oferi acestora o alternativă. Şi asta după ce au slujit zeci de ani atât regimul de dinaninte de 1989 cât şi „democraţia originală” instaurată în România după această dată. În exclusivitate, GAZETA de Oradea vă prezintă conţinutul ordinului care, neîndoielnic, va stârni un uriaş scandal în cadrul Ministerului de Interne.

În semn de recunoştinţă, vă ordon: Evacuarea!

„În ultima perioadă, la nivelul conducerii ministerului s-au primit numeroase solicitări de prelungire a contractelor de închiriere a locuinţelor de serviciu din partea unor persoane care au beneficiat în volum complet de facilităţile prevăzute în Ordiul ministrului de Interne nr 287/2002 pentru aprobarea metodologiei privind evidenţa, repartizarea, închirierea şi folosirea locuinţelor de serviciu şi de intervenţie din administrarea Ministerului de Interne, obţinute prin aprobarea unor solicitări individuale sau ca efect al Raportului nr 331.836/12.12.2002, care şi-a încetat valabilitatea la data de 30.06.2003. Conducerea ministerului a întreprins, încă din anul 2001, repetate demersuri pentru crearea cadrului legislativ care să permită vânzarea locuinţelor către chiriaşi. Acestea, însă, nu s-au materializat prin actele normative necesare şi nici nu se întrevede o posibilă soluţionare în perioada următoare. Pentru respectarea întocmai a prevederilor Legii Locuinţei nr 114/1996 şi actelor normative în aplicarea acesteia şi având în vedere numărul mare de solciitări de locuinţe din partea cadrelor în activitate (peste 17.000), se impune a se acţiona cu fermitate pentru ca personalul care a beneficiat de facilităţile menţionate să elibereze apartamentele respective. Vă adresăm rugămintea de a dispune de îndată unităţilor din subordinea dumneavoastră, care administrează locuinţe, să adopte cu tact şi fermitate măsurile ce se impun în acest sens, urmând ca, de finalizarea acţiunii, să fim informaţi până cel mai târziu la 31.12. a.c.”. Aşa sună ordinul semnat de şeful Direcţiei Management Logistic al M.I., comisar şef Constantin Zăvăleanu.

Dilema

Cu câtă fermitate şi „tact” a aplicat acest ordin conducerea Poliţiei Bihor se poate observa din somaţiile trimise deja celor vizaţi de comisarul-şef Gheorghe Chereji, în care se spune:
„Vă facem cunoscut că, începând cu data de 30.06.2003, contractul dvs. de închiriere pentru locuinţa de serviciu pe care o ocupaţi şi-a încetat valabilitatea ca urmare a faptului că dvs. nu mai sunteţi cadru activ M.I. (în original, M.A.I., prescurtarea vechii denumiri, de dinainte de 1989 – n.n.), clauza fiind prevăzută în contract.
Având în vedere hotărârea conducerii ministerului de a nu mai prelungi aceste contracte de închiriere datorită cererii mari de locuinţe din partea cadrelor active, hotărâre transmisă nouă prin ordin scris, vă rugăm ca în termen de 10 zile de la primirea prezentei notificări să eliberaţi locuinţa de serviciu pe care o deţineţi, în caz contrar vom proceda la executarea silită, întrucât acest spaţiu a fost deja repartizat unui cadru activ al IPJ Bihor prin hotărârea Consiliului de Conducere”.
Întrucât purtătorul de cuvânt al instituţiei, inspectorul principal Adrian Bucur, nu a putut fi contactat, pentru ca punctul de vedere al IJP-Bihor să poată fi publicat concomitent cu prezentul articol, redacţia GAZETA de Oradea aşteaptă opiniile celor afectaţi de prezentul ordin şi poziţia conducerii inspectoratelor judeţene ale Poliţiei de  Frontieră, Jandarmeriei, Brigăzii de Pompieri „Crişana” şi IPJ Bihor.

CONCURS

Noi punem la bătaie un televizor color marca Orion, cu diagonala de 53 de centimetri. Pentru a-l câştiga, trebuie să te abonezi la ziarul GAZETA de Oradea pentru lunile OCTOMBRIE, NOIEMBRIE şi DECEMBRIE şi să depui la redacţie o copie după talonul de abonament. După tragerea la sorţi, vom anunţa câştigătorul care, înainte de Crăciun, va primi acest cadiu din partea redacţiei.
SUCCES!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.