Procesul în care președintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, trimis în judecată de DNA în 2006, este acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals s-a amânat pentru data de 28 octombrie la Curtea de Apel Cluj.

 

Avocatul lui Marian Oprişan, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat presei, la Curtea de Apel Cluj, că la termenul din 28 octombrie vor fi audiaţi mai mulţi martori ai apărării. ”Instanţa a decis amânarea cauzei şi a dat un nou termen pe 28 octombrie în vederea administrării probelor. S-au încuviinţat toate cererile de probe formulate de apărare, pentru combaterea motivelor de apel. Este vorba de înscrisuri, dar şi 12 martori care urmează să fie audiaţi de Curtea de Apel Cluj”, a spus Mateuţ.

Marian Oprişan, prezent la Curtea de Apel Cluj, a spus că are încredere în judecători. ”Asta e viaţa, ne vedem pe 28 octombrie. Am susţinut mereu că sunt nevinovat. Am încredere în magistraţii judecători, garanţi ai statului de drept şi atâta timp cât avem magistraţi cinstiţi, în ţara asta nu pot să meargă la închisoare decât cei vinovaţi. Cei nevinovaţi trebuie să aibă o stare de normalitate”, a spus Oprişan.

Avocatul lui Marian Oprişan, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat, la termenul anterior, la Curtea de Apel Cluj, că în cadrul înfăţişării nu au fost propuse probe noi. ”Au fost reaudiaţi 11 martori, dar nu au fost aduse elemente noi de către persoanele audiate, ci declaraţiile lor întăresc şi mai mult justeţea primei hotărâri, de achitare a domnului Oprişan. Nu s-au propus probe noi, noi am pus în discuţie cerere de probe pentru a combate apelul făcut de DNA”, a spus Mateuţ, potrivit adevarul.ro.

 

Acuzațiile judecate la Cluj

În februarie 2015, Marian Oprişan a fost achitat de magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca, însă sentinţa a fost atacată de DNA, astfel că în luna mai a avut loc primul termen la Curtea de Apel Cluj, amânat atunci pentru 23 iunie, întrucât unul dintre inculpaţii din dosar a solicitat un alt termen, până la care să îşi angajeze un apărător. Avocatul Mateuţ declara atunci că sentinţa Curţii de Apel Cluj va fi definitivă.

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpaţi vicepreşedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean.

Procurorii au susţinut că o comisie de licitaţie de la Consiliul Judeţean, numită de Marian Oprişan, ar fi încredinţat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, viraţi de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului unor firme neeligibile.

Alte acuzaţii se refereau la achiziţia corpului de clădiri de la „Căprioara” şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila „Rucăr” şi „Hanul dintre Vii”, situate în localităţile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

 

Buta KO la DNA

Judecătorul Lucian Buta a explicat în motivarea sentinței sale de la începutul lunii februarie că principalele motive ale achitării ”baronului” de Vrancea Marian Oprișan țin de incompetența procurorilor anticorupție și a specialiștilor angajați de aceștia. DNA ar fi stabilit prejudiciul printr-o ”deducție viciată”, iar specialiștii și-ar fi depășit ”masiv” competențele legale.

”Acuzarea s-a bazat pe cele două rapoarte de constatare tehnico-ştiinţifică, pe raportul de control al Camerei de Conturi Vrancea, pe interpretări juridice eronate şi pe declaraţiile unor martori. Rapoartele specialiştilor Laurenţiu Hanganu şi Tătaru Dumitru vehiculează o mare cantitate de informaţie incorect ierarhizată din punct de vedere juridic (în funcţie de elementele constitutive ale infracţiunilor imputate celor şase inculpaţi) sau pur şi simplu eronată. Constatările specialiştilor au depăşit masiv competenţele legale ale acestora şi sunt lipsite de semnificaţia juridică atribuită de procuror”, se arată în motivarea judecătorului Lucian Buta.

Ancheta DNA, susține magistratul Buta, a fost făcută cu rea credință deoarece procurorii au inclus în valoarea prejudiciului total inclusiv contravaloarea materialelor de construcție și a manoperei lucrărilor executate  cu ocazia pietruirii drumurilor comunale din Vrancea.

În acest dosar, judecătorul Buta a ordonat o expertiză contabilă efectuată de către experta Roxana Cernea, arestată de aceeași DNA pentru că s-ar fi înțeles cu experta numită de Oprișan, Elena Mușuroiu, ca să mușamalizeze expertiza. Telefoanele celor două au fost ascultate chiar în timpul elaborării expertizei, iar stenogramele au fost publicate în presă. Acuzațiile de mușamalizare se bazează însă numai pe faptul că doar unul din cei trei experți a realizat documentul, ceilalți fiind convinși de aceasta să semneze actele.

 

 

Pesediștii fani Oprea 

Marian Oprişan a fost reconfirmat săptămâna trecută în funcția de președinte al Organizației PSD Vrancea, în cadrul Conferinței Județene de alegeri a filialei. Oprişan a fost mandatat de cei 472 de delegați, prezenți în sală, să candideze şi la funcția de vicepreşedinte al PSD, informează un comunicat al PSD Vrancea, potrivit Agerpres. Vicepreşedinți ai Organizației PSD Vrancea au fost aleşi: ministrul pentru Românii de Pretutindeni, deputatul Angel Tîlvăr, deputatul Victor Roman alți consilieri județeni şi municipali. Conferința Județeană a aprobat şi o rezoluție prin care Organizația PSD Vrancea va susține candidatura domnului Liviu Dragnea la funcția de preşedinte al PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.