Tribunalul Cluj a decis astăzi să-l condamne pe omul de afaceri Stelian Ilea, fost patron Superforța, societate care a asigurat paza la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, la patru ani de închisoare cu suspendare.

Procesul a început în aprilie 2012 şi de atunci cauza a fost amânată de zeci de ori. Partea responsabilă civilmente este SC Superforţa SRL Cluj-Napoca, al cărei administrator a fost Stelian Ilea, prin administratorul judiciar H&B Insolv SRL, de la care Statul Român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, respectiv Direcţia Generală a Finanţelor Publice, încearcă să recupereze peste un milion de euro.

Documentele de la dosar, în baza calculelor realizate în 2011 de specialiştii de la Finanţe, arată că debitul datorat din impozite şi contribuţiile aferent bugetului de stat este de 2.719.137 lei, iar restul sumei reprezintă majorări, de 1.614.658, şi penalităţi de întârziere, de 407.872 lei.

Citește și:

ANAF, somat să dea socoteala pentru prejudiciul din dosarul lui Stelian Ilea

În anul 2010, s-a început urmărirea penală pentru Stelian Ilea, sub suspiciunea că între octombrie 2009 şi octombrie 2010 a ascuns sursa impozabilă, respectiv venitul realizat din contul de investiţii al asigurărilor pe care le-ar fi acordat salariaţilor ca venit salarial fără a-l supune impozitării în prealabil.

În 2011, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a extins cercetarea penală pentru perioada februarie 2007-decembrie 2010 şi a adăugat acuzaţia de fals în declaraţii în formă continuată suspiciunii de evaziune fiscală sub care era urmărit Ilea.

În rechizitoriul urmăririi penale împotriva lui Stelian Ilea, procurorul Gabriela Iancu arată că actele de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în speţă Contractele Individuale de Muncă, menţionează mult mai puţine ore lucrate şi un salariu mult mai mic decât cele realizate, respectiv primite de către angajaţii societăţii, astfel că Superforţa plătea contribuţii mai mici decât prevede legea pentru respectivele venituri salariale. În plus, diferenţa dintre cele două sume de bani era virată sub forma unei asigurări de sănătate şi de viaţă, răscumpărată lunar de bancă. Fişele care arată orele concrete de pontaj au fost realizate de şefii de post, dar nu au fost semnate de angajaţii care erau plătiţi în baza acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.