După ce președintele Consiliului Civic Local, Iosif Pop a prezentat un istoric al crizei care a dus la blocajul depozitării gunoaielor din Cluj și la necesitatea găsirii unor soluții alternative de depozitare (transportul  la Oradea cu majorarea tarifelor, responsabilii de politicile de mediu ai civicilor au opinat că rampa provizorie anunțată de primarul Emil Boc este prea mică pentru a ajunge pentru doi ani iar poziționarea ei – lipită de rampa de la Pata Rât) ar putea atrage suspiciuni de folosire în continuare a celei vechi.
 
După ce la dezbatere a sosit și președintele Consiliului Județean Cluj,  Mihai Seplecan,  dar și reprezentanți din aparatul deliberativului  județean, care au competențe pe proiectul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, discuțiile au pendulat între ”ce s-a găsit la venirea în funcție” la chestiunile concrete ce țin de viitorul proiectului.
 
Reprezentanții societății civile au ridicat mai multe probleme, solicitând fermitate și finalitate pentru acest important proiect. Fostul judecătarGabriela Purja a arătat că până se ajungă la blocaj trebuia să fie verificate etapele proiectului și le-a sugerat celor din aparatul Consiliului Județean să studieze și decizia instanței care a stabilit alt constructor decât cel desemnat inițial de către Consiliul Județean. ”V-ar putea ajuta în întocmirea caietelor de sarcini”, a punctat Purja.
 
Președintele LADO Cluj, Ana Ludușan a ridicat problema implementării la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale a câte unui city manager care să nu provină din zona politică, iar urbaniștii Emanoil Tudose și Gheorghe Elkan au arătat că problema deșeurilor este din anii 90.
 
Inginerul hidrotehnic Petre Ungureanu a arătat că una dintre principalele probleme ale județului și țării ține de igiena surselor de apă potabilă dar a ridicat și problema unei alte locații a rampei de gunoi, în zona Cara, mult mai potrivită scopului.
 
”Vă felicit pentru ceea ce faceți, cu atât mai mult cu cât de patru luni de când sunt la conducerea Consiliului Județean văd multe lucruri care nu sunt bune pentru cetățenii județului Cluj. Consiliul Județean are responsabilitatea construirii Centrului Integrat de Deșeuri și bani europeni pentru a închide cele șase rampe din județ, inclusiv Pata Rât. Din estimările noastre, sunt circa 700.000 de metri cubi de deșeuri depozitate la Pata Rât, după părerea mea, depozitate ilegal, ceea ce îngreunează închiderea.  Am și făcut o plângere penală în care am arătat situația pe care am găsit-o. În plus, și din nou e părerea mea personală, firmele care au colectat nu au făcut-o conform legii, nu au colectat selectiv  iar depozitările, la fel. Vă mai spun ceva: constructorul inițial, Cornu, de la Confort este acum închis. Proiectantul, George Boieru, a fost închis. Patronul de la firma care s-a ocupat de dirigenție a fost și el închis, cel de la subcontractorul Napoca Construcții a fost la rândul său închis, fostul președinte al Consiliului Județean a fost și el închis o perioadă. Eu am cerut o expertiză, căci de acolo a dispărut un deal întreg. Și am făcut și plângere la DNA”, a explicat Seplecan în fața civicilor.
Seplecan a explicat că împreună cu echipa de proiect a decis relicitarea pe faze a întregii construcții a centrului, pentru a nu pierde banii europeni. ”Avem nevoie de o aprobare de la București ca să putem faza proiectul, ca să nu pierdem banii europeni pentru construcție, să nu fim nevoiți să construim din banii de la bugetul județean.  Am relicitat construcția, fidicul galben este deja pe SEAP, iar în acest moment este gata documentația și pentru fidicul roșu pe care urmează să îl dăm spre SEAP și să-l relicităm. Eu sper ca în maxim trei săptămâni să avem pe SEAP și fidicul roșu urcat și relicitat”, a explicat președintele Consiliului Județean, care a precizat că va continua cu aceeași echipă tehnică la proiect.
 
Întrebat de către Iosif Pop dacă a luat în calcul o modalitate prin care cetățenii să își poată recupera banii dați în plus pe colectarea gunoaielor, Seplecan a precizat că în plângerile penale a solicitat și recuperarea prejudiciului. Totodată, președintele civicilor le-a sugerat celor din echipa de proiect să gândească un sistem de stimuli economici pentru colectarea selectivă a deșeurilor direct la sursă:  ”Ar trebui să recompensați colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile direct la cetățean”.
 
Concluziile dezbaterii Consiliului Civic Local au fost trase de președintele Iosif Pop, care i-a spus lui Seplecan:
            •        ”Despre datoria altora și lipsa Dvs de datorie, ori cum răspundeți pentru ea, lucrurile au fost cam scăldate. Bazați-vă pe profesioniști și o să vedeți că datoria Dvs. va fi ușor de continuat astfel.
            •        Înțeleg că vă asumați acest proiect și continuați cu aceeași echipă. Soluțiile pentru această investiție își găsesc în zona profesională rezolvarea. Oamenii politici au decizia, profesioniștii aduc succesul. Bazați-vă pe profesioniști și veți vedea că nu vizibilitatea proprie, prin ieșirea în mass media vă aduce succes, ci mai degrabă faptele împlinite câștigă credibilitate.
            •        Aspectele juridice și cele de contractare și execuție considerăm noi că trebuie să le mandatați cu foarte mare exigență celor care știu să coordoneze, să conducă și să gestioneze proiecte. Concluzia noastră  – separat de faptul că există și o zonă cu conotații penale – acest proiect nu a fost gestionat profesionist. Și eșecul este cauzat, în primul rând, faptului că s-a dat mandat unor oameni care nu meritau acel mandat. Și ar trebui judecați pentru modul în care au acționat.
            •        Un city manager bine  pregătit, cel puțin cu o viziune de nivel județean, cu o cunoaștere a aspectelor pe o arie mare și cu o echipă de profesioniști și nu de politicieni fac posibil succesul”, a conchis Iosif Pop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.