Situaţia internă, în cadrul căruia Guvernul Ponta a trecut  cu succes de o moţiune de cenzură PNL , singura posibilă din punct de vedere constituţional în acest an, nu face cu mult mai sigură poziţia lui Ponta din punct de vedere politic. Relaţiile Ponta- Dragnea nu cred că s-au ameliorat în urma congresului PSD, iar dorinţa liderului Dragnea de a se verifica eficienţa miniştrilor şi secretarilor de stat PSD se pare că nu prea i-a convenit actualului prim-ministru.

Se pare că înlăturarea din Guvern a lui Victor Ponta nu va veni din partea opoziţiei neputincioase ci din direcţia propriului partid.

Nu este exclusă o înţelegere Iohannis-Dragnea pentru ca în fruntea guvernului să rămână un PSD-ist până la alegerile din 2016. Nu cred nici că UNPR va trece de partea liberalilor, cât timp în viitorul parlament va fi alături de PSD.

Auzeam la TV dezbateri cu privire la cine sunt oamenii politici ce au şanse de a fi premieri. S-au avansat două nume şi anume Victor Zgonea şi Vasile Dîncu. Pe Victor Zgonea îl cunosc mai puţin, fiind evident favoritul lui Dragnea, dar despre Dîncu, un eminent intelectual şi un mare sociolog, am o părere bună.  Dacă este vorba să facem un remember, domnul profesor a fost singurul ce a dat o prognoză exactă la penultimele alegeri prezidenţiale. Comandantul de nave, care a ieşit câştigător în sondajele firmei dumnealui, este cel care a obţinut titlul de Preşedinte al României, mai exact a rămas în acelaşi fotoliu încă cinci ani. Vasile Dîncu a fost şi un ministru bun în Guvernul Năstase şi aşa cum avem un preşedinte ardelean, n-ar fi deloc rău să avem un prim-ministru din această zonă geografică. Domnul Dîncu este şi un mare prieten al Cărţii. Ultima ediţie a festivalului cultural de carte Transilvania din Cluj confirmă această afirmaţie .

Dar până la schimbarea lui Ponta nu cred că în ţară se vor petrece lucruri spectaculoase. Ponta duce o politică externă bună, chiar foarte bună şi în acest domeniu nu există divergenţe între el şi preşedinte. Are câteodată atitudini ciudate, inexplicabile. Demisia din funcţia de preşedinte PSD nu am înţeles-o deloc. Dacă ar fi renunţat la funcţie cum a făcut la penultimele alegeri prezidenţiale, Mircea Geoană, care nu a mai dorit să fie preşedinte PSD, mi s-a părut un gest normal după cum şi renunţarea la funcţia de premier se putea justifica pentru că a pierdut alegerile prezidenţiale. A avea un dosar la DNA pentru marea majoritate a membrilor de partid este un lucru acceptabil pentru că ei cred că dosarele penale le face în continuare Băsescu, mai puţin cel al doamnei Elena Udrea.

În România, foarte mulţi demnitari au dosare penale şi îşi păstrează funcţia. Cazul lui Victor Ponta pune din nou în discuţie lipsa de lideri politici. Din păcate nu este o situaţie singulară în România ci există o situaţie similară pe întreg mapamondul şi nu cred că exagerez dând exemple în editorialul precedent.

Nici în ţările vestice situaţia liderilor politici nu este una excelentă.  Nici doamna Anghela Merkel, domnul David Cameron şi preşedintele Fancois Holland nu ies din comun prin calităţile lor. Nu se compară cu Konrad Adenauer,Charles de Gaulle sau cu Kennedy, care a fost un exemplu în modul cum a rezolvat criza rachetelor din Cuba şi criza berlineză.

Persoane ca Jean Claude – Iunkers sunt uneori pur şi simplu penibile. Să ceri Statelor Unite să nu influenţeze politica UE şi să trateze cu mai mult respect un stat agresor, adică Federaţia rusă, mi se pare pus şi simplu absurd. Şi după al doilea Război Mondial şi în zilele noastre, tancurile ruseşti ar fi pe malul Atlanticului dacă SUA nu ar asigura Europa în ceea ce priveşte securitatea aproape în întregul ei.

Pe de altă parte şi refugiaţii din Orient trebuie ajutaţi ,iar dacă Rusia ne poate ajuta să înlăturăm gruparea ISIS trebuie să ne înţelegem cu aceştia, dar în acelaşi timp, nu se poate accepta anexarea Crimeei, ocuparea Transnistriei şi a celor două regiuni din nordul Georgiei. În acest context, nişte înţelegeri cu Federaţia Rusă cred că se pot aranja fără să fim slugi faţă de ea. Fiindcă tot vorbim de conducători, cred că nici în Rusia nu există un lider de anvergura lui Vladimir Putin.

Rog să îmi permiteţi şi ultima remarcă:  Ceea ce se întâmplă în Ţara Sfântă nu este vina exclusivă a extremiştilor şi teroriştilor. Evreii nu au dreptul să colonizeze în permanenţă teritoriul palestinian. Nu poţi să ceri convorbire de pace cu  autorităţile palestiniene când tu te străduieşti permanent să le reduci ţara şi să îi umileşti. Cine ridică sabia, de sabie va pierii.

Adrian Man

P.S La 20 octombrie 2015 ne-a părăsit prietenul şi colegul nostru, av. Lorin Pop. Îl conduce pe ultimul drum cu imense regrete, după ce decedatul a luptat cu dârzenie şi curaj cu o boală necruţătoare, aproape trei ani. În acest timp, el nu şi-a pierdut tonusul intelectual, citind continuu literatură de bună calitate şi cultivând în permanenţă prietenia cu amicii, care nu l-au uitat până în ultimele clipe ale vieţii lui zbuciumate.  Suntem prieteni de o viaţă şi mulţi din cei ce vor fi în jurul catafalcului sunt în situaţia de a-i fi fost atât colegi de liceu cât şi de facultate. Deşi nu există un om fără greşeli, cel care se întoarce la Dumnezeu împăcat cu el, îl păstrăm în memorie ca un om bun, bine dispus, chiar vesel şi a fost o persoană cum nu am mai întâlnit în cultivarea prieteniei. Cred că zilnic vorbeam la telefon, dar Lorin nu lăsa o colegă sau un coleg să nu fie felicitat de ziua de naştere sau de ziua onomastică. Ultima parte a vieţii, adică cinci săptămâni, şi-a petrecut-o la Sibiu, fiind alături de el, la spital, devotata lui soţie, doamna Nineta Pop. A fost un exemplu de dăruire şi grijă faţă de soţul ei. Le aduc un omagiu şi rudelor lui din Sibiu, care au dat dovadă de o imensă generozitate căutând să îi uşureze suferinţa. Transmit sincere condoleanţe atât doamnei Nineta cât şi fiului şi fratelui său precum şi celorlalte rude apropiate. Te vom păstra în memorie, până la sfârşitul vieţii fiind convinşi că nu peste foarte mult timp ne vom revedea. Dumnezeu să te odihnească în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.