Testamentul olograf al lui Avram Iancu, aflat în prezent în posesia celor din familia Rațiu, va fi predat în data de 6 noiembrie Bibliotecii Central Universitare ‘Lucian Blaga’ din Cluj.

Potrivit unui comunicat transmis de directorul BCU, Doru Radosav, predarea în custodie a importantului document va fi făcută de către Ratiu Family Charitable Foundation. Testamentul lui Avram Iancu, redactat la 1850, a fost predat de către acesta canonicului Basiliu Rațiu de la Episcopia Greco-Catolică din Blaj, acesta fiind un strămoș al familiei Rațiu. “Transmis generațional, acest testament a ajuns în posesia lui Ion Rațiu, candidat la președinția României în anii 1990, fiind păstrat ca o piesă de mare valoare documentară și în egală măsură, cu o puternică valoare simbolică”, se arată în comunicatul citat.

Testamentul a fost păstrat de către familia Rațiu, care este considerată de istorici o exponentă a familiei românești transilvănene ‘dedicată idealurilor naționale și de unitate politică a românilor’.

Predarea documentului va fi făcută de fiul cel mare al lui Ioan Rațiu, Indrei. Biblioteca Centrală Universitară ‘Lucian Blaga’ va organiza special pentru acest eveniment o expoziție, care va avea ca piesă centrală Testamentul olograf al lui Avram Iancu, care va fi astfel expus pentru a fi văzut de public, potrivit infoaries.ro. Expoziția va fi deschisă la sediul instituției, aflat în Cluj-Napoca.

Basiliu Rațiu este considerat a fi ”patriarhul” familiei Rațiu. A intrat definitiv în istoria poporului român pe 3/15 Mai 1848, la Marea Adunare de pe „Câmpul Libertății” de la Blaj, așa cum profetic l-a numit Simion Bărnuțiu. Atunci a propus să se așeze acolo un altar național, cu numele „Piatra Libertății”, cunoscută până în ziua de azi ca „Piatra Canonicului Rațiu”.
Basiliu Rațiu a fost ctitorul bisericii greco-catolice din Turda Veche, împreună cu sora sa Oana și cei șase frați: Indrei, Grigore, Ioan, David, Dimitrie și Matei. Biserica a fost sfințită în anul 1839 și este cunoscută până în ziua de azi sub numele de Biserica Rățeștilor. Din anul 1948 și până în prezent biserica este în folosința Bisericii Ortodoxe Române.
Basiliu Rațiu a făcut donații importante în favoarea bisericii parohiale greco-catolice din Turda Veche. La moartea sa a lăsat prin testament mare parte a averii sale bisericii și școlii din Turda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.