Consilierii județeni au aprobat o rectificare de buget pentru sfârșitul toamnei prin care să suplimenteze financiar în funcție de cererile depuse de instituțiile subordonate. Astfel că principalii beneficiari ai rectificării de buget sunt:  Salvamont-Salvaspeo Cluj, Şcoala Populară de Arte ”Tudor Jarda”, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello“ și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj-Napoca.

 

Ținând cont de propunerile direcţiilor şi serviciilor din cadrul Consiliului Judeţean Cluj precum şi a unităţilor de sub autoritatea sa,  s-a propus o rectificarea a bugetului general propriu al Judeţului Cluj pe anul 2015 în valoare de 2,3 milioane de lei.

 

Apă Someș pe plus față de prevederi

Compania de Apă Someş S.A. revine asupra calculului estimativ al impozitului pe profit aferent anului 2015 şi solicită suplimentarea acestuia cu suma de 1.200 mii lei. Aceștia propun rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 cu suma de 1.200 mii lei, atât la partea de venituri la cod 0102 ”Impozit pe profit” cât şi la partea de cheltuieli la Cap.70.02 ”Servicii şi dezvoltare publică”-S.C. Compania de Apă S.A., la Titlul 20 ”Bunuri şi servicii”.

Potrivit cererii ce avea în vedere analiza execuţiei bugetare la data de 20.10.2015 a rezultat o încasare a cotelor defalcate din impozitul pe venit peste media lunară estimată, propunem suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 cu suma de 1.568,50 mii lei,  la codul de venit 04.02.01 ”Cote defalcate din impozitul pe venit”

 

Salvamontiștii vor echipamente de scufundări

Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj a solicitat aprobarea suplimentării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 din alocaţii bugetare cu suma de 45 mii lei la Titlul 70 ”Cheltuieli de capital”, sumă necesară pentru achiziţionarea a 5 costume de scufundări uscate. Propunem suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 la Cap.54.02 ”Alte servicii publice generale”- pentru Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj  cu suma de 45 mii lei, conform anexelor nr.1, 2, 2b şi 4 la prezenta hotărâre.

„Prin  regulamentul de organizare și funcționare avem  ca sarcină să salvam persoanele și din peșteri. Ca să putem interveni în astfel de cazuri trebuie sa avem echipament corespunzător. Temperatura apei e undeva între 4-6 grade. Astfel că, pentru intervenții de această natură e nevoie de costum adecvat. Până acum a trebuit să apelăm la echipaje din alte zone tocmai din lipsa echipamentelor. Am cerut bani pentru cinci costume deoarece o echipă de scafandrii conține cinci membrii: doi care să fie sub apă, doi la suprafață, de rezervă și unul care are rol de coordonator. Un echipament complet e undeva la 2000 de euro de asta se explică suma cerută de noi”, motivează șeful de serviciu de la Salvaspeo Cluj, Frățilă Gheorghe.

 

Jumătate de milion pentru Spitalul de Boli Psihice Borșa

O altă cerere pentru obținere a unei finațări, însă de această dată o jumătate de milion de lei, sunt cei de la Spitalul de Boli Psihice Cronice . Banii ceruți de aceștia vor fi folosiți pentru  „Construire Pavilion Spital de Boli Psihice Cronice Borşa D+P+2E”.

„Noi construim deja o clădire de 3000 de metri pătrați în care vom muta mai multe funcțiuni ale spitalui având în vedere că noi am  retrocedat o parte din  teren Castelului Bamfi cu anumite clădiri  vechi.  Clădirea are incluse saloane medicale ce vor conține 82 de paturi, cabinete medicale și o farmacie. Anul  acesta se va ridica partea de rezistență plus  închiderea clădirii”, a declarat managerul spitalului, Ana Jucan.

 

Cereri de la alte două instituții medicale

Pe acceași listă de solicitări se află și Spitalul Clinic  Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca care împreună cer peste 600 de mii de lei, alocații bugetare suplimentare.

„Prin adresa nr.21.201/26.10.2015 Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca solicită aprobarea unor alocaţii bugetare în sumă de 416,5 mii lei pentru anul 2015, sumă necesară pentru elaborarea documentaţiilor lucrărilor de investiţii menţionate în adresă. Propunem suplimentarea prevederilor bugetare pe anul 2015 la Cap.66.02 ”Sănătate”- pentru   Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca cu suma de 416,5 mii lei” și „Prin adresa nr.16.116/19.10.2015 Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca solicită suplimentrea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 cu suma de 230 mii lei la Titlul 70  ”Cheltuieli de capital”, sumă necesară pentru reparaţii capitale şi modernizări la secţia de copii. Astfel, propunem suplimentarea prevederilor bugetare pe anul 2015 la Cap.66.02 ”Sănătate”- pentru   Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca cu suma de 230 mii lei” se arată în proiectul de hotărâre.

Și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello“ solicită şi majorarea prevederilor bugetare cu suma de 370,30 mii lei din veniturile proprii  ale spitalului pentru suplimentarea prevederilor bugetare la bunuri şi servicii.

 

La școală nu vor bani ci doar o aprobare

Deși se află în categoria rectificare bugetară a Consiliului Județean, cu nominalizare unei sume de 30 de mii de lei pentru o acțiune de colaborare între trei județe, Inspectoratul Școlar Județean Cluj susține că se descurcă în totalitate cu banii primiți la începutul anului și că ei doar doreau o aprobare pentru a folosi în continuare banii rămași după premierea olimpicilor.

„ Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj (…) solicită Consiliului Judeţean Cluj alocarea unor fonduri pentru participarea Judeţului Cluj la schimbul de experienţă în ceea ce priveşte abordarea şi implementarea unor aspecte specifice învăţământului special, precum şi al celui de excelenţă, schimb realizat între judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Astfel, propunem nominalizarea sumei de 30 mii lei disponibilizată pentru această acţiune propusă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.” arată documentația din proiectul de hotărâre.

Contactat pentru a explica despre ce proiect este vorba,  șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus,susține că el doar a informat instituția județeană despre proiectul ce îl vor implementa în speranța că obțin o aprobare formală. De asemenea susține că au suficienți bani pentru proiect.

„În bugetul inițial erau  sume pentru olimpiade, concursuri și schimb de experiențe între noi și cei din Bistrița Năsăud și Maramureș. La începutul anului ni s-a alocat o anumită sumă. După premierea olimpicilor și îndeplinirea  categoriilor cuprinse s-au scăzut 250 de mii de lei. Astfel că am mai rămas cu 60 de mii, necheltuiți. Am propus acest proiect de schimb de experiențe pentru ca mai multe cadre didactice și elevi să se bucure de un program ce are ca scop dezvoltarea cunoștințelor. Nu știu de ce suntem cuprinși în proiect cu suma de 30 de mii de lei pentru că, sincer noi nu cerem și nu mai avem nevoie de ajutor financiar suplimentar. După cum spuneam  vrem doar să ducem la bun sfârșit acest program de experiență pe învățământ special și cel de excelență. Perioada de desfășurare este de trei zile și aproximăm că vor participa undeva la  60 de persoane pentru care noi credem că se va cheltui undeva la 15 mii de lei, nu 30 de mii și nici 60 de mii sau peste”, explică Valentin Cuibus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.