Degradarea Hotelului Continental din Cluj, una dintre clădirile cele mai reprezentative ale orașului și monument istoric de clasă A, este deja o certitudine. Ritmul foarte lent în care Primăria eliberează avizele nu face decât să îndepărteze și mai mult momentul inceperii lucrărilor de reconstrucție.

 

Cercul vicios al aprobărilor face ca proprietarul să nu poată interveni  nici măcar la repararea fațadei, în absența certificatului de urbanism și a autorizației de construcție. În tot acest timp, bucăți de tencuială și/sau din acoperiș cad pe trotuar periclitând viața trecătorilor.Și asta în condițiile în care iarna  sporește pericolul latent.

Astfel, hotelul nu va fi refăcut prea curând nu din lipsă de interes sau de bani din partea proprietarului, societatea Napocamin, ci pentru că autoritățile impun ca  pentru reautorizarea lucrărilor să fie refăcut întregul dosar de documente și avize. Conjunctura nefericită face ca  documentația să fi fost depusă înainte de aprobarea noului Plan urbanistic general , PUG-ul din 22 decembrie 2014, iar Primăria refuză  reautorizarea, chiar dacă legislația stipulează că reexaminarea  se poate face pe aceleași acte, deci în aceleași condiții.( Legea 50 și ONG 839, pentru metodologie) . În acest fel Primăria cere emiterea unui nou certificat de urbanism, care în cel mai bun caz va fi eliberat în cursul acestei luni. Dar dacă toate studiile elaborate deja, de mediu și de monument, nu vor fi considerate valabile, practic procesul se reia de la zero, ceea ce se traduce într-o întârziere de cel puțin un an în emiterea autorizației de construcție. Altfel spus, proprietarul nu poate să intervină cu nimic asupra clădirii în tot acest timp. Nici măcar cu lucrări de consolidare sau de conservare a fațadei, deși a sesizat atât ISU cât și Primăria despre starea monumentului.

Dacă ar fi să amintim doar o anomalie,  cel mai mare hotel de cinci stele din Cluj functioneaza de la deschidere, adică de aproape patru ani, fara centru spa, in condițiile in care existența acestuia este o condiție pentru obținerea clasificării hotelului.

Ca în multe alte situații, inflexibilitatea organelor abilitate duce la degradări ireparabile ale hotelului Continental și asta în condițiile în care în oraș sunt destule clădiri urâte, destul kitsch, și ar fi de dorit că măcar clădirile emblematice să fie salvate cât mai repede.

 

Istoria hotelului

Hotelul Continental,  (denumit inițial New York), situat în colțul de sud-vest al Pieței Unirii (fostă Főtér / Piață Centrală), a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe locul fostului Hotel Nemzeti (Național). Operă în stil eclectic a lui Lajos Pákey, arhitectul urbanist al orașului , adăpostea  un restaurant vestit  și o cafenea frecventată de artiști, ziariști și de boema Clujului. In apartamentele Hotelului New York au fost găzduiți unii dintre cei mai vestiți actori ai scenei clujene, dar și muzicieni și scriitori importanți.

Arhitectul Pakey Lajos a contribuit fundamental la schimbarea Clujului natal, în care s-a întors după ce a studiat arhitectură la Budapesta, Munchen și Viena. A venit aici din cauza unor probleme familiale, după ce la Viena a făcut parte din echipă de arhitecți care a proiectat parlamentul vienez. Întors la Cluj, preia funcția de aritect șef al orașului, fiind la acea vreme singurul arhitect cu studii în domeniu.

Printre clădirile pe care le-a proiectat sunt hotelul Continental, clădirea Politehnicii de pe Barițiu, clădirea Chios și Cazinoul, fântână arteziană din parc, clădirea Liceului Brassai. De asemenea, a proiectat soclul Grupului statuar Matei Corvin, pentru care a fost distins cu Ordinul Franz Josef în grad de cavaler. A mai pr proiectat soclul Grupului statuar Matei Corvin, pentru care a fost distins cu Ordinul Franz Josef în grad de cavaler. A mai proiectat biserici unitariene, spitalele din Huedin şi Mociu.

Pakey fost un om providențial pentru oraș pentru că a fost printre puţinii care, în plin dualism austro-ungar, a pledat cu convingere pentru un stil arhitectural autonom, tipic ardelean, care să reflecte farmecul şi tradiţia locală.

 

hotel continental

Arhitectul hotelului  a fost mason

 Istoricul Varga Attila explică: ”Pákey Lajos a fost francmason. Renumitul arhitect a fost iniţiat în cadrul Lojii Unio din Cluj la 24 aprilie 1887, pentru ca, după numai şase zile, să primească deja  gradul de Maestru. Ascensiunea rapidă  în cadrul masoneriei ardelene nu trebuie să surprindă pe nimeni. Această organizație a reunit în structurile sale elita acestui oraş, iar Pákey Lajos a fost, cu siguranţă, una din figurile cele mai reprezentative”.

Carmen Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.