Mihaiela Cordoș a pierdut bătălia de la Curtea de Apel Cluj. Fosta soție a senatorului clujean Alexandru Cordoș a depus contestație la încheierea penală, însă judecătorul a respins-o.
Avocatul Mihaielei Cordoș a depus contestație pentru modul în care s-a desfășurat ancheta penală, dar Curtea de Apel a respins demersurile făcute de acesta și a trimis dosarul spre judecată la Tribunalul Cluj.
„În temeiul art. 346 alin. 1 C.proc.pen., respinge cererile și excepțiile invocate de inculpata CORDOȘ MIHAIELA LUCIA(…) și, în consecință constată competența instanței, precum și legalitatea sesizării instanței prin rechizitoriul nr. 146/P/2014 din data de 22.06.2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj”, se arată în motivare.
Mihaiela Cordoș rămâne sub control judiciar
Măsura preventivă aplicată pentru soția lui Alexandru Cordoș a rămas controlul judiciar. Dosarul în care Mihaiela Cordoș și Tiberiu Popan au calitatea de inculpați va fi trimis în judecată.
Cei doi nu au voie să părăsească țara și trebuie să meargă în fiecare săptămână la sediul de poliție din localitatea de domiciliu pentru a semna condica.
„ CORDOȘ MIHAIELA LUCIA, … trimisă în judecată, sub control judiciar, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată, prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (25 acte materiale); trafic de influență prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 alin. 1 C.pen. (un act material – faptă comisă în 2010), ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen”, se arată în încheiere.
Acuzata se consideră nevinovată
Unul dintre avocații ce o apără pe soția senatorului, Tiberiu Ban, spune că se așteaptă la un proces lung, dar consideră că există șanse ca Mihaiela Cordoș să demonstreze că este nevinovată.
„Se va dispune începerea judecății. Procedura prin care s-a respins contestațiile s-a făcut la Curtea de Apel Cluj. Urmează ca dosarul să fie trimis la Tribunalul Cluj . Potrivit procedurii din art. 346 aliniatul 4, se dispune începerea judecații și se va stabili un termen. Mihaiela Cordoș se află sub control judiciar pe toată țara. Cel puțin o dată pe săptămână se prezinta la sediul de poliția din comuna Feleac, deoarece acolo are dânsa domiciliul. Prin contestația la închieierea penală noi am vrut să semnalăm, de fapt, să criticăm faptul că urmărirea penală a avut anumite neregularități vis-a-vis de modul de sesizare. Încă nu poate vorbi cu niciunul dintre martori și nici cu inculpatul Popan”, explică avocatul Tiberiu Ban.
23 de inculpati și-au recunosc faptele
Procurorii Anticorupţie anunțau la începutul verii că „au dispus sesizarea instanței de judecată în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a 23 de inculpaţi”, în dosarul în care soţia senatorului Alexandru Cordoş, Mihaiela, este acuzată detrafic de influenţă, prin poziţia sa de referent în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj.
În sarcina majorităţii, în număr de 20, s-a reţinut săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. În această situaţie se află Veronica Doleanu, Raluca Lavinia Kereşi, Dorina Roxana Miclăuş, Ioana Felicia Moldovan, Angela Sabău, Ilinca Codruţa Szekely, Emilia Mariana Suciu, Roxana Ioana Şut, Mariana Ungureanu, Vasile Viman, Gabriela Barz, Irina Bidian, Maria Chiş, Maria Persida Duma, Mariana Lupea, Daciana-Maria Roman, Cosmina Loredana Rusu, Adriana Atena Vlas, Gheorghe Salanţă şi Nona Ştefana Bărgăoanu. Alte două persoane, Dorina Dăncilă şi Gheorghe Olariu, s-au declarat vinovate de cumpărare de influență în formă continuată, iar încă una, Claudia Cristina Harmath, de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției procurorii au arătat că din 2013 până în prezent Mihaiela Cordoş, referent în cadrul SCJU Cluj, a pretins și a primit direct sau prin intermediul Claudiei Harmath de la persoanele mai sus menționate sume de bani cuprinse între 1.000 – 10.000 lei. Acestea au fost date pentru ca, prin influența pe care ea și soțul său, Alexandru Cordoş, o aveau asupra persoanelor cu funcții de conducere din cadrul SCJU Cluj, a Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a altor instituții publice, să obțină posturi cum ar fi cele de profesor suplinitor, infirmier, asistent medical şi juristconsult.
Dosarul de urmărire penală privind pe cei 23 de inculpați, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Cluj.
SRI a lucrat la Dosarul Cordoş
Gazeta de Cluj a arătat cum în acest dosar au fost implicaţi şi ofiţeri din SRI, care i-au filat pe cei acuzaţi de cumpărare de influenţă. SRI ar fi avut un ofiţer acoperit angajat în Spitalul Judeţean Cluj, conform unor surse din sistem. El avea drept misiune să afle cum se cumpărau posturile din cadrul instituţiei sanitare. Unul dintre colaboratorii SRI ar fi Dan Poltorac, şeful serviciului Resurse Umane din SCJU. Doar aşa a putut fi prinsă mai uşor Mihaiela Cordoş, nevasta senatorului PSD Alexandru Cordoş, care este acuzată că lua bani pentru a facilita accesul la funcţii în cele mai importante instituţii ale statului din judeţul Cluj. In referat se conchide că „nimeni nu va scăpa de ancheta procurorilor care duce înspre conducerea Spitalului Judeţean”. ”În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii”, se mai arată în comunicatul DNA.