FACIAS a depus la Prim-Procurorul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere împotriva Ordonanței prin care s-a dispus clasarea cauzei în urma plângerii formulate împotriva fostului prim-ministru al Guvernului României BOC EMIL și a tuturor persoanelor care se fac vinovate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu.

În plângerea formulată anterior, FACIAS solicita cercetarea fostului premier Emil Boc sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Plângerea penală pentru infracțiunea menționată s-a fundamentat pe faptul că foștii chiriași deveniți proprietari pe Legea 112/1995 au fost prejudiciați în perioada 3 februarie 2009 – 1 septembrie 2010 ca urmare a neaplicării prevederilor Legii nr. 1/2009.

Conform prevederilor  Legii nr. 1/2009, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare, Guvernul avea obligaţia de a modifica Normele metodologice de aplicare unitară a Legii 10/2001, normele în vigoare continuând să fie aplicate în lipsa adoptării celor noi.

Pentru a face mai clară importanța Normelor de aplicare ale Legii nr. 1/2009, care nu au fost adoptate în termenul legal de 30 zile de către Guvernul României in exercițiu la acea dată, FACIAS a precizat faptul că în această nouă reglementare contractele de vânzare-cumpărare încheiate în temeiul Legii nr. 112/1995 de către fostii chiriași ai Statului Român sunt acte autentice și constituie titlu de proprietate opozabil de la data încheierii acestora.

FACIAS a mai arătat că imobilele care au fost înstrăinate în baza Legii nr. 112/1995 și terenurile aferente acestor imobile nu trebuiau să mai fie restituite în natură în acea perioadă, ci doar în echivalent. În lipsa normelor metodologice, au existat totuși situații de anulare a contractelor în urma restituirii imobilelor către foștii proprietari.

Mai mult, în opinia FACIAS, procurorul interpretează în mod greșit principiul răspunderii juridice și al unicității răspunderii. Astfel, FACIAS consideră că răspunderea administrativă nu absolvă funcționarul public de răspunderea penală pentru faptelor sale, iar ca urmare a tergiversării cu bună-știință a emiterii normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 1/2009 nu a fost aplicată nicio sancțiune penală pentru a se putea vorbi de unicitatea răspunderii.

În baza considerentelor amintite, FACIAS solicită desfiinţarea Ordonanței de clasare şi trimiterea cauzei la procuror în vederea continuarii efectuării actelor de cercetare penală.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.