UN NOU CAZ MARCA„ELODIA” ZDRUNCINĂ ÎNCREDEREA CETĂŢENILOR EUROPENI
ÎN CONSERVATOAREA JUSTIŢIE LONDONEZĂ
Dacă în episodul trecut v-am familiarizat, cât de cât, cu locul în care urma să se ţină recursul domnului Robert Ekaireb, condamnat în instanţa de fond la 22 de ani de închisoare, acuzat de crimă cu premeditare – şi-ar fi ucis soţia legitimă, de origine chineză, Li Hua Cao, de data aceasta am să zăbovesc un pic pentru a vă prezenta solemnitatea actului de justiţie în Londra, la Royal Court of Justice.
După ce la intrarea în clădire, unde zilnic se judecă probabil zeci de dosare penale, civile, comerciale şi de contencios administrativ, eşti obligat să treci printr-un scanner ultra modern, talonat de oameni de pază, care îşi cunosc bine atribuţiunile, urci, pe nişte scări circulare din marmură, spre sălile de judecată, fiecare aparţinând unei anumite instanţe.
Trebuie spus că toţi judecătorii sunt în slujba Reginei Elisabeta a II-a, care de altfel are datoria să-i şi numească în aceste funcţii deosebit de importante pentru statul de drept şi democratic, cum este Marea Britanie,
Solemnitatea actului de justiţie este maximă. Toţi participanţii care închid cercul, fie judecători, procurori, avocaţi şi asistenţii acestora, poartă robă, care este un pic diferită de cea din România, chiar dacă e tot neagră şi cu guler alb. Ceea ce frapează cu adevărat, sunt tradiţionalele peruci, purtate obligatoriu de toate părţile oficiale din timpul proceselor, un obicei de secole în această ţară.
La intrarea Competului de judecată, toată asistenţa prezentă la procesele publice se ridică în picioare şi se înclină ceremonial.în faţa Preşedintelui şi a celorlalţi doi judecători, după care urmează aceeaşi înclineare, dar de data asta a Completului către asistenţă.
În sala de şedinţă nu ai voie să fotografiezi, să filmezi ori să vorbeşti la telefon. Toată lumea păstrează o linişte deplină, asistenţa fiind concentrată pe pledoariile părţilor din proces, în cadrul căruia Completul de judecată interacţionează cu ele, pentru înţelegerea cât mai exactă a faptelor, a acuzaţiilor sau o apărărilor. Toţi care intră sau ies din sala de judecată, în timpul procesului, o fac în cea mai deplină linişte, cu plecăciunea de rigoare.
Întreaga sală este împânzită cu camere video, cu plasme, microfoane, calculatoare şi laptop-uri, totul pentru a se înfăptui în bune condiţii actul de justiţie.
Domnul Robert Ekaireb nu a fost adus la proces, el fiind prezent pe ecranele monitoarelor din sala de judecată, ca urmare a transmisiei în direct de la penitenciarul din Londra, unde se află încarcerat de mai bine de doi ani de zile.
Procesul a început la ora 14.0 ale zilei de 24 noiembrie 2015, urmând să se finalizeze în aceeaşi zi, doar că, Preşedintele şi întregul Complet de judecată, vrând să fie siguri că nu le scapă nimic, mai ales când e vorba de o aşa-zisă crimă, nedovedită de altfel, a prelungit durata procesului cu încă o zi plină, cea de 25 noiembrie a.c.
Cred că şi prezenţa mea în Sala de judecată din Royal Court of Justice, ca observator OADO-ECOSOC-ONU, a fost bine monitorizată.
Despre desfăşurarea procesului, în numărul următor.
Va urma