Primăria Zalău a rămas fără singura ofertă eligibilă pentru achiziţia de teren pentru extinderea parcului industrial, după ce DNA – Biroul Teritorial Cluj l-a arestat pe cel ce făcuse oferta, într-o anchetă ce vizează şi un birou din Primărie, scriu cei de la Adevărul.ro.
Intenţia Primăriei Municipiului Zalău de a extinde parcul industrial al oraşului prin achiziţia unor noi suprafeţe de teren a ajuns într-un impas. Potrivit viceprimarului Fazakas Nicolae, preşedintele comisiei însărcinate de Consiliul Local cu achiziţia terenului, impasul este cauzat de ancheta DNA Cluj asupra unor puneri în posesie din municipiu – pentru care au fost făcute percheziţii la mijlocul lunii octombrie la sediul instituţiei. De fapt, nu ancheta în sine a pus probleme, ci una dintre măsurile preventive dispuse în cauză: arestarea samsarului Dan Radu, în condiţiile în care acesta făcuse singura ofertă eligibilă pentru extinderea parcului industrial (minimum 10 hectare de teren compacte, să nu fie zone locuite în apropiere etc). ”Pentru parcul industrial, singura ofertă eligibilă primită a fost din partea domnului Czell (Lorencz Benjamin Czell, urmaşul grofului maghiar Czell Lorincz – n.a.), prin împuternicitul Radu Dan. În momentul ”vizitei” DNA şi a reţinerii domnului Radu Dan, am decis să suspendăm orice demers, până la clarificarea lucrurilor. Oricum, nu mai aveam cu cine negocia (Radu Dan a fost, ulterior, arestat preventiv, fiind acuzat că ar fi intermediat puneri în posesie dubioase – n.a.)”, a explicat viceprimarul.
Samsarul lua comision din tranzacţii
Reamintim că, potrivit unui comunicat de presă al DNA, samsarul din Zalău este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată.
Mai exact, perioada 2012 – iulie 2015, el ar fi pretins şi primit de la o persoană (denunţător în cauză) mai multe sume de bani şi bunuri imobile (terenuri), lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuţii în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influenţă în urma căreia martorului denunţător şi fratelui acestuia, le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafaţă de peste 10 ha teren.Potrivit celor de la Adevărul.ro, condiţia impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora. Din banii rezultaţi, inculpatul Dan Radu a pretins cu titlu general o parte din preţul de vânzare al terenurilor, fără a se stabili un procent care să îi revină, convenind ca pe măsura vânzării, acesta să-şi reţină o parte din banii încasaţi. În perioada 2013 – 2015, din totalul sumelor înscrise în contractele de vânzare cumpărare, martorul denunţător şi fratele său au primit suma de 22.700 euro, în mai multe tranşe, ce reprezintă un procent de 40% din valoarea declarată a vânzărilor care se cifrează la aproximativ 52.000-53.000 euro (valoare stabilită prin echivalarea preţului în lei înscris într-un nr. de 6 contracte de vânzare cumpărare ce priveau o suprafaţă totală de 14.973 mp, situaţi în municipiul Zalău).
În cazul unuia dintre contracte, inculpatul Dan Radu a dobândit prin metoda simulaţiei, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafaţă de teren de 8.433 mp (preţul înscris în contract fiind de 120.000 lei). În aceeaşi manieră a procedat inculpatul Dan Radu şi în cursul anului 2011, când, urmare a influenţei pretinse, a fost emis pe numele a două persoane un titlu de proprietate ce privea o suprafaţă totală de 8.684 mp, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent de 1% din preţul de vânzare al terenurilor respective. Până în prezent, în acest caz, valoarea terenurilor înstrăinate se ridică la peste 307.884 lei, conform preţurilor înscrise în contractele de vânzare cumpărare.
Citeste mai mult: adev.ro/